De Puppy van het Guggenheim in Bilbao Krijgt mondkapje van bloemen

De Puppy van het Guggenheim in Bilbao Krijgt mondkapje van bloemen
Beeld: Guggenheim / Facebook

De Puppy van het Guggenheim in Bilbao Krijgt mondkapje van bloemen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Ongetwijfeld heb je wel eens een foto gezien van de enorme hond die bedekt met bloemen voor het wereldberoemde Guggenheim museum staat in de stad Bilbao. Deze hond heeft de naam Puppy en is gemaakt door de artiest Jeff Koons en staat sinds de opening van het museum in 1997 bij de voordeur. Maar Puppy krijgt nu een ‘facemask’ ofwel een mondkapje maar niet zomaar een.

Puppy is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons uit 1992. Het kunstwerk is een 12 meter hoge West Highland white terrier die aan de buitenkant bekleed is met 70.000 levende bloemen. Deze bloemen staan op 25.000 kilo aarde die omhoog gehouden wordt door een stalen frame. Om de bloemen van water te voorzien, heeft het een ingebouwd irrigatiesysteem.

Op de foto is te zien hoe het mondkapje er uit gaat zien want op dit moment bloeien de bloemen nog niet. Over enkele weken moet het resultaat te zien zijn. Het idee van de grote ‘mascarilla’ bestaande uit bloemen komt niet van het Guggenheim maar van een inwoonster van Bilbao. Zij stuurde de kunstenaar persoonlijk een brief om te vragen of het een goed idee was waarna het balletje is gaan rollen.

Voor Jeff Koons is het een eer om op deze manier zijn steun te kunnen laten zien aan iedereen die direct of indirect met de corona-crisis te maken heeft, niet alleen in Spanje maar over de hele wereld. De directie van het Guggenheim stemde ook in met het plan en dus werden de bloemen geplaatst.

Wist je dat Puppy in 1992 tentoongesteld werd tijdens de Documenta in Kassel. In 1995 werd het overgebracht naar het Museum of Contemporary Art in Sydney. In 1997 werd Puppy verkocht aan het Guggenheim Museum in Bilbao. Een paar dagen voor de opening van het museum werd ontdekt dat drie als tuinmannen verklede ETA-terroristen bezig waren een bom in het kunstwerk te verstoppen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.