De grote voorspelde Europese blackout zal Spanje niet of nauwelijks treffen

De grote voorspelde Europese blackout zal Spanje niet of nauwelijks treffen
Beeld: 123rf

De grote voorspelde Europese blackout zal Spanje niet of nauwelijks treffen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Oostenrijk heeft gewaarschuwd voor een grote blackout wat in het Spaans ‘Apagón’ heet en omschreven kan worden als een stroomstoring in heel of grote delen van Europa. Daarbij heeft Oostenrijk niet alleen de enorm stijgende elektriciteitsprijzen meegenomen in de beslissing om het volk voor te bereiden, maar ook een mogelijke technische fout, overbelasting, een natuurramp of een terroristische aanslag. Maar moet Spanje zich ook zorgen maken voor zo’n grote stroomuitval?

Mocht er een Europese blackout plaatsvinden dan is dat niet de eerste keer. Op 4 november 2006 om 22.10 uur was er een grote stroomuitval in Europa. Delen van Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Italië zaten tot 120 minuten zonder stroom en zelfs tot in Marokko waren de gevolgen toen merkbaar. Die stroomuitval had niets te maken met een natuurramp of terroristische aanslag maar was een menselijke fout.

De oorzaak was in toen het gecontroleerd uitschakelen van twee grote hoogspanningsleidingen over de rivier de Ems in Duitsland. Dit gebeurde vanwege het uitvaren van de Norwegian Pearl, een cruiseschip dat na de bouw door Meyer Werft in Papenburg onderweg was naar zee. Het schip kon niet veilig onder de leidingen door geleid worden, daarom moest de stroom eraf. Door het stilleggen werd een elektrisch vermogen van bijna 10.000 MW van Noord-Europa naar West- en Zuid-Europa omgeleid. Deze uitschakeling en omleiding was echter slecht gepland waardoor miljoenen mensen twee uur lang zonder elektriciteit zaten in meerdere EUropese landen.

En Spanje?

In 2006 had Spanje weliswaar te maken met de gevolgen van deze uitschakeling maar in veel mindere mate dan in de noordelijker gelegen Europese landen. Spanje wordt gezien als een energie-eiland binnen Europa met een groot onafhankelijk en vernieuwd netwerk. Verder heeft Spanje weinig behoefte aan elektriciteit uit Frankrijk waardoor een Europese blackout weinig tot geen impact zal hebben in Spanje. Wat wel kan gebeuren is dat door een mogelijke blackout in andere Europese landen, de elektriciteitsprijzen in Spanje flink zullen stijgen.

De enige ondergrondse interconnectie tussen Spanje en Frankrijk heeft een capaciteit van 1.400 MW, hoewel de verdubbeling ervan gepland is om een ​​goede werking van de energie-uitwisselingen tussen beide landen te garanderen. Deze interconnectie, een van de laagste in Europa, zou nauwelijks invloed hebben op de Spaanse energievoorziening, die dit gat zonder grote problemen zou kunnen oplossen door middel van opwekking in eigen centrales, zowel hernieuwbare als fossiele brandstoffen of nucleair.

Voorbereiding

In Oostenrijk en ook Duitsland is men begonnen met mensen voor te bereiden op een mogelijke black out of stroomstoring. Daarbij raadt men de inwoners aan om voorbereid te zijn op minstens 72 uur zonder elektriciteit. Daarbij raden de autoriteiten aan enkele basisvoorzieningen te treffen zoals het inslaan van water, zaklampen, kaarsen, aanstekers, slaapzakken, op batterij werkende radio’s en andere belangrijke producten die te gebruiken zijn tijdens een blackout, waaronder eventueel brandstof of gasflessen voor verwarming en het bereiden van eten.

In Spanje is nog niets bekend over een voorbereiding op een blackout of stroomuitval in het land en wordt de bevolking ook niet aangeraden om een ‘kit de supervivencia’ samen te stellen (al kan dat misschien nooit kwaad).

Ga naar de inhoud