Voor moord veroordeelde man ontvoert en doodt 9-jarige jongen in La Rioja

Voor moord veroordeelde man ontvoert en doodt 9-jarige jongen in La Rioja
Beeld: Europa Press

Voor moord veroordeelde man ontvoert en doodt 9-jarige jongen in La Rioja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LOGROÑO – In Lardero in de autonome regio La Rioja is veel boosheid en had niet veel gescheeld of een groep boze ouders had de verdachte bijna gelynched toen hij door de politie in een auto vervoerd werd. Het gaat om de verdachte man die in Lardero bij een kinderspeelplaats een jongen van negen jaar heeft meegenomen en daarna heeft vermoord. De man was eerder in 2020 uit de gevangenis vrijgelaten nadat hij een celstraf van 20 jaar moest uitzitten vanwege een andere gruwelijke moord in 1998.

Bij een verjaardagsfeestje op een plein in het dorp Lardero in La Rioja waren de ouders gezellig aan het drinken en kletsen op een terras terwijl hun kinderen op een kinderspeelplaats speelden. Niets mis mee en iets wat elke dag gebeurt. Maar dit keer eindigde het verjaardagsfeestje in een nachtmerrie toen een oudere man de negenjarige Alex meenam. Andere kinderen meldden dit meteen bij de ouders die direct op zoek gingen naar de man en de jongen.

Na een zoektocht wist men eindelijk de woning van de verdachte man te lokaliseren omdat een 11-jarige meisje zei dat een oudere man dagen daarvoor geprobeerd haar daar mee naar binnen te nemen. Nadat diverse mannen op zoek gingen en bij elke deur aanbelden kwamen ze op de bovenste verdieping uiteindelijk bij de deur van de verdachte aan. De verdachte deed de deur open met de jongen in zijn armen die niet meer ademde. De man zei dat het jongetje met hem samenwoonde en flauw was gevallen. Toen arriveerde de Guardia Civil die de man meteen arresteerde. 

De agenten probeerden de jongen meteen in het bijzijn van de, volgens getuigen rustige en glimlachende, verdachte te reanimeren maar slaagden daar niet in. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij de jongen door verstikking om het leven gebracht. Het is niet bekend of de jongen ook seksueel misbruikt is. Buiten verzamelde zich een menigte en mannen en vrouwen wilden naar binnen om de verdachte man aan te vallen, iets wat de politie kon voorkomen. Een soortgelijke scène deed zich voor bij het politiekantoor waar een politieauto werd aangevallen en men er bijna in slaagde om de man te lynchen.

Later is gebleken dat de verdachte man Francisco Javier Almeida López de Castro heet en geen onbekende is bij de politie. De man kreeg in 1993 zeven jaar gevangenisstraf voor seksueel geweld en werd in 1998 veroordeeld voor de gruwelijke moord van een vrouwelijke makelaar die door de man 17 keer werd neergestoken en daarna werd verkracht. Van de 20 jaar celstraf heeft hij 17 jaar uitgezet totdat hij op 8 april 2020 vanwege goed gedrag eerder voorwaardelijk werd vrijgelaten. Als de man zijn hele gevangenisstraf tot 17 augustus 2023 had uitgezeten had de negenjarige Alex nog geleefd.

Verder bleek ook dat de verdachte Francisco Javier waarschijnlijk al eerder meerdere keren geprobeerd heeft om andere kinderen te ontvoeren door hen te overtuigen dat ze hem mochten helpen om zijn vogels te verzorgen. Daar slaagde de man telkens niet in maar ouders waren op hun hoede. Een keer werd een aangifte gedaan bij de politie maar Francisco Javier werd niet als verdachte gezien omdat hij niet voldeed aan het signalement dat gegeven werd. Men is daarnaast ook boos omdat niemand wist dat de voor moord veroordeelde man na 17 jaar celstraf werd vrijgelaten en terug was gekeerd naar Lardero.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.