Dierenartsen in Spanje willen verplichte microchip voor katten en fretten

Dierenartsen in Spanje willen verplichte microchip voor katten en fretten
Beeld: Canva

Dierenartsen in Spanje willen verplichte microchip voor katten en fretten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De dierenartsen in Spanje willen dat de regering het verplicht stelt om net zoals bij honden een identificatiechip in te brengen bij katten en fretten. Men is van mening dat identificatie het in de steek laten van huisdieren zal stoppen en zal bijdragen aan populatiecontrole van kattenkolonies. De fret is na de hond en kat de derde voorkeurssoort als huisdier in Spanje.

Honden moeten verplicht in Spanje een identificatiechip hebben zodat de eigenaar van een hond altijd geïdentificeerd en getraceerd kan worden. In de praktijk is dat niet 100% waterdicht en worden er nog steeds duizenden honden elk jaar in de steek gelaten zonder dat de eigenaar gelokaliseerd kan worden. Toch denken de dierenartsen in Spanje dat de microchip bijdraagt aan het stoppen van de in de steek laten van huisdieren.

Naast de honden worden namelijk ook veel katten en fretten in de steek gelaten in Spanje. De eigenaren van deze huisdieren zijn niet te lokaliseren en daarom moeten de katten en fretten ook een verplichte identificatiechip krijgen. Het plaatsen van een microchip bij katten is dus niet verplicht maar wordt wel aangeraden. In de praktijk gebeurt dat echter zeer weinig. Datzelfde geldt ook voor fretten.

Op dit moment is het zo dat de microchip in Spanje verplicht is voor honden, paardachtigen, potentieel gevaarlijke dieren en invasieve uitheemse diersoorten. Diverse regionale overheden zoals in Madrid, Catalonië, Murcia, Rioja, Navarra en Castilla-La Mancha, Andalusië en Asturië hebben de verplichting reeds uitgebreid naar katten maar ook daar gebeurt dat in de praktijk weinig.

Ga naar de inhoud