Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (80)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (80)
Beeld: NaarGalicië

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (80)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Al een tijdje ben ik in de keuken bezig. Het verbouwen gaat soms wat sneller en dan wat langzamer. Maar nu lijkt het schot in te gaan komen. Dat komt omdat er nu wat grotere dingen gedaan zijn. Was ik eerst nog bezig met kleine zaken die veel werkt en tijd kosten kon ik de afgelopen twee weken wat meer vaart maken. 

De nieuwe keukenvloer is helemaal klaar. In etappes is de vloer vlak gemaakt en konden we door het in etappes werken van de keuken gebruik blijven maken, als was het soms lastig om te doen. Maar als het gedaan is is het tijd om ergens vloertegels uit te gaan zoeken. Bij Leroy Merlin vinden we tegels die we mooi vinden. We vragen een medewerker waar we 16 m2 tegels kunnen pakken. Welke wilt u? Deze. Oo… die zijn er niet meer, maar ik zal kijken of ik ze nog kan bestellen, zegt ze. Gelukkig zijn de tegels nog te leveren al moeten we er wel tien dagen op wachten. We bestellen ook maar een extra doos, want als ik een fout maak en daardoor een tegel te kort kom. Ook de wandtegels zijn nog niet geleverd, die hebben we een week eerder besteld. Zul je net zien dat alles tegelijk aan komt natuurlijk. Maar goed, tegelen zit er nog niet in.

De gipswanden moeten ook nog gestuct worden. Dat is niet iets wat ik dagelijks doe, 3 gaat geleden heb ik de eerste poging gedaan toen we ons huis in Nederland netjes gingen maken voor de verkoop. Maar, als je er even handigheid in hebt dan gaat het wel, als is mijn werk natuurlijk niet te vergelijken met dat van een stukadoor. Als het straks maat netjes is en naar onze tevredenheid. 

Omdat ik op de lagere niveaus niet verder kan, ga ik het hogerop zoeken. De balken van het nieuwe plafond moeten nog in een kleur gezet worden. Er zitten nu twee lagen vernis op met een kleurtje en er moet nog een laag op zodat we de kleur hebben die wij willen. Deze week ook de planken gekocht om het plafond dicht te leggen. Dat was even passen en meten. De balken liggen namelijk niet op een standaard afstand waar alles in de bouw op gebaseerd is en de planken voor het plafond dus ook. Maar met het schuiven van een van de balken van het plafond komt het allemaal mooi uit en heb ik weinig tot geen afvalhout. Perfect dus. 

De planken kunnen een dezer dagen in de grondverf en daarna in de lak worden gezet. Als de lak dan hard en droog is kan het plafond dicht gemaakt worden en krijgen we weer een beter idee hoe het er uit komt te zien. 

Als ik het in de keuken, zo gezegd, allemaal aan het opbouwen ben, is er buiten iets wat afgebroken wordt. We hebben een kleine stal of schuur, zo je wil, waar geen dak op zit. Dat heb ik er vorig jaar af gehaald met mijn vader omdat het op instorten stond. Dit jaar was de planning er een nieuw dak op te maken, maar omdat dat erg duur blijkt vanwege de afwijkende maten, is er dus nog geen dak op gekomen. u met alle regen van de afgelopen dagen hier in Galicië is er een deel van een muur ingestort. De muur is er een van zeker een meter dik en is gemaakt van gestapelde keien. Ik denk dat door de vele regen al het vuil tussen de stenen uit is geregend en daardoor de boel is gaan glijden. Een nieuw dak hoeft er nu zeker niet meer te komen. Sterker nog, ik heb de muur een handje geholpen met instorten. Er lagen namelijk wat stenen en een dikke houten balk op het punt van vallen. Dan zie ik liever dat ze vallen zodat het gecontroleerd gaat en er geen ongelukken gebeuren.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud