Aantal wereldwijd Spaans sprekende mensen gestegen naar 572 miljoen

123rf
Beeld: 123rf

Aantal wereldwijd Spaans sprekende mensen gestegen naar 572 miljoen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de berekeningen van het Cervantes Instituut zullen er in het jaar 2050 wereldwijd 754 miljoen mensen de Spaanse taal spreken. Op dit moment is dat aantal volgens hetzelfde onderzoek nog 572 miljoen mensen waarvan er 477 miljoen zijn die het Castiliaans als hoofd- en voertaal hebben, 5 miljoen meer dan vorig jaar. In 2017 is 7,8% van de wereldbevolking Spaanssprekend.

Het Spaans of Castiliaans is wat betreft het aantal moedertaalsprekers met 477 miljoen de tweede meeste gesproken taal ter wereld na de 950 miljoen Mandarijn (Chinees) sprekers. Men zou denken dat het Engels ook hoog scoort maar wat betreft moedertaalsprekers is dat aantal rond de 380 miljoen sprekers. In totaal zijn er nog wel meer Engelssprekenden dan Spaanssprekenden met respectievelijk 980 miljoen tegenover 572 miljoen.

Er zijn tussen de 6.000 en 6.500 verschillende talen op deze wereld en het Spaans staat dus als moedertaal op de tweede plaats, net achter het Mandarijn (Chinees). Mexico is het land waar het meeste Spaans wordt gesproken met 119,6 miljoen sprekers gevolgd door Colombia met 48,8 miljoen, Argentinië met 43,2 miljoen, Spanje met 42,8 miljoen, Venezuela met 30,5 miljoen, Peru met 27,5 miljoen, Chile met 17,3 miljoen en Ecuador met 16 miljoen native speakers.

Gekeken naar andere landen waar het Spaans gesproken wordt terwijl dat niet de officiële voertaal is, staat de Verenigde Staten met 42,9 miljoen moedertaalsprekers en 15 miljoen tweede taal sprekers bovenaan de lijst gevolgd door Brazilië met 460.018 moedertaalsprekers, Canada met 410.670 moedertaalsprekers en Algerije (Argelia in het Spaans) met 175.000 moedertaalsprekers. In alle landen die bij de Europese Unie horen (behalve Spanje) wordt door 1,4 miljoen Europeanen Spaans gesproken als moedertaal maar 30,9 miljoen sprekers die het Spaans als extra taal beheersen.

In Nederland spreken volgens de onderzoeksgegevens van het Cervantes Instituut in totaal 55.432 personen Spaans terwijl dat aantal in België op 46.388 Spaanssprekenden staat. In Frankrijk wordt door 2,6 miljoen mensen het Spaans gesproken terwijl dat in Italië 687.152 Spaanssprekenden zijn, in Duitsland 554.423 en in Groot Brittannië 519.660 Spaans pratende mensen.

Download het onderzoek van het Instituto Cervantes in PDF

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.