skip to Main Content
Aantal wereldwijd Spaans sprekende mensen gestegen naar 572 miljoen

Aantal wereldwijd Spaans sprekende mensen gestegen naar 572 miljoen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de berekeningen van het Cervantes Instituut zullen er in het jaar 2050 wereldwijd 754 miljoen mensen de Spaanse taal spreken. Op dit moment is dat aantal volgens hetzelfde onderzoek nog 572 miljoen mensen waarvan er 477 miljoen zijn die het Castiliaans als hoofd- en voertaal hebben, 5 miljoen meer dan vorig jaar. In 2017 is 7,8% van de wereldbevolking Spaanssprekend.

Het Spaans of Castiliaans is wat betreft het aantal moedertaalsprekers met 477 miljoen de tweede meeste gesproken taal ter wereld na de 950 miljoen Mandarijn (Chinees) sprekers. Men zou denken dat het Engels ook hoog scoort maar wat betreft moedertaalsprekers is dat aantal rond de 380 miljoen sprekers. In totaal zijn er nog wel meer Engelssprekenden dan Spaanssprekenden met respectievelijk 980 miljoen tegenover 572 miljoen.

Er zijn tussen de 6.000 en 6.500 verschillende talen op deze wereld en het Spaans staat dus als moedertaal op de tweede plaats, net achter het Mandarijn (Chinees). Mexico is het land waar het meeste Spaans wordt gesproken met 119,6 miljoen sprekers gevolgd door Colombia met 48,8 miljoen, Argentinië met 43,2 miljoen, Spanje met 42,8 miljoen, Venezuela met 30,5 miljoen, Peru met 27,5 miljoen, Chile met 17,3 miljoen en Ecuador met 16 miljoen native speakers.

Gekeken naar andere landen waar het Spaans gesproken wordt terwijl dat niet de officiële voertaal is, staat de Verenigde Staten met 42,9 miljoen moedertaalsprekers en 15 miljoen tweede taal sprekers bovenaan de lijst gevolgd door Brazilië met 460.018 moedertaalsprekers, Canada met 410.670 moedertaalsprekers en Algerije (Argelia in het Spaans) met 175.000 moedertaalsprekers. In alle landen die bij de Europese Unie horen (behalve Spanje) wordt door 1,4 miljoen Europeanen Spaans gesproken als moedertaal maar 30,9 miljoen sprekers die het Spaans als extra taal beheersen.

In Nederland spreken volgens de onderzoeksgegevens van het Cervantes Instituut in totaal 55.432 personen Spaans terwijl dat aantal in België op 46.388 Spaanssprekenden staat. In Frankrijk wordt door 2,6 miljoen mensen het Spaans gesproken terwijl dat in Italië 687.152 Spaanssprekenden zijn, in Duitsland 554.423 en in Groot Brittannië 519.660 Spaans pratende mensen.

Download het onderzoek van het Instituto Cervantes in PDF

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Mijn vrouw is latijns amerikaans. Het is mij opgevallen dat voor veel nieuwe zaken het meest gebruikte woord ingevoerd is geworden, als voor beeld spreekt met in latijns amerika van computer en niet van ordenador. Langzaam aan ontstaat daar een taal die, mijn inziens, wel eens de nieuwe wereldtaal zou kunnen worden. Kijk maar eens hoeveel latijns amerikaans er in USA gesproken wordt.

  2. Maakt niet uit hoor redactie. Er stond trouwens geen Argelië maar Argelia. Zo zie je dat iedereen fouten kan maken, zelfs Rob 🤓

  3. Argelië?? Ik heb het opgezocht en niet kunnen vinden. Heb ook nog nooit van dit gebied of land gehoord. Gaarne een toelichting van de redactie.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken