De helft van de Spanjaarden stopt eerder dan 65 jaar met werken om met prepensioen te gaan

Oeps ... foto ontbreekt!

De helft van de Spanjaarden stopt eerder dan 65 jaar met werken om met prepensioen te gaan

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje blijft een land van arbeiders die met prepensioen gaan en voor hun 65e jaar stoppen met werken. Van het aantal werkende Spanjaarden gaat 50% met “prejubilación” ofwel ze stoppen eerder dan de pensioenleeftijd van 65 jaar met werken. Op dit moment is 39% van alle gepensioneerden die nu een pensioen ontvangen tussen de 60 en 64 jaar gestopt met werken. een 10% stopte zelfs met werken tussen de 50 en 59 jaar terwijl slechts een 1% stopte eerder dan de 50 jaar met werken.

Met andere woorden, een 50% van alle gepensioneerden op dit moment is eerder dan de pensioenleeftijd van 65 jaar gestopt met werken. Dat is op te maken uit het rapport over de pensioenleeftijden van VidaCaxia waarin ook te lezen is dat slechts 44% van de gepensioneerden stopte met werken toen ze 65 jaar werden. Een overige 6% is pas met pensioen gegaan toen ze 66 jaar of ouder waren.

De conclusie is dat Spanje nog steeds een land lijkt te zijn waar het makkelijk is om met prepensioen te gaan en eerder te stoppen met werken. Daar zijn meerdere redenen voor zoals een achteruitgang van de gezondheid, structurele wijzigingen in bedrijven of omdat men simpelweg eerder wil stoppen met werken omdat dit financieel haalbaar is.

In principe staat het hoge aantal pre-gepensioneerden in contrast met het feit dat de pensioenleeftijd steeds hoger wordt en nu al van de 65 naar 67 jaar is opgeschoven in Spanje. Op dit moment is er een gemiddelde pensioenleeftijd van 65 jaar en 5 maanden maar over slechts 10 jaar in het jaar 2027 zal dat 67 jaar zijn. In de praktijk echter ligt de gemiddelde pensioenleeftijd op 64 jaar in Spanje.

In het rapport van VidaCaixa is volgens de krant El Mundo ook te lezen dat 40% van alle gepensioneerden naast het normale pensioen ook nog een andere bron van inkomsten heeft zoals een private pensioenplan. Gezien de immer stijgende kosten voor de Spaanse regering en lagere uitbetalingen raadt de staat jongeren op dit moment ook aan om een “plan de pensiones” te nemen om er zeker van te zijn dat zij op hun pensioenleeftijd genoeg inkomsten zullen hebben om te leven.

Op dit moment zijn er 8.692.779 gepensioneerden in Spanje die 9.567.387 pensioenen ontvangen. Dat het aantal te betalen pensioenen hoger is dan het aantal gepensioneerden komt omdat er mensen zijn die twee of drie pensioenen ontvangen. Tien jaar geleden in 2007 waren er nog 7.586.574 gepensioneerden waardoor dit aantal in tien jaar tijd dus met 1.043.205 personen is gestegen.

Ga naar de inhoud