De megalodon-haai broedde 23 miljoen jaar geleden bij Tarragona

De Megalodon-haai broedde 23 miljoen jaar geleden bij Tarragona
beeld: 123rf
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Volgens een team van Spaanse paleontologen was Tarragona tijdens het Mioceen tussen 23 en 5 miljoen jaar geleden een broed- en groeigebied voor jonge exemplaren van de prehistorische reuzen megalodon haai. De megalodon is de grootste bekende vleesetende vis en kon tot 18 meter lang worden.

Een studie van het Cavanilles Instituut van de Universiteit van Valencia levert nieuwe gegevens op over de megalodon, een iconisch mega-roofdier die enorme afmetingen kon bereiken. 

De conclusies van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift  Biology Letters. De resultaten zijn ontleend aan de studie van een verzameling megalodon-tanden die zijn te vinden in het Museu del Cau del Tauró, in L’Arboç (Tarragona).

De vergelijkende studie gebaseerd op eerdere werken van andere auteurs en andere onderzoeken bieden nieuwe informatie. Voorheen was slechts één mogelijk broedgebied voor deze haaiensoort adequaat beschreven: Panama. Daar moet volgens de recente studie nu dus ook het Tarragona-gebied bijkomen.

Gigantisme

Met een geschatte lengte van maximaal achttien meter is de megalodon samen met de walvishaai de grootst bekende haaiensoort. De megalodon verscheen rond 18 miljoen jaar geleden in het Mioceen en stierf uit aan einde van het Plioceen of het begin van het Pleistoceen (schattingen variëren tussen 3,6 en 1,5 miljoen jaar geleden).

De megalodon domineerde de gematigde zeeën van de wereld vrijwel zonder vijanden; de vis kon een lengte bereiken van 18 meter en zijn bek tot 2 meter opensperren. De soort werd voorheen beschouwd als nauw verwant aan de nog levende witte haai, maar wordt nu ingedeeld in de familie Otodontidae. 

haaien
Beeld: Vergelijking haaien / Pinterest

Omdat er een aantal uitzonderlijk grote Carcharodon-tanden is gevonden op 4000 meter diepte in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan, denken onderzoekers dat sommige megalodons hebben kunnen overleven tot relatief kort geleden (24.000-11.000 jaar geleden), toen er al mensen waren. Desondanks zullen deze het uitsterven van de haai niet hebben opgemerkt omdat ze er nooit mee te maken hadden.

Recente film

De recente Hollywood productie ‘The Meg’ heeft ervoor gezorgd dat veel mensen nu van de megalodon-haai afweten. In die film komt diepzeeduiker Jonas Taylor (Jasons Statham) tijdens een onderatermissie oog in oog te staan met een diepzeemonster. Zijn verhaal wordt echter niet geloofd en wordt afgedaan als hallucinaties veroorzaakt door de caissonziekte. 

Vijf jaar later komt dezelfde duiker opnieuw in contact met een 23 meter lange haai en moet hij niet alleen een groep mensen uit hun benarde situatie onderwater redden maar er ook voor zorgen dat er geen ramp ontstaat in een badplaats. 

De uit 2018 stammende film ‘The Meg’ is op Netflix te bekijken als je iets meer wilt weten over de megahaai (maar dan in Hollywoodstijl uiteraard).