Tijdelijke migranten-kamp op Gran Canaria ontruimd

Tijdelijke migranten-kamp op Gran Canaria ontruimt
Beeld: Europa Press

Tijdelijke migranten-kamp op Gran Canaria ontruimd

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Het tijdelijke opvangkamp voor Afrikaanse bootmigranten in de kustplaats Arguineguin in het zuiden van het Canarische Eiland Gran Canaria is zondagavond ontruimt. Dat wil zeggen, de laatste 27 mannen die daar nog verbleven zijn overgeplaatst naar opvangcentra op het eiland. Daarmee komt een einde aan deze tijdelijke opvangplaats waar in de hoogtijdagen meer dan 2.600 migranten verbleven.

Na 3 maanden en 9 dagen is het tijdelijke kamp op de kade van de haven van Arguineguin in het zuiden van Gran Canaria leeg. Deze plaats waar de Afrikaanse migranten die op zee gered worden naartoe worden gebracht was tijdelijk van aard. Maar vanwege de enorme stijging van bootmigranten werden er op een bepaald moment 2.600 migranten opgevangen waarvan sommigen meer dan 24 dagen daar in erbarmelijke omstandigheden verbleven.

In feite gaat het om een plaats waar de migranten volgens de wet maximaal 72 uur mogen worden opgevangen terwijl er gezocht wordt naar tijdelijke huisvesting. Maar omdat er alleen in de maanden oktober en november meer dan 12.000 migranten aankwamen bij de kust van de Canarische Eilanden, steeg het aantal migranten dat op de kade werd opgevangen van het maximaal toegestane 400 naar 1.000 daarna 1.500, 2.000 en op het hoogtepunt 2.600 migranten.

Nu zijn alle op de kade van Arguineguin verblijvende migranten overgeplaatst naar tijdelijke opvangcentra zoals tentenkampen, appartementencomplexen en hotels die vanwege de pandemie leegstaan. Met name die opvang door hoteleigenaren die daarvoor betaald krijgen zorgt voor veel onrust op de eilanden omdat het toerismeseizoen start en het imago van migranten in hotels niet goed is.

Op de kade van Arguineguin zullen de tenten blijven staan en zal er nog personeel werkzaam blijven om migranten op te vangen, medisch te testen en te registreren voordat ze overgeplaatst worden naar opvangcentra.

Het afgelopen weekend was een rustig weekend wat betreft het aantal aangekomen migranten met een totaal van ‘slechts’ 55 waarvan 23 minderjarigen die aankwamen bij de kust van Tenerife en Lanzarote. Dat is een groot verschil met de 2.188 bootmigranten die in het weekend van 7 en 8 november arriveerden bij de Canarische Eilanden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.