Toename van huwelijksontbindingen in het derde kwartaal in Spanje

Toename van huwelijksontbindingen in het derde kwartaal in Spanje
Beeld: Freepik

Toename van huwelijksontbindingen in het derde kwartaal in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal huwelijksontbindingen is in het derde kwartaal met 16,6% gestegen in Spanje, aldus de gegevens van het Servicio de Estadística del Consejo General del Poder Judicial . We hebben het hierbij over alle vormen waaronder de echtscheidingen (divorcios), scheidingen van tafel en bed (separaciones) en ontbindingen van het huwelijk na van tafel en bed te zijn gescheiden (nulidades).

Na de sterke dalingen die in het tweede kwartaal werden waargenomen, zijn er na de eerste noodtoestand (met thuisblijfplicht) stijgingen waargenomen bij alle vormen van huwelijksontbinding. 

De 14.835 echtscheidingsverzoeken zonder wederzijds goedvinden zijn met 17,7% gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. De 9.809 niet-consensuele echtscheidingsverzoeken zijn met 15% gestegen terwijl de 14 nietigheidsclaims met 16,7% stegen.

Gekeken naar het aantal huwelijksontbindingen tot nu toe dit jaar zien we dat het hoogste aantal scheidingen per 10.000 inwoners heeft plaatsgevonden op de Canarische Eilanden en in de Valencia regio met 6,6. Deze regio’s worden gevolgd door de Balearen, met 6.1; Andalusië met 5,9; Asturië en Cantabrië met 5,7; Galicië met 5,6; en Murcia met 5.5. 

Al deze autonome regio’s overtreffen het nationale gemiddelde dat 5,4 is. De laagste cijfers werden geregistreerd in in Castilië en León en Baskenland met 4,3; de Madrid regio met 4,4 en Aragón met 4,6, regio’s die onder het landelijk gemiddelde liggen.

In heel 2019

In 2019 vonden er in totaal 95.319 scheidingen plaats in Spanje. Daaronder bevonden zich 91.645 echtscheidingen (divorcios), 3.599 scheidingen van tafel en bed (separaciones) en 75 ontbindingen van het huwelijk na van tafel en bed te zijn gescheiden (nulidades).

Het aantal echtscheidingen daalde in 2019 met 3,8% maar het aantal scheidingen van tafel en bed daalde met 12,2% en het aantal ontbindingen na een scheiding van tafel en bed daalde met 18,5% het afgelopen jaar.

De gemiddelde duur van een huwelijk na echtscheiding was vorig jaar 16,7 jaar wat iets minder was dan in 2018. Wat verder opvalt is dat in 32,8% van de gevallen er een scheiding plaatsvond na een huwelijk van meer dan 20 jaar.

Het merenddeel van de echtscheidingen vond plaats in de leeftijdcategorie 40-49 jaar bij zowel mannen als vrouwen. In 82,5% van de scheidingen ging het om twee personen met de Spaanse nationaliteit, in 10,4% van de gevallen had een van de betrokken personen een buitenlandse nationaliteit en in 7,1% van de gevallen waren beide personen afkomstig uit het buitenland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.