Twee beren ‘per ongeluk’ en ‘uit zelfverdediging’ door jagers gedood in Spanje

Twee beren ‘per ongeluk’ en ‘uit zelfverdediging’ door jagers gedood in Spanje
Beeld: Voorbeeldfoto / Pixabay

Twee beren ‘per ongeluk’ en ‘uit zelfverdediging’ door jagers gedood in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het afgelopen weekend zijn er in Spanje twee bruine beren gedood door jagers. De ‘oso pardo’ is een beschermde diersoort in Spanje en het is absoluut niet toegestaan om deze te doden. In Palencia (Castilië en León) werd een beer ‘per ongeluk’ gedood tijdens een jachtpartij en in de Aragonese Pyreneeën werd beer Sarousse ‘uit zelfverdediging’ door een jager van dichtbij doodgeschoten.

We zetten in dit artikel de ‘per ongeluk’ en de ‘uit zelfverdediging’ tussen aanhalingstekens omdat de doodsoorzaken en omstandigheden van de dood van deze beschermde diersoort nog onderzocht worden door de Spaanse natuur en dierenpolitie afdeling Seprona van de Guardia Civil. Maar het is een triest weekend dat er op één dag op twee verschillende plaatsen twee bruine beren zijn gedood.

Alles wijst op een ongeluk bij de dood van de bruine beer in Palencia (Castilië en León) waar een jager tijdens een jachtpartij op wilde zwijnen per ongeluk een bruine beer doodschoot. De vrouwtjes ‘oso pardo’ overleed ter plaatse. Na dit vermoedelijke fatale ongeval werd de Guardia Civil gebeld die een onderzoek is gestart naar de dood van de beschermde bruine beer.

In de Valle de Bardají in de Pyreneeën van Huesca (Aragón) werd de bruine beer met de naam Sarousse doodgeschoten. De jager die de beer doodschoot tijdens een jachtpartij op wilde zwijnen deed dat naar eigen zeggen uit zelfverdediging omdat de beer hem zou hebben aangevallen. Meteen na de dood werd de Guardia Civil gebeld.

Voorlopig onderzoek wijst uit dat de beer van dichtbij meerdere keren geraakt is door kogels maar het onderzoek naar de dood van de in 2006 in de Franse Pyreneeën vrijgelaten beer Sarousse loopt nog. Het is dit jaar de derde bruine beer die door toedoen van de mens is overleden in de Spaanse Pyreneeën.

Ga naar de inhoud