Search
menu
Search

Een magazijn voor sinaasappels is het geheim van het tweede rijkste dorp van Spanje

Een magazijn voor sinaasappels is het geheim van het tweede rijkste dorp van Spanje
Beeld: Canva

Een magazijn voor sinaasappels is het geheim van het tweede rijkste dorp van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het dorp Xeresa in de autonome regio Valencia klom in één klap van plaats 1403 naar de tweede plaats in de lijst van rijkste dorpen van Spanje. Het geheim van dat succes schuilt in de verkoop van de aandelen van een groot bedrijf in het dorp.

Estafani en Ramón staan op het punt hun zaak te sluiten. Het is kort na de middag, en op dit uur zijn er nauwelijks klanten over om te bedienen. Wanneer hen gevraagd wordt hoe Xeresa van de ene dag op de andere het tweede rijkste dorp van Spanje is geworden, zijn ze verbaasd. “Het moet zijn dat niemand ons dat verteld heeft”, reageren ze.

En toch is het zo. Ten minste als je naar de koude statistieken kijkt. Een maand geleden prees de Spaanse pers het mirakel van Xeresa. Van de ene op de andere dag schoot het dorp van plaats 1403 naar de tweede plaats van rijkste dorpen van Spanje, na klassiekers op de lijst zoals nummer één Pozuelo de Alarcón in de provincie Madrid.

Die rijkdom blijkt echter niet helemaal eerlijk verdeeld te zijn. In de straten van Xeresa ziet men hier en daar dure wagens, zo af en toe een BMW of Mercedes, maar noch de bescheiden gevels, noch de gemiddelde auto wijst op buitengewone rijkdom. Wat is er dan gebeurd in Xeresa?

Het mysterie is snel opgelost voor wie wat onderzoek doet. In 2019 kochten de investeringsfondsen GPF Capital en Label investments een groot deel van de aandelen van Fruxeresa op. Een groot bedrijf van fruitmagazijnen dat in handen was van de familie Castelló Naya, en haar hoofdzetel in Xeresa heeft. Het bedrijf legt zich toe op de verwerking en export van citrusvruchten naar de rest van Europa.

De familie Castelló Naya bestaat uit twee zussen en twee broers, die bekend staan om hun discretie en de uitbouw van het familiebedrijf. Wie naar de feiten voorbij de cijfers kijkt, ziet dus dat de rijkdom van Xeresa vooral in hun handen ligt.

Dit is de lijst van de tien rijkste Spaanse gemeenten volgens gegevens van de Spaanse Belastingdienst samen met het gemiddelde bruto-inkomen van de inwoners:

  1. Pozuelo de Alarcón (Madrid) met 82.188 euro.
  2. Xeresa (Valencia) met 69.313 euro.
  3. Matadepera (Barcelona) ​​met 65.671 euro.
  4. Alcobendas (Madrid) met 64.063 euro.
  5. Boadilla del Monte (Madrid) met 62.965 euro.
  6. Sant Just Desvern (Barcelona) ​​met 60.645 euro.
  7. Simancas (Valladolid) met 58.897 euro.
  8. Sant Cugat del Vallès (Barcelona) ​​met 56.689 euro.
  9. Torrelodones (Madrid) met 56.002 euro.
  10. Majadahonda (Madrid) met 55.651 euro.
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?