Drie jonge Afrikanen overleven 11-daagse tocht op zee op het roer van een olietanker

Drie jonge Afrikanen overleven 11-daagse tocht op zee op het roer van een olietanker
Beeld: Europa Press

Drie jonge Afrikanen overleven 11-daagse tocht op zee op het roer van een olietanker

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Drie Afrikaanse verstekelingen hebben een overzeese tocht van elf dagen overleefd nadat ze zich hadden verstopt in een kleine ruimte die vrij was onder de achtersteven van een vrachtschip. Het gaat om een ​​olietanker die afgelopen maandag vanuit Nigeria in de haven van Las Palmas de Gran Canaria was aangekomen. De drie heeft deze lange zeereis overleefd, maar mochten, buiten het ziekenhuis, niet aan land komen.

De foto van de drie zittend op het roerblad, met de voeten op nog geen halve meter van het water, is inmiddels de wereld rondgegaan. Al lijkt het een losstaand feit, volgens de Spaanse kustwacht komt dit wel vaker voor, alleen wel vaker op korte tochten. Het is en blijft echter een levensgevaarlijke schuilplaats want het risico op onderkoeling of door een grote golf meegesleurd te worden is groot. Maar de drang om het eigen land te ontvluchten op zoek naar een betere toekomst is groter dan de angst om te sterven. 

De drie verstekelingen werden door de Spaanse kustwacht en het Rode Kruis opgevangen en naar een ziekenhuis gestuurd voor controle. Daarna zullen ze echter weer terug worden gebracht naar het schip waar ze worden verzorgd door de bemanning van de Alithini II die in de haven van Las Palmas de Gran Canaria ligt en binnenkort weer teruggaat naar Nigeria. Dat betekent dat de jonge Afrikaanse migranten weliswaar even in Spanje zijn geweest, maar na een gevaarlijke reis weer worden teruggestuurd naar Nigeria. Het schijnt om drie jonge mannen uit Senegal te gaan, al is dat officieel niet bevestigd.

Ga naar de inhoud