Search
menu
Search

De Bielsa-grenstunnel in Huesca gaat weer 24 uur open na drie jaar met beperkingen

De Bielsa-grenstunnel in Huesca gaat weer 24 uur open na drie jaar met beperkingen
Beeld: via canva.com

De Bielsa-grenstunnel in Huesca gaat weer 24 uur open na drie jaar met beperkingen

De politieke druk om de situatie van de Bielsa-Aragnouet-tunnel, die dienst doet als grensovergang tussen Spanje (Huesca, Aragón) en Frankrijk, te normaliseren heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen. Vanaf 0.00 uur op zaterdag 2 december (2023) gaat de internationale grensovergang ook ’s nachts open, waarmee een beperking die door Frankrijk was afgekondigd en al bijna drie jaar van kracht was, wordt opgeheven.

De Franse prefect van de Hautes-Pyrénées beval op 15 januari 2021 de sluiting ’s nachts met het argument van de “terroristische dreiging” en de controle van de immigratie, een beslissing die afkomstig was van de Franse minister van Binnenlandse Zaken en die ook van toepassing was op andere Spaanse grensposten.

Na veel onderhandelingen schafte de prefectuur het verbod op doorgang op 21 oktober 2023 af, hoewel de maatregel werd uitgesteld tot 2 december vanwege de noodzaak om een nieuw systeem voor automatische incidenten detectie te installeren om het vorige systeem te vervangen, dat uit 2012 dateert.

Het systeem voor automatische incidenten detectie zal de infrastructuur voorzien van een efficiënter waarschuwingssysteem. Het vorige systeem was verouderd en kon slechts 70% van de ongevallen waarschuwen: een stilstaand voertuig, een langzaam rijdend voertuig of de aanwezigheid van rook. Deze modernisering was al gepland sinds december 2022 en omvat een software-update die de prestaties van de 66 camera’s in de tunnel verbetert.

Op donderdag 7 december wordt een interne simulatieoefening gehouden waarbij de hele tunnel ondergronds met rook wordt gevuld, met als doel het functioneren van de camera’s te controleren. Hoewel er via de camera’s andere ongevallen worden ontdekt, is de aanwezigheid van rook hetgeen dat het meest zorgen baart in een tunnel.

De tunnel was eerst gesloten van 22.00 uur tot 6.00 uur en later vanaf 0.00 uur, toen Frankrijk ermee instemde het verbod te versoepelen. Wat niet zal worden gewijzigd, is het verbod op de doorgang van vrachtwagens ’s nachts dat door beide landen in onderling overleg is aangenomen om de rust in de dorpen aan de voet van de weg te beschermen.

Het opheffen van het nachtelijke sluitingsbevel was, volgens de Spaanse regering in Aragón, mogelijk dankzij de gesprekken tussen de ministeries van Binnenlandse Zaken van Spanje en Frankrijk. In de afgelopen maanden werd de druk op de Franse regering om de situatie aan de grens van Bielsa te normaliseren, opgevoerd. Dit was een van de onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens de laatste bilaterale top die in januari 2023 in Barcelona werd gehouden. Zelfs de Europese Commissie had Frankrijk opgeroepen de maatregel van sluiting niet te verlengen.

Ga naar de inhoud