Search
menu
Search

ChatGPT is pas één jaar oud en heeft nu al vier miljoen gebruikers in Spanje

ChatGPT is pas één jaar oud en heeft nu al vier miljoen gebruikers in Spanje
Beeld: via canva.com

ChatGPT is pas één jaar oud en heeft nu al vier miljoen gebruikers in Spanje

ChatGPT is de laatste hype op het gebied van artificiële intelligentie (AI). De conversatierobot van OpenAI is in staat om op menselijk niveau te communiceren en allerlei taken uit te voeren, van het schrijven van teksten tot het beantwoorden van vragen en het oplossen van problemen. Sinds de lancering in december 2022 heeft de AI in Spanje meer dan 4 miljoen gebruikers weten aan te trekken.

Het aantal ChatGPT-gebruikers in Spanje is het afgelopen jaar exponentieel gegroeid. Waar in december 2022 nog 1,4 miljoen Spanjaarden de AI-chatbot hadden geprobeerd, steeg dat aantal in oktober 2023 naar maar liefst 4 miljoen unieke maandelijkse gebruikers. Een verdrievoudiging in nog geen jaar tijd.

Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK Dam blijkt dat Spaanse ChatGPT-gebruikers de voorkeur geven aan de desktop boven mobiele apparaten. Ruim 2,9 miljoen mensen maken maandelijks via hun computer gebruik van ChatGPT, tegenover 1,7 miljoen mobiele gebruikers. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de zwaardere rekenkracht die nodig is voor AI-toepassingen als ChatGPT. De desktop biedt krachtigere processoren en ondersteunt langduriger sessies, wat handig is voor taken als studeren en werken. Mobiele apparaten lenen zich meer voor kortere ChatGPT-interacties.

Generatie Z en millennials

is vooral populair onder jongere generaties. 16-24 jarigen, ook wel Generatie Z genoemd, maken 144% meer gebruik van de chatbot dan gemiddeld. 25-34 jarigen, ook wel millennials genoemd, scoren 63% bovengemiddeld. Deze groepen zijn doorgaans meer technologie-minded en zien de voordelen van AI-systemen als voor studie, werk en alledaagse taken.

Waakzaamheid geboden

ChatGPT mag dan populair zijn onder een groot publiek, experts en onderzoekers plaatsen ook kanttekeningen bij de oprukkende AI-technologie. De geavanceerde vorm van AI waar gebruik van maakt, generative AI, kan namelijk fouten maken of misbruikt worden als het verkeerd getraind is. Dit kan onbedoelde negatieve gevolgen hebben. Universiteiten en onderzoekscentra benadrukken daarom het belang van ethisch verantwoorde AI.

Er zijn zorgen over bijvoorbeeld vooringenomenheid, desinformatie, automatisering van banen en privacy. Ethische richtlijnen en regulering zijn nodig om de risico’s te beperken. Tegelijkertijd biedt AI ook veel potentie om het leven te verbeteren. Het is zaak om met wijsheid om te gaan met deze krachtige technologie.

OpenAI, de maker van ChatGPT, zegt zich bewust te zijn van de ethische vraagstukken rondom AI. Het bedrijf belooft de zorgen hierover serieus te nemen en verantwoord met de technologie om te gaan. AI-ethiek blijft een interessant discussiepunt, zowel voor het publiek als voor AI-bedrijven.

Spanje

Uit het onderzoek van GfK Dam blijkt dat Spaanse ChatGPT-gebruikers de chatbot vooral inzetten voor werk en studie. In de zomervakantie is er dan ook een flinke daling in het gebruik te zien. In de wintermaanden piekt de populariteit van daarentegen, wanneer het academische en zakelijke leven weer in volle gang is.

Qua gender is er geen enorm verschil in gebruik. Mannen zijn een fractie actiever met 2,2 miljoen maandelijkse gebruikers, versus 1,8 miljoen vrouwelijke gebruikers. Wel valt op dat mensen met een hoger inkomen vaker en intensiever gebruikmaken van de AI-chatbot. Dit kan te maken hebben met de prijs van het abonnement, dat voor sommige gebruikers wellicht minder toegankelijk is.

Toekomstperspectief

De opmars van AI in Spanje lijkt niet te stoppen. Steeds meer bedrijven en organisaties zetten de technologie in om processen te optimaliseren en klantenservice te verbeteren. Ook de overheid investeert in AI-onderzoek en -toepassingen. De verwachting is dan ook dat het gebruik van chatbots als alleen maar zal toenemen in de komende jaren.

Het is een spannende tijd voor AI in Spanje, waarbij de mogelijkheden en uitdagingen van deze technologie steeds duidelijker worden. Met de juiste ethische richtlijnen en verantwoord gebruik, kan AI een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij.

Ga naar de inhoud