Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (20)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (20)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Nederlandse tiener al 4 maanden in voorarrest in Alicante vanwege vermeende aanranding

ALICANTE – De 17-jarige Charly T. zit alweer vier maanden in voorarrest in een Spaanse cel omdat hij ervan verdacht wordt in augustus twee minderjarige Britse meisjes te hebben aangerand. Ondanks dat de tiener beschuldigd wordt van een ernstig strafbaar feit zoals seksueel misbruik, is er nog geen officiële aanklacht. De nederlander zit echter wel in voorarrest omdat men vreest dat hij bij vrijlating naar Nederland vlucht. Lees meer over deze zaak in het AD.

2019 begint op 21 januari met een super- wolvenmaan in Spanje

MADRID – In de nacht van 20 op 21 januari is het weer mogelijk om te genieten van een zogenaamde bloedmaan of supermaan met in het Spaans de naam “superluna de sangre del lobo”. Het gaat om een maansverduistering die ook wel wolvenmaan wordt genoemd omdat er een traditie is (met meerdere oorsprongen) die zegt dat de eerste volle maan van het jaar wolvenmaan genoemd wordt. De maan zal rood gekleurd zijn met een blauwe gloed.

Afgelopen 27 juli was er nog een volledige maansverduistering en kon er op het strand genoten worden (op veel plaatsen niet vanwege de wolken) van het natuurspektakel dat pas weer in de namiddag van 12 augustus 2026 plaats zal vinden. De volgende normale maansverduisteringen vinden plaats op 16 mei 2022 en 14 maart 2025.

Fietsen op de stoep mag niet meer in Barcelona vanaf 1 januari

BARCELONA – Vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar 2019 is het in Barcelona niet meer toegestaan om op de fiets op de stoep te rijden. Dat mag alleen nog aan de zijkanten van stoepen die breder zijn dan vijf meter. Volgens de gemeente heeft de stad op dit moment voldoende fietspaden zodat de fietsers door de hele stad kunnen fietsen.

Vanaf 1 januari mag er niet meer op de stoep gefietst worden in Barcelona. Dat mag alleen nog tussen 7 en 22 uur op een stoep breder dan vijf meter of tussen 22 en 7 uur, in de nachtelijke uren dus. Ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog op de stoep fietsen mits er een volwassene persoon bij is. De rest van de tijd dienen de fietsers gebruik te maken van de meer dan 200 km aan speciale fietspaden. Dat is veel maar niet genoeg want er was 300 km beloofd dit jaar door de gemeente. Fietsers die toch op de stoep rijden kunnen boetes krijgen tussen de 100 en 500 euro.

Geen circus met dieren meer in Valencia regio

VALENCIA – Vanaf februari 2019 mogen circussen in de hele Comunidad Valenciana deelstaat geen dieren meer hebben in hun shows. Tot die datum is dat gemeentelijk geregeld zoals in de stad Valencia. Daardoor plaatsten de circussen hun tenten net buiten de gemeentegrens van Valencia om zo dieren te kunnen gebruiken. Alle shows en commerciële activiteiten met dieren zijn vanaf februari niet meer toegestaan, in een circus maar ook pony’s en paarden op de lokale kermissen (feria) en andere evenementen, met uitzondering van festiviteiten met stieren.

Kolenmijnen Spanje moeten vanaf 1 januari 2019 dicht

MADRID – De 26 nog aanwezige kolenmijnen in Spanje moeten vanaf 1 januari sluiten. Van de 26 mijnen zijn er nog 12 actief in Asturië, Castilla y León en Aragon. De eigenaren van deze mijnen hebben de keuze, of sluiten of de 500 miljoen euro die ze hebben ontvangen aan subsidies terugbetalen. Op dit moment zijn er nog 2.046 mensen werkzaam in de Spaanse kolenmijnen die of werkloos worden, vervroegd met pensioen gaan of ander werk krijgen. Spanje moet de kolenmijnen, die eigenlijk alleen nog kunnen bestaan dankzij de subsidies, sluiten omdat dit reeds in 2010 binnen de EU werd besloten.

FC Barcelona verdediger Piqué koopt FC Andorra

VOETBAL – De FC Barcelona verdediger Gerard Piqué heeft FC Andorra gekocht. In eerste instantie was er sprake van dat hij CF Reus zou kopen maar dat is niet doorgegaan. In plaats van de Catalaanse club koos Piqué voor de voetbalclub in buurland Andorra. Als nieuwe trainer heeft de nieuwe eigenaar meteen de voormalige Bsrça speler Gabri García aangesteld. Piqué heeft ook de schulden van FC Andorra afgelost.

Ga naar de inhoud