Search
menu
Search

Telefooncabines blijven voorlopig nog op straat staan in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Telefooncabines blijven voorlopig nog op straat staan in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft besloten dat de nog aanwezige telefooncabines tenminste gedurende 2019 nog op straat te zien zullen zijn. Normaal gesproken zouden deze “cabinas telefónicas” volgend jaar gaan verdwijnen maar de regering heeft tegen verwachting in anders besloten.

De telefooncabines zullen in 2019 in Spanje nog steeds onderdeel uitmaken van de universele telecommunicatie service. Dit is vrijdag met een Koninklijk decreet bepaald. Er is echter ook besloten dat de telefoongidsen niet meer verplicht zijn en ook de inlichtingendienst voor abonneenummers hoeft niet meer actief te zijn.

De blauw-groene telefooncabines waren gedurende jaren een vertrouwd beeld op de straten van Spanje en dé plaats waar je naar huis kon bellen als je op vakantie was in Spanje. Natuurlijk heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn de cabines overbodig geworden maar er zijn nog steeds telefooncabines te vinden in het land.

Actueel

Op dit moment zijn er nog zo’n 16.000 telefooncabines te vinden in heel Spanje. Deze worden onderhouden door Telefonica die nu dus nog een jaar met de kosten van zo’n 1,3 miljoen euro opgescheept zit. Volgens Telefonica worden 12.000 van deze telefooncabines niet of nauwelijks meer gebruikt en kost het onderhoud en reparatie na vandalisme alleen maar geld. In 2016 wilde de Spaanse telecomprovider van het onderhoudscontract af maar de regering verplichtte hen toen dit te blijven respecteren omdat niemand anders gevonden kon worden.

Geschiedenis

De eerste telefooncabine ooit in Spanje werd in het jaar 1928 in het Retiro park in Madrid geplaatst en sindsdien werden er door het hele land duizenden telefooncabines neergezet. Deze veranderen in de loop van de jaren maar menig buitenlandse toerist weet waarschijnlijk nog wel hoe men van deze openbare telefoons gebruik maakte om naar huis te bellen. Dat laatste gebeurt uiteraard steeds minder nu (bijna) iedereen wel een mobiele telefoon heeft om te bellen.

In het jaar 1999 waren er maar liefst 55.000 telefooncabines in het land aanwezig. Daarbij moet men dan nog de telefooncabines optellen in ziekenhuizen, stations, vliegvelden etc. waardoor dat aantal kon oplopen naar de 100.000 telefooncabines. Actueel zijn er nog zo’n 16.000 telefooncabines te vinden in Spanje.

Op dit moment zijn er in Madrid nog 1.000 telefooncabines te vinden terwijl er in Barcelona nog 500 staan en in Las Palmas de Gran Canaria zo’n 400. Een onderzoek geeft aan dat 88% van de Spanjaarden de laatste jaren nooit een telefooncabine heeft gebruikt om te bellen.

En zeg nou zelf, wanneer was het voor jou de laatste keer dat je gebeld hebt in een telefooncabine?

Ga naar de inhoud