Aantal griepgevallen snel gestegen in Baskenland, Catalonië en Canarische Eilanden

Aantal griepgevallen Baskenland, Catalonië en Canarias hoog
Beeld: Freepik

Aantal griepgevallen snel gestegen in Baskenland, Catalonië en Canarische Eilanden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen week is het aantal griepgevallen explosief gestegen in de autonome regio’s Baskenland, Catalonië en Canarische Eilanden. Buiten deze drie regio’s is er bijna geen sprake van griepgevallen in de overige autonome regio’s. In het geval van het Baskenland wordt gesproken over een epidemie waarbij het griepvirus AnH1N1 prominent aanwezig is.

In week 51 tussen 16 en 22 december is het griepvirus flink om zich heen aan het grijpen in de autonome regio’s Baskenland, Catalonië en op de Canarische Eilanden. De hoeveelheid griepgevallen wordt op onderstaande kaart uitgedrukt in kleuren waarbij Baskenland een rode kleur (extensa) kreeg en Catalonië en de Canarische Eilanden een paarse kleur (local) terwijl de rest van het land geel (esporádica), groen (nula) of grijs (geen info) gekleurd zijn.

Globaal gezien schrijft men over het virus A, om precies te zijn A(H1N1) en A(H3N2) en de varianten daarvan waarmee inwoners van eerder genoemde regio’s besmet zijn. Een kleine groep heeft een virus B besmetting en een nog kleinere groep heeft last van het virus C.

Volgens het Sistema de Vigilancia de la Gripe is er nog geen sprake van een griepepidemie maar de kans is aanwezig dat dit begin volgend jaar de griep zal gaan uitbreiden over andere regio’s in Spanje.

ElTiempo.es

Leeftijden

Iedereen in Spanje kan te maken krijgen met het griepvirus maar met name de inwoners van 64 jaar en ouder zijn gevoeliger voor het virus. 56% van de griepgevallen die worden geregistreerd valt in die leeftijdscategorie terwijl dat 33% is bij de leeftijdsgroep 15 tot 64 jaar.

Tips als je griep hebt

Uiteraard hoef je niet meteen bij de eerste de beste symptomen van griep naar de eerste hulp te rennen voor medische hulp, iets wat veel Spanjaarden normaal gesproken wel doen waardoor er dus oponthoud kan voorkomen. Met een beetje gezond verstand en enkele simpele maatregelen kun je de griep makkelijk te lijf gaan:

  • Rust nemen
  • Veel water of andere dranken nuttigen
  • Alcohol en tabak vermijden
  • Neem medicijnen om de symptomen van griep te verbeteren (zoals het verlagen van koorts)
  • Griep wordt veroorzaakt door een virus dus antibiotica zal niet helpen
  • Geen aspirine geven aan kinderen en tieners (dit kan eventueel het zeldzame en ernstige syndroom Reye veroorzaken)
  • Neem de juiste medicijnen zoals Bisolgrip Forte (in Spanje te verkrijgen bij de apotheek)
  • Als je in aanraking komt met mensen met griep vaak de handen wassen
  • Bij hoesten altijd de hand of nog beter arm voor de mond

Op de website van ElTiempo.es kun je op een kaart grafisch zien waar de meeste griep gevallen zijn in Spanje. Deze kaarten en informatie worden elke week bijgewerkt aan de hand van de gegevens van het Sistema de Vigilancia de la Gripe.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.