Aantal griepgevallen snel gestegen in Baskenland, Catalonië en Canarische Eilanden

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal griepgevallen snel gestegen in Baskenland, Catalonië en Canarische Eilanden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen week is het aantal griepgevallen explosief gestegen in de autonome regio’s Baskenland, Catalonië en Canarische Eilanden. Buiten deze drie regio’s is er bijna geen sprake van griepgevallen in de overige autonome regio’s. In het geval van het Baskenland wordt gesproken over een epidemie waarbij het griepvirus AnH1N1 prominent aanwezig is.

In week 51 tussen 16 en 22 december is het griepvirus flink om zich heen aan het grijpen in de autonome regio’s Baskenland, Catalonië en op de Canarische Eilanden. De hoeveelheid griepgevallen wordt op onderstaande kaart uitgedrukt in kleuren waarbij Baskenland een rode kleur (extensa) kreeg en Catalonië en de Canarische Eilanden een paarse kleur (local) terwijl de rest van het land geel (esporádica), groen (nula) of grijs (geen info) gekleurd zijn.

Globaal gezien schrijft men over het virus A, om precies te zijn A(H1N1) en A(H3N2) en de varianten daarvan waarmee inwoners van eerder genoemde regio’s besmet zijn. Een kleine groep heeft een virus B besmetting en een nog kleinere groep heeft last van het virus C.

Volgens het Sistema de Vigilancia de la Gripe is er nog geen sprake van een griepepidemie maar de kans is aanwezig dat dit begin volgend jaar de griep zal gaan uitbreiden over andere regio’s in Spanje.

4530585616c8c8ce42860039f7d2e3d5
ElTiempo.es

Leeftijden

Iedereen in Spanje kan te maken krijgen met het griepvirus maar met name de inwoners van 64 jaar en ouder zijn gevoeliger voor het virus. 56% van de griepgevallen die worden geregistreerd valt in die leeftijdscategorie terwijl dat 33% is bij de leeftijdsgroep 15 tot 64 jaar.

Tips als je griep hebt

Uiteraard hoef je niet meteen bij de eerste de beste symptomen van griep naar de eerste hulp te rennen voor medische hulp, iets wat veel Spanjaarden normaal gesproken wel doen waardoor er dus oponthoud kan voorkomen. Met een beetje gezond verstand en enkele simpele maatregelen kun je de griep makkelijk te lijf gaan:

  • Rust nemen
  • Veel water of andere dranken nuttigen
  • Alcohol en tabak vermijden
  • Neem medicijnen om de symptomen van griep te verbeteren (zoals het verlagen van koorts)
  • Griep wordt veroorzaakt door een virus dus antibiotica zal niet helpen
  • Geen aspirine geven aan kinderen en tieners (dit kan eventueel het zeldzame en ernstige syndroom Reye veroorzaken)
  • Neem de juiste medicijnen zoals Bisolgrip Forte (in Spanje te verkrijgen bij de apotheek)
  • Als je in aanraking komt met mensen met griep vaak de handen wassen
  • Bij hoesten altijd de hand of nog beter arm voor de mond

Op de website van ElTiempo.es kun je op een kaart grafisch zien waar de meeste griep gevallen zijn in Spanje. Deze kaarten en informatie worden elke week bijgewerkt aan de hand van de gegevens van het Sistema de Vigilancia de la Gripe.

Ga naar de inhoud