Spaanse overheid helpt vanaf januari rokers met stoppen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse overheid helpt vanaf januari rokers met stoppen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse overheid wil vanaf 2020 het aantal rokers sterk gaan verminderen waardoor ook automatische de medische kosten verminderd zullen worden. Jaarlijks overlijden er in Spanje tenminste 50.000 mensen als gevolg van het roken. Volgens een recent onderzoek rookt 23,3% van het Spaanse volk wat dus wil zeggen zo’n 10 miljoen mensen.

Enkele maanden geleden werd bekend dat de Spaanse overheid via het Ministerio de Sanidad ‘Champix’ heeft opgenomen op de lijst van gefinancierde medicijnen die via het Sistema Nacional de Salud (SNS) vergoed worden. Champix is volgens velen een van de meest effectieve medicijnen om te stoppen met roken. Vanaf januari 2020 zal dit middel voor 80 tot 86 euro te koop zijn maar alleen met doktersrecept en slechts eenmaal per jaar.

Met het nieuwe financieringsplan voor het medicijn Champix verwacht de Spaanse overheid zo’n 70.000 rokers te kunnen helpen, een 3% van alle rokers die daadwerkelijk van plan is om te stoppen met roken. Volgens berekeningen van de Spaanse overheid kost een kuur tussen de 307 en 385 euro maar hanteert een gemiddelde prijs van 400 euro. 

Prijzen

Zoals het er nu naar uitziet zijn dit vanaf januari 2020 de gefinancierde prijzen:

  • ‘Champix’ 0,5 mg en 56 pillen met een prijs: 86,48 euro
  • ‘Champix’ 0,5 mg en 1 mg 11x 0,5 mg+14 x 1 mg+28 x 1 mg pillen met een prijs: 80,07 euro
  • ‘Champix’ 1 mg en 56 pillen met een prijs: 83,28 euro. 

Wat niet door de staat vergoed wordt is ‘Champix’ 1 mg en 112 pillen.

Eisen

Om gebruik te kunnen maken van de gefinancierde ‘Champix’ pillen moet de patiënt wel aan een aantal eisen voldoen zoals:

  • Een uitdrukkelijke motivatie hebben om te stoppen met roken
  • Tenminste een eerdere poging tot stoppen met roken (die moet geverifieerd worden)
  • Alleen voor mensen die meer dan 10 sigaretten per dag roken
  • Men dient een afhankelijkheids niveau van 7 te hebben (gekwalificeerd door de Fagerström-test)
  • ‘Champix’ zal alleen te koop zijn met doktersrecept en bij de apotheken
77545ae0978b1d8b5dafc82210240b7f
123rf

Wat is Champix

Champix is volgens velen een van de meest effectieve medicijnen om te stoppen met roken. Het medicijn wordt gemaakt door Pfizer en werd in 2018 door 85.000 Spanjaarden gebruikt. De werkzame stof in Champix is varenicline. Varenicline hecht zich aan de nicotinereceptoren in de hersenen met twee gevolgen: 

Enerzijds zijn de receptoren tevreden en zijn ze al ‘vol’ waardoor de sigaret geen of minder extra kick geeft. Anderzijds werkt Champix ongeveer hetzelfde als nicotine: het stimuleert de afgifte van dopamine. Hierdoor denken de receptoren (in de hersenen) dat ze voorzien zijn van nicotine, waardoor de roker een fijn gevoel krijgt zonder dat hij/zij rookt. Het lichaam gaat hierdoor uiteindelijk minder naar nicotine verlangen.

Champix is een redelijk effectief stoppen met roken middel. Ongeveer 20% van de Champix-gebruikers is na een jaar nog steeds gestopt met roken. 40% van de gebruikers is na 12 weken Champix-gebruik gestopt, maar de helft hiervan begint toch weer met roken. Toch wordt Champix als het enige effectieve medicijn gezien door de medische wereld.

Ga naar de inhoud