Search
menu
Search

Minister Volksgezondheid wordt lijsttrekker regionale verkiezingen Catalonië

Minister Volksgezondheid wordt lijsttrekker regionale verkiezingen Catalonië
Beeld: Salvador Illa /Archieffoto

Minister Volksgezondheid wordt lijsttrekker regionale verkiezingen Catalonië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Samen met Fernando Simón was en is de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa het gezicht van de pandemie en corona-crisis in Spanje. Maar Salvador Illa zal vanaf 2021 geen minister van Volksgezondheid meer zijn van de coalitieregering PSOE-Unidad-Podemos maar wordt de nieuwe lijsttrekker en regionale premier kandidaat voor de socialistische PSOE-partij in Catalonië, de Partido Socialista Catalan (PSC).

De huidige regionale PSOE-lijsttrekker (in Catalonië PSC) en partijleider Miquel Iceta heeft zich teruggetrokken voor de strijd tijdens de regionale en autonome Catalaanse verkiezingen op 14 februari 2021. Omdat Iceta zich terugtrekt heeft de PSOE vanuit Madrid Salvador Illa naar voren geschoven als lijsttrekker en als kanshebber voor het regionale premierschap van de autonome regio Catalonië.

En dat doet de PSOE niet voor niets want Salvador Illa is samen met de ERC-leider Oriol Junqueras van de Catalaanse ERCA-partij, die ondanks dat hij in de gevangenis zit, de populairste en meest gewaarde politicus in Catalonië. Uiteraard wordt er ook veel geklaagd door met name de oppositiepartijen zoals de PP, Ciudadanos en Vox maar ook Catalaanse partijen.

Opvolger

De vraag is nu wie Salvador Illa als minister van Volksgezondheid gaat opvolgen in de regering van Spanje. Uiteraard worden er al namen genoemd zoals Isabel Calzón (secretarias van de Estado de Sanidad), María Luisa Carcedo (president van de Comisión de Política Territorial y Función Pública), Carolina Darias (minister van Política Territorial y Función Pública) en Rafael Bengoa, een regionale Baskische politicus die zelfs de Amerikaanse president Obama heeft bijgestaan als adviseur.

Salvador Illa

De 54-jarige Salvador Illa Roca werd op 5 mei 1966 geboren in de Catalaanse gemeente la Roca del Vallès in Catalonië. Daar werd Illa in 1995 en tot 2005 de burgemeester van zijn geboortestad om daarna zijn politieke carrière voort te zetten als directeur van de Infraestructuras del Departamento de Justicia de la Generalidad de Cataluña. In 2009 werkte Salvador Illa als directeur bij het audiovisueel bedrijf Cromosoma om daarna naar de gemeente Barcelona te verhuizen om daar diverse werkzaamheden uit te voeren.

Pas op 10 januari 2020 werd Salvador Illa gekozen door de Spaanse premier als minister van Volksgezondheid waarna hij meteen met de pandemie te maken kreeg en hij samen met Fernando Simón het boegbeeld werd van de corona-crisis in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?