Minister Volksgezondheid wordt lijsttrekker regionale verkiezingen Catalonië

Minister Volksgezondheid wordt lijsttrekker regionale verkiezingen Catalonië
Beeld: Salvador Illa /Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Samen met Fernando Simón was en is de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa het gezicht van de pandemie en corona-crisis in Spanje. Maar Salvador Illa zal vanaf 2021 geen minister van Volksgezondheid meer zijn van de coalitieregering PSOE-Unidad-Podemos maar wordt de nieuwe lijsttrekker en regionale premier kandidaat voor de socialistische PSOE-partij in Catalonië, de Partido Socialista Catalan (PSC).

De huidige regionale PSOE-lijsttrekker (in Catalonië PSC) en partijleider Miquel Iceta heeft zich teruggetrokken voor de strijd tijdens de regionale en autonome Catalaanse verkiezingen op 14 februari 2021. Omdat Iceta zich terugtrekt heeft de PSOE vanuit Madrid Salvador Illa naar voren geschoven als lijsttrekker en als kanshebber voor het regionale premierschap van de autonome regio Catalonië.

En dat doet de PSOE niet voor niets want Salvador Illa is samen met de ERC-leider Oriol Junqueras van de Catalaanse ERCA-partij, die ondanks dat hij in de gevangenis zit, de populairste en meest gewaarde politicus in Catalonië. Uiteraard wordt er ook veel geklaagd door met name de oppositiepartijen zoals de PP, Ciudadanos en Vox maar ook Catalaanse partijen.

Opvolger

De vraag is nu wie Salvador Illa als minister van Volksgezondheid gaat opvolgen in de regering van Spanje. Uiteraard worden er al namen genoemd zoals Isabel Calzón (secretarias van de Estado de Sanidad), María Luisa Carcedo (president van de Comisión de Política Territorial y Función Pública), Carolina Darias (minister van Política Territorial y Función Pública) en Rafael Bengoa, een regionale Baskische politicus die zelfs de Amerikaanse president Obama heeft bijgestaan als adviseur.

Salvador Illa

De 54-jarige Salvador Illa Roca werd op 5 mei 1966 geboren in de Catalaanse gemeente la Roca del Vallès in Catalonië. Daar werd Illa in 1995 en tot 2005 de burgemeester van zijn geboortestad om daarna zijn politieke carrière voort te zetten als directeur van de Infraestructuras del Departamento de Justicia de la Generalidad de Cataluña. In 2009 werkte Salvador Illa als directeur bij het audiovisueel bedrijf Cromosoma om daarna naar de gemeente Barcelona te verhuizen om daar diverse werkzaamheden uit te voeren.

Pas op 10 januari 2020 werd Salvador Illa gekozen door de Spaanse premier als minister van Volksgezondheid waarna hij meteen met de pandemie te maken kreeg en hij samen met Fernando Simón het boegbeeld werd van de corona-crisis in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.