Spanje’s woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’

Spanje’s woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Elk jaar wordt ook in Spanje het woord van het jaar gekozen door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA. Uiteindelijk heeft men een keuze kunnen maken uit de 12 kanshebbers en het Spaanse woord van het jaar komt niet echt als een verrassing omdat ook in Spanje de ‘palabra del año’ te maken heeft met de pandemie.

Eind december wordt door het Fundéu BBVA en Agencia Efe elk jaar het woord van het jaar bekend gemaakt en aan kandidaten waren er dit corona-jaar 2020 genoeg. Maar uiteindelijk heeft men uit de circa 250 woorden 12 kandidaten geselecteerd waarvan de winnaar op 29 december bekend werd gemaakt.

Het Spaanse woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’ in het Engels. Dat woord is gekozen uit een lijst van 12 kanshebbers zoals Coronavirus; Infodemia; Resiliencia; Confinamiento; COVID-19; Teletrabajo; Conspiranoia; Un tiktok; Estatuafobia; Pandemia; Sanitarios; Vacuna.

‘Confinamiento wordt omschreven als: “aislamiento temporal y generalmente impuesto de una población, una persona o un grupo por razones de salud o de seguridad” ofwel “tijdelijk en algemeen opgelegd isolement van een bevolking, een persoon of een groep om gezondheids- of veiligheidsredenen”

In Nederland werd dit jaar door Van Dale het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gekozen tot woord van het jaar en in België ‘knuffelcontact’ terwijl dat woord van het jaar in het Verenigd Koninkrijk’ lockdown’ is geworden. 

LEESTIPS (in het Spaans)
– Países Bajos y las palabras del año más votadas en 2020
– Las palabras del año 2020, que fueron más votadas en Bélgica

‘La palabra del año’ wordt alweer voor de achtste keer in Spanje gekozen. Het eerste woord van het jaar was in 2013 ‘escrache’ gevolgd door ‘selfi’ in 2014, ‘refugiado’ in 2015, ‘populismo’ in 2016, ‘aporofobia’ in 2017, ‘microplástico’ in 2018 en ‘emojis’ in 2019.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.