Spanje’s woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’

Spanje’s woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’
Beeld: 123rf

Spanje’s woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt ook in Spanje het woord van het jaar gekozen door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA. Uiteindelijk heeft men een keuze kunnen maken uit de 12 kanshebbers en het Spaanse woord van het jaar komt niet echt als een verrassing omdat ook in Spanje de ‘palabra del año’ te maken heeft met de pandemie.

Eind december wordt door het Fundéu BBVA en Agencia Efe elk jaar het woord van het jaar bekend gemaakt en aan kandidaten waren er dit corona-jaar 2020 genoeg. Maar uiteindelijk heeft men uit de circa 250 woorden 12 kandidaten geselecteerd waarvan de winnaar op 29 december bekend werd gemaakt.

Het Spaanse woord van het jaar 2020 is: ‘confinamiento’ ofwel ‘lockdown’ in het Engels. Dat woord is gekozen uit een lijst van 12 kanshebbers zoals Coronavirus; Infodemia; Resiliencia; Confinamiento; COVID-19; Teletrabajo; Conspiranoia; Un tiktok; Estatuafobia; Pandemia; Sanitarios; Vacuna.

‘Confinamiento wordt omschreven als: “aislamiento temporal y generalmente impuesto de una población, una persona o un grupo por razones de salud o de seguridad” ofwel “tijdelijk en algemeen opgelegd isolement van een bevolking, een persoon of een groep om gezondheids- of veiligheidsredenen”

In Nederland werd dit jaar door Van Dale het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gekozen tot woord van het jaar en in België ‘knuffelcontact’ terwijl dat woord van het jaar in het Verenigd Koninkrijk’ lockdown’ is geworden. 

LEESTIPS (in het Spaans)
– Países Bajos y las palabras del año más votadas en 2020
– Las palabras del año 2020, que fueron más votadas en Bélgica

‘La palabra del año’ wordt alweer voor de achtste keer in Spanje gekozen. Het eerste woord van het jaar was in 2013 ‘escrache’ gevolgd door ‘selfi’ in 2014, ‘refugiado’ in 2015, ‘populismo’ in 2016, ‘aporofobia’ in 2017, ‘microplástico’ in 2018 en ‘emojis’ in 2019.

Ga naar de inhoud