Netwerken van mensensmokkel groeien in Spanje

Netwerken van mensensmokkel groeien in Spanje
Beeld: Adobe Stock

Netwerken van mensensmokkel groeien in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De laatste tijd zien de politiediensten een significante toename van het aantal netwerken rond mensensmokkel in Spanje. In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal lopende zaken verdubbeld. Vorige week beantwoordde de Spaanse regering een aantal vragen aan de extreemrechtse partij VOX in verband met het probleem van de mensensmokkel. De regering gaf onder meer concrete cijfers vrij omtrent het aantal lopende onderzoeken naar georganiseerde mensensmokkel.

In 2016 ging het om 14 lopende onderzoeken, in 2017 waren dat er al 16, in 2018 steeg het aantal tot 26, en in 2019 viel het terug naar 21. Maar in 2020 zag men een piek van 30 lopende onderzoeken. De Nationale politie, verantwoordelijk voor dat soort onderzoeken, bevestigt dat de criminaliteit rond illegale immigratie toeneemt. “De maffia’s die mensen smokkelen zijn niet langer in Afrika gebaseerd, maar nu ook in Spanje”, verklaart de politie, “ze gebruiken de structuren van de drugssmokkelaars nu ook om personen naar de Canarische Eilanden of naar het Spaanse vasteland te sturen”.

Sterker nog, afgelopen februari tijdens de zogeheten operatie Neptunus, zag men zelfs dat de gesmokkelde mensen zelf verantwoordelijk waren gemaakt om de drugs tot in Tenerife te krijgen. Bovendien heeft de pandemie de economische situatie in vele landen verergerd, voornamelijk in Noord Afrika (Marokko, Algerije, Senegal,..), waardoor steeds meer mensen zich gedwongen zien te vluchten en zich soms zelfs tot criminele organisaties te wenden.

De speciale brigade die Spanje heeft om dit soort netwerken op te rollen, kondigt verdere acties aan. De eenheid bestaat uit een honderdtal agenten. Zij laat weten dat mensensmokkelaars al snel 1.000 of 2.000 euro per persoon aanrekenen, wat de handel erg winstgevend maakt. De afgelopen jaren is het aantal mensen dat Spanje probeert binnen te komen via de kust vertienvoudigd. Van 4.552 in 2014 tot 40.106 in 2020.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.