Search
menu
Search

Spanje kiest ‘vacuna’ als het Woord van het Jaar 2021

Spanje kiest ‘vacuna’ als het Woord van het Jaar 2021
Beeld: Canva

Spanje kiest ‘vacuna’ als het Woord van het Jaar 2021

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt ook in Spanje het woord van het jaar gekozen door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA. Op 21 december werden de 12 kanshebbers bekend gemaakt waarbij praktisch alle woorden te maken hadden met de pandemie. Uiteindelijk heeft men in Spanje gekozen voor het woord ‘vacuna’, natuurlijk omdat 2021 het jaar van de corona-vaccinatie is. In Nederland en België heeft men wel al eerder de woorden van het jaar 2021 bekend gemaakt.

Op 29 december werd door het Fundéu BBVA en Agencia Efe elk jaar het Woord van het Jaar bekend gemaakt en kandidaten waren er dit tweede corona-jaar 2021 genoeg. Maar uiteindelijk heeft men uit de circa 250 woorden 12 kandidaten geselecteerd waarvan de winnaar nu bekend is gemaakt: ‘vacuna’.

Het Spaanse woord ‘vacuna’ betekent natuurlijk ‘vaccin’. De term vaccineren (vacunar) komt van het Latijnse woord ‘vaccinia’, de Latijnse medische benaming voor het koepokkenvirus. De term stamt uit het einde van de 18e eeuw en verwijst naar de door Edward Jenner ontwikkelde methode om mensen met het koepokkenvirus te besmetten, waardoor ze ook weerstand kregen tegen het nauw verwante gewone pokkenvirus, dat gevaarlijk is voor mensen.

Ten tijde van de corona-pandemie zijn er veel woorden afgeleid van ‘vacuna’ zoals ‘vacuna de refuerzo’ (boosterprik), ‘punto de vacunación masiva’ (grote priklocatie), ‘pauta de vacunación’ (vaccinatieschema), ‘vacunódromo’ (grote priklocatie), ‘vacuguagua’ (vaccinatie-bus op de Canarische Eilanden) etc.

La palabra del año’ werd alweer voor de negende keer in Spanje gekozen. Het eerste woord van het jaar was in 2013 ‘escrache’ gevolgd door ‘selfie’ in 2014, ‘refugiado’ in 2015, ‘populismo’ in 2016, ‘aporofobia’ in 2017, ‘microplástico’ in 2018, ‘emojis’ in 2019 en ‘confinamiento’ in 2020.

In Nederland werd dit jaar (2021) door Van Dale het woord ‘prikspijt’ gekozen tot woord van het jaar en in België ‘knaldrang’ terwijl dat woord van het jaar in het Verenigd Koninkrijk ’vax’ is geworden. In Spanje werd door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA het woord van het jaar dus ‘vacuna’ maar er waren in totaal 12 kanshebbers.

De meeste woorden hadden te maken met (uiteraard) de corona-pandemie waarin de wereld verwikkeld is maar er zijn ook woorden die met de vulkaanuitbarsting op La Palma te maken hadden, de gebeurtenissen in Afghanistan, het milieu en de klimaatverandering en … de vakantie-trend in Spanje met het woord camper. Dit jaar waren dit de 12 kandidaten voor het Spaanse woord van het jaar 2021:

 1. Cámper
 2. Carbononeutralidad
 3. Criptomoneda
 4. Desabastecimiento
 5. Ecoansiedad
 6. Fajana
 7. Megavatio
 8. Metaverso
 9. Negacionista
 10. Talibán
 11. Vacuna
 12. Variante
Ga naar de inhoud