Spanje kiest ‘vacuna’ als het Woord van het Jaar 2021

Spanje kiest ‘vacuna’ als het Woord van het Jaar 2021
Beeld: Canva

Spanje kiest ‘vacuna’ als het Woord van het Jaar 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Elk jaar wordt ook in Spanje het woord van het jaar gekozen door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA. Op 21 december werden de 12 kanshebbers bekend gemaakt waarbij praktisch alle woorden te maken hadden met de pandemie. Uiteindelijk heeft men in Spanje gekozen voor het woord ‘vacuna’, natuurlijk omdat 2021 het jaar van de corona-vaccinatie is. In Nederland en België heeft men wel al eerder de woorden van het jaar 2021 bekend gemaakt.

Op 29 december werd door het Fundéu BBVA en Agencia Efe elk jaar het Woord van het Jaar bekend gemaakt en kandidaten waren er dit tweede corona-jaar 2021 genoeg. Maar uiteindelijk heeft men uit de circa 250 woorden 12 kandidaten geselecteerd waarvan de winnaar nu bekend is gemaakt: ‘vacuna’.

Het Spaanse woord ‘vacuna’ betekent natuurlijk ‘vaccin’. De term vaccineren (vacunar) komt van het Latijnse woord ‘vaccinia’, de Latijnse medische benaming voor het koepokkenvirus. De term stamt uit het einde van de 18e eeuw en verwijst naar de door Edward Jenner ontwikkelde methode om mensen met het koepokkenvirus te besmetten, waardoor ze ook weerstand kregen tegen het nauw verwante gewone pokkenvirus, dat gevaarlijk is voor mensen.

Ten tijde van de corona-pandemie zijn er veel woorden afgeleid van ‘vacuna’ zoals ‘vacuna de refuerzo’ (boosterprik), ‘punto de vacunación masiva’ (grote priklocatie), ‘pauta de vacunación’ (vaccinatieschema), ‘vacunódromo’ (grote priklocatie), ‘vacuguagua’ (vaccinatie-bus op de Canarische Eilanden) etc.

La palabra del año’ werd alweer voor de negende keer in Spanje gekozen. Het eerste woord van het jaar was in 2013 ‘escrache’ gevolgd door ‘selfie’ in 2014, ‘refugiado’ in 2015, ‘populismo’ in 2016, ‘aporofobia’ in 2017, ‘microplástico’ in 2018, ‘emojis’ in 2019 en ‘confinamiento’ in 2020.

In Nederland werd dit jaar (2021) door Van Dale het woord ‘prikspijt’ gekozen tot woord van het jaar en in België ‘knaldrang’ terwijl dat woord van het jaar in het Verenigd Koninkrijk ’vax’ is geworden. In Spanje werd door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA het woord van het jaar dus ‘vacuna’ maar er waren in totaal 12 kanshebbers.

De meeste woorden hadden te maken met (uiteraard) de corona-pandemie waarin de wereld verwikkeld is maar er zijn ook woorden die met de vulkaanuitbarsting op La Palma te maken hadden, de gebeurtenissen in Afghanistan, het milieu en de klimaatverandering en … de vakantie-trend in Spanje met het woord camper. Dit jaar waren dit de 12 kandidaten voor het Spaanse woord van het jaar 2021:

 1. Cámper
 2. Carbononeutralidad
 3. Criptomoneda
 4. Desabastecimiento
 5. Ecoansiedad
 6. Fajana
 7. Megavatio
 8. Metaverso
 9. Negacionista
 10. Talibán
 11. Vacuna
 12. Variante
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.