Spanje sluit 2021 af met hoogste inflatie in 29 jaar tijd met 6,7 procent

2021 sluit af met hoogste inflatie in 29 jaar tijd in Spanje met 6,7 procent
Beeld: 123rf

Spanje sluit 2021 af met hoogste inflatie in 29 jaar tijd met 6,7 procent

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Consumentengoederen en -diensten waren in december 6,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE). De inflatie in december was de hoogste sinds maart 1992. In november was de inflatie nog 5,5 procent, 1,2% minder dus. De snelle stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van gas, elektriciteit, motorbrandstoffen, voeding, kleding maar ook COVID-19 gerelateerde diensten zoals PCR-testen etc.

Het gaat vooralsnog om een eerste schatting van het INE die nog later bijgesteld kan worden. Wat in ieder geval duurder is geworden zijn de COVID-19 gerelateerde diensten zoals PCR-testen die in december ten opzichte van november stegen met 5,6% maar op jaarbasis met 18,3%. Ook de COVID-19 gerelateerde goederen zoals mondkapjes, zelftesten zijn ten opzichte van november 1,0% duurder geworden en op jaarbasis 3,9% duurder.

De prijzen voor voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken stegen met 1,3% ten opzichte van november en 4,9% ten opzichte van vorig jaar december terwijl de prijzen voor verse levensmiddelen (bv. vlees, kip, groente en fruit) met 1,6% zijn gestegen ten opzichte van november en 6,5% zijn gestegen ten opzichte van een jaar daarvoor. Bewerkte levensmiddelen werden volgens de eerste schatting 1,1% duurder dan november en 3,5% duurder dan vorig jaar december.

Later wordt door het Spaanse Instituut voor de Statistieken een meer gedetailleerd rapport bekend gemaakt met daarin ook de prijsstijgingen voor andere categorieën zoals recreatie en cultuur, kleding en schoeisel, vervoer, huisvesting, water en energie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.