Zwarte decembermaand met 11 vrouwen slachtoffer van partnergeweld in Spanje

Zwarte decembermaand met 11 vrouwen slachtoffer van partnergeweld in Spanje
Beeld: Canva

Zwarte decembermaand met 11 vrouwen slachtoffer van partnergeweld in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste maand van het jaar kan helaas de boeken ingaan als een zwarte decembermaand in Spanje omdat in slechts enkele dagen maar liefst 11 vrouwen slachtoffer zijn geworden van partnergeweld. Een van de laatste slachtoffers is een vrouw die zwanger was van een andere man en door haar ex-vriend vermoord werd. Daarvoor vermoordde een vader zijn 20-jarige dochter terwijl in Benidorm een 22-jarige vrouw overleed na een val van de zesde verdieping, haar vriend werd aangehouden.

Met de laatste 11 slachtoffers is het aantal vermoorde vrouwen die slachtoffer zijn geworden van partnergeweld gestegen naar 49 en sinds 2003 is dat aantal alweer gestegen naar 1182 door (voormalige) partners gedode vrouwen. In december 2022 is het aantal gedode vrouwen gestegen naar 11 wat neerkomt op een gedode vrouw elke 3 dagen. Vijf van de elf slachtoffers hadden aangifte gedaan bij de politie voordat ze vermoord werden en bevonden zich in het zogenaamde ‘Sistema de Seguimiento Integral en los Casos de Violencia de Género’ (VioGén), een monitoringssysteem. 

Woensdag doodde een 52-jarige man in de provincie Toledo in het bijzijn van twee dochters (14 en 15) zijn 32-jarige vrouw. Ze was zwanger van een andere man maar woonde nog met haar ex samen. Diezelfde dag stak in Madrid een man de 20-jarige dochter van zijn ex dood. Een andere vrouw werd door haar ex-vriend in een bar in Bilbao doodgestoken en op donderdag overleed in Benidorm een 22-jarige vrouw na een discussie en een val van de zesde verdieping waarna haar vriend werd aangehouden.

In Mazarrón (Murcia) werd een 52-jarige Britse vrouw door haar 69-jarige Britse man op haar hoofd geslagen waaraan ze overleed. In Madrid overleed een 67-jarige vrouw met multipele sclerose die was gevallen en gedurende vijf dagen niet door haar man werd geholpen en haar langzaam dood liet gaan. In Albacete overleed een 48-jarige vrouw bij een veroorzaakte brand. In Sevilla overleed een 31-jarige vrouw nadat ze was neergestoken door haar ex. In Lleida werd het stoffelijk overschot gevonden van een 34-jarige vrouw wiens echtgenoot is aangehouden. In Zaragoza overleed een 80-jarige vrouw die door haar 83-jarige echtgenoot werd vermoord.

Ondertussen wordt nog onderzocht wat er gebeurd is met een 44-jarige vrouw in de provincie Soria die vermoedelijk ook slachtoffer is geworden van partnergeweld. Mocht dit het geval zijn dan worden het 12 slachtoffers in december en eindigt het jaar met 50 slachtoffers van partnergeweld in 2022, tenzij er nog iets verschrikkelijks gebeurt op 31 december.

Ga naar de inhoud