Het verhaal achter de 12 druiven met de jaarwisseling in Spanje

Het verhaal achter de 12 druiven met de jaarwisseling in Spanje
Beeld: via canva.com

Het verhaal achter de 12 druiven met de jaarwisseling in Spanje

De Spaanse gewoonte om op oudejaarsavond om 12 uur op elke klokslag een druif te eten om zo een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te hebben, viert dit jaar zijn 112e verjaardag. Het eten van Las doce uvas de suerte, een voor elke maand van het jaar, is volgens populair geloof terug te voeren tot de jaarwisseling van 1909-1910.

Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een buitengewoon goede druivenoogst en besloot men met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven geteeld die om te eten zijn en niet zoals in veel andere Spaanse gebieden, voor de wijn. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

Naast het “populaire” verhaal van te veel druivenoogst is er nog een andere mogelijke oorsprong van de twaalf duiven. In dit verhaal dat al in 2016 werd geplaatst was de traditie al in het jaar 1893 aanwezig in de stad Madrid. Uit documenten blijkt dat er in die tijd al druiven werden gegeten met oud en nieuw, maar er is nergens te lezen waarom men dat deed.

Men gaat ervan uit dat dit was voor het geluk, geld en gezondheid. Anderen menen weer dat het eigenlijk een Franse gewoonte was om druiven te eten met de jaarwisseling. Vele jaren later wordt er weer gesproken in 1903 over een feest met druiven op het Puerta del Sol plein in Madrid.

Campanadas

In 1962 begon de Spaanse tv-zender TVE met het uitzenden van “Las 12 campanadas” vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 1 druif op elke klokslag gegeten. Soms met succes, maar vaak echter zonder succes want gemakkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld door Cava, de Spaanse Champagne.

De traditie van ‘Las doce uvas de la suerte’ of ’12 geluksdruiven’ werd al gauw overgenomen door Spaanse migranten in andere landen en vele inwoners van Spaanstalige landen in Latijns-Amerika.

Andere gewoontes

Naast het eten van de druiven bestaat daar ook de traditie van geld in de schoenen doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, de koffers bij de deur zetten tijdens de jaarwisseling om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een reis te maken of rood of wit ondergoed dragen om veel liefde en geluk te hebben in het nieuwe jaar.

Ga naar de inhoud