Staking van grondpersoneel in Spanje treft reizigers in het nieuwe jaar

Staking van grondpersoneel in Spanje treft reizigers in het nieuwe jaar
Beeld: via canva.com

Staking van grondpersoneel in Spanje treft reizigers in het nieuwe jaar

De vakbonden UGT en CCOO hebben aangekondigd dat er na mislukt overleg van 5 tot en met 8 januari 2024 een staking zal plaatsvinden bij het grondpersoneel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. Dit betekent dat passagiers tijdens de drukke kerstperiode in het nieuwe jaar geen of weinig gebruik kunnen maken van de diensten van het grondpersoneel en de handling service op veel luchthavens in Spanje. 

De reden voor deze protestactie is het verlies van de handling service op acht belangrijke luchthavens, wat onder andere de bagageafhandeling, het vervoer van passagiers, de vrachtverwerking en de informatiediensten omvat. Ondanks een vergadering tussen de vakbondsvertegenwoordigers en de directie van het bedrijf op donderdag, is er geen overeenkomst bereikt en gaat de staking waarbij 8.000 werknemers betrokken zijn door.

De staking is gepland voor 5, 6, 7 en 8 januari 2024 en zal voornamelijk invloed hebben op de terugkeer van veel Spanjaarden en buitenlanders na de kerstvakantie. Tijdens dit weekend, dat het einde van Kerstmis markeert, worden er meer reizen verwacht vanwege de terugkeeroperatie van degenen die naar huis zijn gegaan om Driekoningen te vieren of die ervoor hebben gekozen om tijdens deze periode te reizen. Hoewel de specifieke luchthavens nog niet zijn aangekondigd, zal de staking die vier dagen duurt van invloed zijn op alle luchthavens waar Iberia actief is.

De staking zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de reisplannen van duizenden passagiers tijdens de drukke kerstperiode. Het verlies van de handling service betekent dat er geen assistentie zal zijn bij het inchecken, het vervoer van bagage en passagiers, en andere belangrijke diensten op de luchthaven. Dit kan leiden tot lange wachtrijen, vertragingen en zelfs annuleringen van vluchten. Bovendien zullen de luchthavens waar Iberia actief is ook te maken krijgen met verstoringen en mogelijke chaos als gevolg van de staking.

De staking is het resultaat van het besluit van Iberia om de handling service uit te besteden aan een ander bedrijf. Dit heeft geleid tot het verlies van banen en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers van Iberia. De vakbonden UGT en CCOO hebben al eerder geprotesteerd tegen deze beslissing en hebben nu besloten om over te gaan tot een staking om hun eisen kracht bij te zetten.

Op donderdag hebben vertegenwoordigers van de vakbonden en de directie van Iberia elkaar ontmoet om te proberen tot een overeenkomst te komen en de staking te voorkomen. De vakbonden eisen dat Iberia de handling service weer in eigen beheer neemt en de werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden biedt als voorheen. De directie van Iberia heeft echter aangegeven dat dit niet mogelijk is en dat het bedrijf zich moet aanpassen aan de veranderende marktomstandigheden.

Iberia zelf heeft bekend gemaakt op de stakingsdagen maar liefst 444 vluchten te annuleren waardoor meer dan 45.600 passagiers direct geraakt worden door deze vierdaagse staking begin januari. Ongetwijfeld zullen ook andere luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren op deze dagen.

Ga naar de inhoud