Weet jij waar Spanje’s meest geliefde ontbijt, de Croissant, vandaan komt?

Oeps ... foto ontbreekt!

Weet jij waar Spanje’s meest geliefde ontbijt, de Croissant, vandaan komt?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag 30 januari was het wereld-croissant-dag en dat moet gevierd worden. Helaas zijn we een dag te laat met dit bericht want we hadden nooit gehoord van een internationale “cruasán” dag. Toch staan we even stil bij een van de meest geliefde zoete ontbijt snacks in Spanje want je ziet ze overal en met name tijdens het ontbijt in de bar of op een terras zijn de café con leche en croissant overal te vinden. Maar waar komt dat lekkere broodje eigenlijk vandaan en waarom denkt iedereen dat de croissant een Franse uitvinding is terwijl dat dus niet zo is.

Dat heerlijke bladerdeeg broodje in de vorm van een halvemaan is een van Spanje’s meest geliefde ontbijtjes. Loop een Spaanse bar binnen en overal zie je de croissants, of zoals de Spanjaarden zeggen “cruasán” op de toonbank staan en worden ze gretig gegeten door de mensen die een cafe con leche of cortado komen drinken voor een ontbijtje met croissant (of soms een magdalena of ander gebakje).

De croissant is geen Spaanse uitvinding maar ook niet zoals veel mensen denken, een Franse uitvinding. Het waren wellicht wel de Fransen die het recept van de croissant perfectioneerden maar oorspronkelijk komt de croissant volgens de legende uit Wenen, Oostenrijk dus.

In 1839 werd door de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs geïntroduceerd toen hij een zaak opende met Weense broodjes en gebak. Daar verkocht hij onder andere de kipferl die gezien wordt als de voorloper van de nu populaire croissant. August Zang bedacht een variant op de kipferl, gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). Deze werd door haar vorm door de Parijzenaren vernoemd naar de halvemaan en kreeg de naam croissant. In Latijns Amerikaanse landen noemt men de croissant dan ook niet bij deze naam maar zegt men “medialuna”, halvemaan dus.

Rond het ontstaan van de croissant bestaan de nodige legenden. Zo zou de kipferl ontstaan zijn tijdens de belegering van Wenen in 1683. Volgens de overlevering groeven de Ottomanen een tunnel onder de stad, die uitkwam bij een bakkerij. De bakkers, die al vroeg aan het werk waren, sloegen alarm waardoor de aanval werd afgeslagen. Als overwinningssymbool werd een halvemaanvormig broodje gebakken.

Het is niet helemaal bekend wanneer en door wie de croissant in Spanje werd geïntroduceerd maar dit bleek wel een succes te zijn want er worden heel veel croissants gegeten. Overigens zijn er twee vormen croissants te vinden in Spanje, de halvemaan vorm (con cuernos) en de rechte croissant. Daarnaast zijn er nog vele varianten, met chocolade, met ham/kaas, met andere zoetigheid of volkoren. Genoeg keuze dus.

Ga naar de inhoud