skip to Main Content
Weet jij waar Spanje’s meest geliefde ontbijt, de Croissant, vandaan komt?

Weet jij waar Spanje’s meest geliefde ontbijt, de Croissant, vandaan komt?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op dinsdag 30 januari was het wereld-croissant-dag en dat moet gevierd worden. Helaas zijn we een dag te laat met dit bericht want we hadden nooit gehoord van een internationale “cruasán” dag. Toch staan we even stil bij een van de meest geliefde zoete ontbijt snacks in Spanje want je ziet ze overal en met name tijdens het ontbijt in de bar of op een terras zijn de café con leche en croissant overal te vinden. Maar waar komt dat lekkere broodje eigenlijk vandaan en waarom denkt iedereen dat de croissant een Franse uitvinding is terwijl dat dus niet zo is.

Dat heerlijke bladerdeeg broodje in de vorm van een halvemaan is een van Spanje’s meest geliefde ontbijtjes. Loop een Spaanse bar binnen en overal zie je de croissants, of zoals de Spanjaarden zeggen “cruasán” op de toonbank staan en worden ze gretig gegeten door de mensen die een cafe con leche of cortado komen drinken voor een ontbijtje met croissant (of soms een magdalena of ander gebakje).

De croissant is geen Spaanse uitvinding maar ook niet zoals veel mensen denken, een Franse uitvinding. Het waren wellicht wel de Fransen die het recept van de croissant perfectioneerden maar oorspronkelijk komt de croissant volgens de legende uit Wenen, Oostenrijk dus.

In 1839 werd door de Weense zakenman August Zang de croissant in Parijs geïntroduceerd toen hij een zaak opende met Weense broodjes en gebak. Daar verkocht hij onder andere de kipferl die gezien wordt als de voorloper van de nu populaire croissant. August Zang bedacht een variant op de kipferl, gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). Deze werd door haar vorm door de Parijzenaren vernoemd naar de halvemaan en kreeg de naam croissant. In Latijns Amerikaanse landen noemt men de croissant dan ook niet bij deze naam maar zegt men “medialuna”, halvemaan dus.

Rond het ontstaan van de croissant bestaan de nodige legenden. Zo zou de kipferl ontstaan zijn tijdens de belegering van Wenen in 1683. Volgens de overlevering groeven de Ottomanen een tunnel onder de stad, die uitkwam bij een bakkerij. De bakkers, die al vroeg aan het werk waren, sloegen alarm waardoor de aanval werd afgeslagen. Als overwinningssymbool werd een halvemaanvormig broodje gebakken.

Het is niet helemaal bekend wanneer en door wie de croissant in Spanje werd geïntroduceerd maar dit bleek wel een succes te zijn want er worden heel veel croissants gegeten. Overigens zijn er twee vormen croissants te vinden in Spanje, de halvemaan vorm (con cuernos) en de rechte croissant. Daarnaast zijn er nog vele varianten, met chocolade, met ham/kaas, met andere zoetigheid of volkoren. Genoeg keuze dus.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. De oorsprong van de croissant is gelegen in Oostenrijk. In het jaar 1683 werd Wenen (Oostenrijk) belegerd door de Turken. Om de stad ten val te brengen groeven zij tunnels onder de stad door. In de vroege ochtend, toen de bakkers aan het werk waren, sloegen deze bakkers alarm. De Turken waren vervolgens gedwongen om hun biezen te pakken en te vertekken. Als overwinningssymbool werd een recht broodje gebakken, dat bij de terugtrekking van de Turken, om hen te bespotten, in de vorm van een halve maan werd verkocht. De halve maan was namelijk de afbeelding die de Turken op hun vlag voerden. En zodoende was de alom bekende croissant geboren.

  2. Ik heb een soortgelijke ervaring als Harm.
    In de provincies Córdoba, Jaen en Granada zie je in de bars zelden een croissant.
    Hier eten we meestal een half geroosterd broodje met olijfolie en zout of eventueel met tomaat. Café con leche en eventueel een brandy ‘om warm te worden’ (zelfs in de zomer)…..

  3. Ik woonde in de 65 tot 1968 al in Spanje Provincie Cadiz een tijd in de stad Cadiz zelf. En Nu de laatste 20 jaar al weer . Maar het is hier toch vooral tostada jamon of jamón york en andere lekkernijen . Dus in mijn omgeving wordt dus heel weinig Croissant genuttigd niet eens elke bar heeft.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken