Corona-crisis zorgt voor daling contant geld betalingen in Spanje

Corona-crisis zorgt voor daling contant geld betalingen in Spanje
Beeld: Freepik

Corona-crisis zorgt voor daling contant geld betalingen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Maar liefst 70% van de inwoners van Spanje betaalt tijdens de corona-pandemie minder met contant geld. De epidemiologische crisis heeft ervoor gezorgd dat Spanje versneld in een digitalisatie van betalingen terecht is gekomen, aldus een rapport van Minsait Payments.

De informatie in het Minsait-rapport is een beetje tegenstrijdig met de informatie wat we in half januari schreven gebaseerd op de gegevens van de Centrale Europese Bank. Daaruit bleek juist dat 83% van de inwoners van Spanje de aankooptransacties juist in munten en bankbiljetten uitvoert.

Uit het onderzoek van de Europese Centrale Bank bleek toen wel dat meer dan de helft van de deelnemers aangaf meer gebruik te maken van andere betaalmanieren in plaats van contant geld, juist om eventuele besmetting (al is de kans klein) te voorkomen.

Volgens het recent gepubliceerde Minsait-rapport maakt 70% van de inwoners van Spanje minder gebruik van contante betalingen en geeft 30% aan tijdens de pandemie niet naar een geldautomaat te zijn geweest.

Maar waar betaalt men dan wel mee? Hoofdzakelijk met bankkaarten en dan het liefst contactless, dus zonder dat men een pincode hoeft in te vullen of een handtekening hoeft te zetten. 78% van de inwoners van Spanje maakt gebruik van contactless betalen, zeker nadat het bedrag zonder pincode verhoogd werd naar 50 euro.

Het gebruik van kredietkaarten (creditcards) is met 4% gedaald volgens het rapport wat echter veel minder is dan in andere EU-landen waar minder gebruik wordt gemaakt van kredietkaarten. De creditcards worden wel nog gebruikt voor aankopen met hogere bedragen en eventueel voor reizen en het transport zoals trein en vliegtuig.

De debitcards zijn echter steeds populairder aan het worden in Spanje, waarschijnlijk ook omdat de kosten hiervan lager zijn en men steeds minder op krediet wil kopen. In Spanje neemt het gebruik van twee bankkaarten echter ook toe waarbij 30% van de inwoners van Spanje zegt tenminste twee bankkaarten te hebben.

Verder geeft het rapport aan dat de inwoners van Spanje steeds meer gebruik gaan maken van de betaalmanieren om via de smartphone af te rekenen. Spanje staat met een stijging van 60% bovenaan de Europese lijst.

42% van de ondervraagden in Spanje zegt regelmatig online te kopen via webwinkels, wat iets minder is dan in het Verenigd Koninkrijk met 44%, Italië met 46% en Portugal met 47%.

Ga naar de inhoud