Corona-crisis zorgt voor daling contant geld betalingen in Spanje

Corona-crisis zorgt voor daling contant geld betalingen in Spanje
Beeld: Freepik

Corona-crisis zorgt voor daling contant geld betalingen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Maar liefst 70% van de inwoners van Spanje betaalt tijdens de corona-pandemie minder met contant geld. De epidemiologische crisis heeft ervoor gezorgd dat Spanje versneld in een digitalisatie van betalingen terecht is gekomen, aldus een rapport van Minsait Payments.

De informatie in het Minsait-rapport is een beetje tegenstrijdig met de informatie wat we in half januari schreven gebaseerd op de gegevens van de Centrale Europese Bank. Daaruit bleek juist dat 83% van de inwoners van Spanje de aankooptransacties juist in munten en bankbiljetten uitvoert.

Uit het onderzoek van de Europese Centrale Bank bleek toen wel dat meer dan de helft van de deelnemers aangaf meer gebruik te maken van andere betaalmanieren in plaats van contant geld, juist om eventuele besmetting (al is de kans klein) te voorkomen.

Volgens het recent gepubliceerde Minsait-rapport maakt 70% van de inwoners van Spanje minder gebruik van contante betalingen en geeft 30% aan tijdens de pandemie niet naar een geldautomaat te zijn geweest.

Maar waar betaalt men dan wel mee? Hoofdzakelijk met bankkaarten en dan het liefst contactless, dus zonder dat men een pincode hoeft in te vullen of een handtekening hoeft te zetten. 78% van de inwoners van Spanje maakt gebruik van contactless betalen, zeker nadat het bedrag zonder pincode verhoogd werd naar 50 euro.

Het gebruik van kredietkaarten (creditcards) is met 4% gedaald volgens het rapport wat echter veel minder is dan in andere EU-landen waar minder gebruik wordt gemaakt van kredietkaarten. De creditcards worden wel nog gebruikt voor aankopen met hogere bedragen en eventueel voor reizen en het transport zoals trein en vliegtuig.

De debitcards zijn echter steeds populairder aan het worden in Spanje, waarschijnlijk ook omdat de kosten hiervan lager zijn en men steeds minder op krediet wil kopen. In Spanje neemt het gebruik van twee bankkaarten echter ook toe waarbij 30% van de inwoners van Spanje zegt tenminste twee bankkaarten te hebben.

Verder geeft het rapport aan dat de inwoners van Spanje steeds meer gebruik gaan maken van de betaalmanieren om via de smartphone af te rekenen. Spanje staat met een stijging van 60% bovenaan de Europese lijst.

42% van de ondervraagden in Spanje zegt regelmatig online te kopen via webwinkels, wat iets minder is dan in het Verenigd Koninkrijk met 44%, Italië met 46% en Portugal met 47%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.