‘Loco’ maand januari met meer dan 20 weerrecords afgesloten

'Loco' maand januari met meer dan 20 weerrecords afgesloten
Beeld: Freepik

‘Loco’ maand januari met meer dan 20 weerrecords afgesloten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Januari 2021 zal de meteorologische geschiedenisboeken ingaan als de vreemdste maand wat betreft het weer in Spanje. In 31 dagen tijd heeft het land te maken gehad met vijftien warme weerrecords, vier records wat betreft laagste temperaturen inclusief een historische sneeuwval, vijf verschillende stormen met namen, een temperatuurverschil van 55,2 graden en honderden aardbevingen in Granada.

Wat een maand was januari in Spanje. De lezers die er wonen weten er alles van. Niet alleen begon de eerste maand van het jaar met een historische sneeuwval wat voor veel problemen zorgde in o.a. Madrid, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Valencia regio, Murcia en Aragón, later volgden nog eens diverse andere stormen met namen.

In Spanje kent men een uitdrukking: ‘febrero loco y marzo otro poco’ wat letterlijk betekent ‘februari is gek en maart ook een beetje’ (maar dat rijmt niet). Maar dit jaar kan daar januari (enero) aan toegevoegd worden want 2021 kon niet gekker beginnen.

Sneeuw

Ten eerste de storm Filomena die voor een historische sneeuwval zorgde, met name in de hoofdstad van Spanje Madrid. In 30 uur tijd viel daar meer dan 60 cm sneeuw waardoor de hele stad vastliep, duizenden automobilisten vastzaten en gered moesten worden, duizenden bomen het gewicht van de sneeuw niet aan konden en de stad er uitzag als een scene van een rampenfilm.

Filomena zorgde echter ook voor heel veel sneeuw met de daarbij horende problemen in Murcia, Valencia regio, het zuiden van Catalonië, Castilla-La mancha, Castilië en León, Navarra en Aragón.

Kou

Nadat Filomena Spanje had verlaten zorgde een koudegolf voor extreem lage temperaturen tot officieel -29,9 graden terwijl er ook niet-officieel temperaturen gemeten werden van -35,8 en meer dan -32 graden graden. 

Dat zorgde ervoor dat er een temperatuurverschil is waargenomen van 55,2 graden tussen de laagst gemeten temperatuur en de hoogste temperatuur in de maand januari.

Stormen

In de maand januari heeft Spanje te maken gehad met maar liefst vijf stormen met namen, een record. We hebben het dan over Filomena met de historische sneeuwval gevolgd door extreem lage temperaturen, Gaetan en Hortense met veel regen en enorme harde wind, Ignacio met harde windvlagen en als laatste Justine, opnieuw met veel wind en hoge temperaturen.

Warm

En na al het natuurgeweld met de sneeuw, regen en wind kwam de zon waardoor de temperaturen enorm gestegen naar bijna 30 graden in de Valencia regio met 29,6 graden in Sagunto (Valencia).

Andere hoge temperaturen in de Valencia regio waren 29,5 graden in Elche en 28,5 graden in Alicante stad of de 27,8 graden in Murcia en de 28,1 graden in het zuiden van de provincie Tarragona.

Aardbevingen

In de provincie Granada werd de maand januari ook nog eens afgesloten met honderden kleine tot redelijk zware aardbevingen waardoor veel inwoners van dit gebied in paniek de straten opgingen. 

De zwaarste aardbeving had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter gevolgd door enkele bevingen van 4,4 en 4,3 en 4,1 op de schaal van Richter en honderden kleinere bevingen.

Diverse van de aardbevingen hebben gezorgd voor schade aan monumenten zoals de Kathedraal van Granada en het Alhambra en op videobeelden was te zien hoe de bevingen voor schade zorgden in winkels en supermarkten.

We zijn benieuwd wat de maand februari ons zal brengen.

Ga naar de inhoud