Search
menu
Search

Eerste stakingsmaandag luchtverkeersleiders in Spanje zonder problemen verlopen

Eerste stakingsmaandag luchtverkeersleiders in Spanje zonder problemen verlopen
Beeld: 123rf

Eerste stakingsmaandag luchtverkeersleiders in Spanje zonder problemen verlopen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals al eerder aangegeven staken 162 luchtverkeersleiders bij 16 geprivatiseerde verkeerstorens van een gelijk aantal vliegvelden in Spanje vanaf maandag 30 januari en de daarop volgende vier maandagen 6, 13, 20 en 27 februari, Er werden vertragingen en geannuleerde vluchten verwacht, maar uiteindelijk was er niets te merken van deze staking.

Vanaf 30 januari en op 6, 13, 20 en 27 februari (vijf maandagen achterelkaar) wordt er gestaakt bij 16 vliegvelden die worden beheerd door Saerco en Ferronats, dus niet bij alle vliegvelden in Spanje. Het gaat om de vliegvelden van Alicante-Elche (Costa Blanca), Valencia, Murcia, Sevilla, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, Jerez de la Frontera, A Coruña, Castellón, Lleida, Sabadell, Vigo en Madrid-Cuatro Vientos. Bij 30 andere vliegvelden, zoals Barcelona, Madrid, Málaga en Palma de Mallorca die beheerd worden door Enaire wordt niet gestaakt.

De beheerders van deze verkeerstorens – Saerco en Ferronats – hebben op de eerste stakingsmaandag echter enkele wijzigingen doorgevoerd waardoor niet geplande luchtverkeersleiders kwamen opdagen om bij het belangrijke werk te helpen. Daardoor was de minimale dienstverlening die door de overheid bepaald was, van 44% tot 57%, niets meer te merken en was er 100% personeel aanwezig. De vakbonden spreken over een illegale actie waarbij deze werknemers onregelmatig werk hebben uitgevoerd.

De vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren op de volgende stakingsmaandagen op 6, 13, 20 en 27 februari. Voorlopig is de eerste maandag met een staking goed en rustig verlopen, al was er volgens de luchtverkeersleiders wel een gespannen sfeer in de 16 verkeerstorens.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?