Veilig gebruik maken van Wifi hotspots in Spanje?

Veilig gebruikmaken van Wifi hotspots in Spanje?
Beeld: Canva

Veilig gebruik maken van Wifi hotspots in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Heb je een vakantie naar Spanje gepland? Houd dan rekening met het gebruik van openbare Wifi hotspots. Wifi hotspots zijn een uitstekende manier om geld te besparen als je in het buitenland bent, je betaalt dan immers niks voor mobiele data. Hotspots stellen je in staat om verbinding te maken met het internet en het kost je niks.

Er zijn verschillende soorten openbare Wifi hotspots beschikbaar in Spanje. Hotels, restaurants en stations bieden vaak toegang tot gratis onbeperkt internet via een (semi) openbaar netwerk. Dit betekent dat je geen kosten hoef te maken voor het gebruik van de service, echter ben je wel kwetsbaar voor potentiële online beveiligingsrisico’s. Het gebruik van openbare Wifi betekent dat je gegevens beschikbaar zijn voor andere gebruikers die de dienst mogelijk misbruiken. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een VPN. 

De voor- en nadelen van gratis hotspots en hoe je ze wél gebruikt

Of je nu op reis gaat of in een café werkt, de kans is groot dat je ergens toegang hebt tot openbare WiFi. Ook op bijvoorbeeld het treinstation, het vliegveld en in pretparken kun je gemakkelijk toegang krijgen tot hun internetservice, door simpelweg via de instellingen op je telefoon hun openbare Wifi-netwerk te selecteren. 

Gratis Wifi hotspots hebben voor en nadelen. De verbinding is vaak traag en – nog erger – er is een groot risico dat je gegevens worden gestolen door hackers. Gratis Wifi hotspots stellen gebruikers bloot aan hackers die misbruik maken van het openbare netwerk om gevoelige informatie te stelen, zoals creditcardgegevens, inloggegevens en wachtwoorden. 

Op sommige plekken (zoals restaurants, hotels en vakantieparken) is het noodzakelijk om eerst een wachtwoord in te voeren voordat je toegang krijgt tot het Wifi-netwerk. Vaak staat het wachtwoord op je kamersleutel of vind je de code op de menukaart. Het lijkt misschien alsof met het invoeren van een wachtwoord je toegang krijgt tot een veilig Wifi-netwerk, maar dat is niet altijd het geval. Er kan namelijk nog steeds sprake zijn van een beveiligingsrisico. Door het wachtwoord in te voeren maak je verbinding met de hotspot, dat betekent echter nog niet dat je gegevens beschermd zijn.

Om ervoor te zorgen dat je veilig gebruik kunt maken van openbare Wifi hotspots, is het aan te raden om een VPN te gebruiken. Een VPN is een soort privénetwerk dat jouw online verkeer niet-traceerbaar maakt en ervoor zorgt dat je gegevens veilig zijn. Door een VPN te gebruiken kun je op een beveiligde manier verbinding maken met openbare Wifi-netwerken, zoals je ze ongetwijfeld gaat tegenkomen in Spanje. Met dit extra beveiligingsniveau kun je gerust genieten van het gebruik van de openbare Wifi-hotspots vanuit jouw vakantiestekje in Spanje. 

Wat is VPN en hoe werkt het?

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Het is een manier om een beveiligde en versleutelde verbinding te maken tussen netwerken. Dit kan worden gebruikt om veilig en anoniem te blijven op het internet. Het is vooral belangrijk om een VPN te gebruiken als je in Spanje bent en overweegt om gebruik te maken van openbare wifi hotspots. Om de eerde genoemde redenen zijn deze namelijk niet erg veilig. 

Als je een VPN gebruikt, betekent dit dat al je internetverkeer via de VPN-server wordt gestuurd. De server zal jouw gegevens versleutelen voordat ze naar het internet gaan waardoor hackers niet in staat zijn om jouw gegevens te onderscheppen. Dit betekent dat niemand jouw activiteiten kan traceren, waardoor je anoniem blijft op het internet. 

Het handige hieraan is dat je ook in Spanje gemakkelijk zelfs je laptop kunt pakken om een mailtje naar kantoor te sturen of wat informatie kunt ophalen van het bedrijfsnetwerk van je opdrachtgever. Omdat VPNs gebruik maken van encryptie wordt een openbaar Wifi-netwerk hierdoor voor jou een stuk veiliger.

Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van een VPN tijdens je reis naar Spanje is dat websites vaak alleen zien wat het land van herkomst is van de VPN-server. Door een andere server te selecteren kan je de site of app foppen. Op deze manier kan je, door een Amerikaanse VPN-server te selecteren, het Amerikaanse Netflix aanbod bekijken. Op dezelfde manier kan je dus ook Nederlandse programma’s kijken als je in het buitenland zit. Handig, want anders kon je veel programma’s niet bekijken. Dit heeft te maken met de uitzendrechten die bijvoorbeeld Nederland wel heeft, maar Spanje niet. Zo kun je zonder moeite doorgaan met het bingen van je favoriete serie, ook als je in Spanje op vakantie bent.

Ga naar de inhoud