Wat is er allemaal te doen in Spanje in februari

Wat is er allemaal te doen in Spanje in februari
Beeld: Canva

Wat is er allemaal te doen in Spanje in februari

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is februari, de tweede maand van het jaar en de maand waarin half Spanje zich klaarmaakt voor het carnaval, vooral in het zuiden van het land en natuurlijk op de Canarische Eilanden. Er gebeurt echter nog veel meer deze maand in Spanje zoals een flamenco festival, gastronomische beurzen en diverse andere bekende feesten. Daarom even een klein overzicht wat de maand februari brengt in Spanje.

CARNAVAL

Als eerste het carnaval. Dit bont gekleurde feest in Spanje is veel meer dan alleen maar wat gekke kleren aandoen en feesten maar. Carnaval is een levensstijl wat veel Spanjaarden zich eigen maken gedurende de dagen of weken dat dit feest duurt. Er zijn veel carnavalsfeesten in Spanje, maar de bekendste zijn ongetwijfeld de volgende.

Las Palmas de Gran Canaria (10 februari tot 5 maart)

Waarschijnlijk samen met Tenerife het bekendste carnavalsfeest in Spanje. Het is alsof Rio de Janeiro naar Spanje is gekomen met veel salsa en rumba muziek en veel bontgekleurde persoonlijkheden. Er zijn optredens, modeshows en natuurlijk de Miss en Mr. verkiezingen inclusief de Drag Queen parties … de dames/heren die op zeer hoge hakken als een beest tekeer gaan op het podium. Veel shows worden live uitgezonden op de Spaanse televisie. Ook in de kustplaats Maspalomas wordt flink gefeest tijdens het carnaval.

Santa Cruz de Tenerife (20 januari tot 26 februari)

Op het Gran Canaria buureiland Tenerife gaat men tekeer met het rio-achtige carnaval en is het een bonte stoet van gekleurde mensen die al dansend feest vieren. Ook hier is men aangekleed alsof het Brazilië is en laat ook de vrolijke Caribische muziek je meevoeren naar het tropische carnaval. Ook op Tenerife zijn er Mr. en Miss competities, optredens en de typische Drag Queen feesten. Al met al een leuk spektakel en ook nog eens met lekker warm weer, wat wil een goede carnavalsvierder nu nog meer.

Sitges (16 tot 22 februari)

De badplaats Sitges, net onder Barcelona, staat in Spanje bekend als Carnaval stad en dan vooral bij de Drag Queens die hier kunnen feesten alsof het 1999 is (party like 1999 van Prince) ;). Er zijn vele carnavalsoptochten in de stad waarbij de nadruk vaak ligt op de Drag Queens en aanverwanten. Mocht je in de buurt zijn of dicht bij wonen moet je zeker even langsgaan. Leuk om te zien is de beddenrace.

Águilas (Murcia) (10 februari tot 10 maart)

In de stad Águilas in het zuiden van de regio Murcia wordt een van de bekendste carnavals van het Spaanse vaste land gevierd. Bekend zijn de bonte optochten met mooi aangeklede deelnemers die er helemaal voor gaan. Ook bekend zijn de “cascarones”, eieren gevuld met confetti en de “cuerva” drank, als je dat drinkt, komt het carnavalsdier helemaal los.

Cádiz (16 tot 26 februari)

Ook in Zuid-Spanje wordt carnaval gevierd en de stad Cádiz is misschien wel het bekendst vanwege het carnaval wat op straat plaatsvindt en de zingende groepen mannen en/of vrouwen. Vooral dat laatste, de zangkoren die met hun vrolijk en zeer humoristische liederen de politiek, bekendheden en van alles en nog wat op de hak nemen. Om dat alles te begrijpen moet je wel de Spaanse taal beheersen want men zingt erg snel en dan ook nog eens vaak met het typische dialect :). Het is echter wel hartstikke leuk om naar te kijken.

Entroido in Verín (Orense) (9 tot 21 februari)

Een carnavalsfeest dat uitgeroepen is tot festival van nationaal toeristisch belang in de gemeente Verín in de autonome regio Galicië. Tijdens deze festiviteiten zijn er talloze activiteiten zoals de “xoves de Compadres” (mannen), de “xoves de comadres” (vrouwen) en de “cigarrones”, het centrale figuur van het carnaval. Deze laatste zijn gekleed in een kostuum dat ongeveer 25 kilo weegt en dat is traditioneel om van vader op zoon over te gaan.

Het masker dat men draagt, is gemaakt van hout dat in opvallende kleuren is geschilderd, met dierlijke motieven (leeuw, wolf, koe, os). Er zijn ook veel parades met praalwagens, maskers, muziek, comparsas en een uitstekende gastronomie.

f429fd727932d543771f299355a52ee6
Carnaval in Verín / Adobe Stock

FEESTEN & EVENEMENTEN

Fiestas de Moros y Cristianos (Bocairent) (4 tot 7 februari)

De eerste week van februari viert Bocairent in de provincie Valencia de Moren en Christenen vieringen ter ere van de beschermheer San Blas. Het is een van de oudste en uniekste vieringen van de Moros y Cristianos feesten van Spanje. Vuurwerk, pasodobles en muziek, indrukwekkende parades, processies en het donderende geluid van buskruit kenmerken dit kleurrijke feest dat zes dagen duurt. Op de l’Entrà-dag kun u een spectaculaire parade van praalwagens bewonderen waaraan meer dan 2.000 mensen deelnemen.

Bruiloft van Isabel in Teruel (16 tot 19 februari)

Teruel heeft de geliefden of “amantes de Teruel” en Isabel is daar een van. In februari staat men altijd stil bij dit trieste liefdesverhaal met Diego en Isabel als hoofdrolspelers. Het zijn zeg maar de Spaanse Romeo en Juliet die nu nog steeds hand in hand in het graf liggen. Gedurende de festiviteiten wordt Teruel omgetoverd tot een stad uit de middeleeuwen met dansers, ridders, adel en natuurlijk de hoofdrolspelers Diego en Isabel.

Jerez Flamenco festival (24 februari tot 11 maart)

De stad Jerez de la Frontera is tussen bovenstaande data de flamenco stad van Spanje waar alles wat met de flamenco cultuur te maken heeft heel serieus wordt genomen. Er zijn vele optredens van dansers en zangers, maar ook muzikanten die het beste van zich laten horen. Een must als je van flamenco houdt.

Mobile World Congress in Barcelona (27 februari – 2 maart)

Eind februari en begin maart kun je maar beter niet in Barcelona zijn want de hotels zitten vol, op straat is het erg druk, restaurants en bars puilen uit, taxichauffeurs maken overuren en het is een drukte van jewelste. Ook dit jaar is Barcelona weer de hoofdstad van de Mobiele telefoons en alles wat daarmee te maken heeft tijdens het MWC 2023.

Ga naar de inhoud