Search
menu
Search

Zorgverzekering voor 65-plussers schiet omhoog naar meer dan 120 euro per maand in Spanje

Zorgverzekering voor 65-plussers schiet omhoog naar meer dan 120 euro per maand in Spanje
Beeld: via canva.com

Zorgverzekering voor 65-plussers schiet omhoog naar meer dan 120 euro per maand in Spanje

De kosten van een particuliere zorgverzekering voor 65-plussers zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Uit onderzoek van vergelijkingssite Rastreator blijkt dat 65-plussers gemiddeld € 121 per maand betalen voor een zorgverzekering met eigen risico. Dit is meer dan het drievoudige van wat jongeren betalen. Leeftijd blijkt een cruciale factor voor de prijs van de polis. Een op de persoon toegesneden polis met alleen de noodzakelijke dekkingen is daarom extra belangrijk voor ouderen.

Uit het onderzoek blijkt dat 65-plussers de enige leeftijdsgroep zijn die gemiddeld meer dan € 100 per maand betalen voor hun zorgverzekering. Met € 121 per maand zijn ze veruit de duurste groep. 55- tot 64-jarigen betalen gemiddeld € 92 per maand. Dit daalt naar € 72 voor 45- tot 54-jarigen, € 65 voor 35- tot 44-jarigen, € 53 voor 25- tot 34-jarigen en € 42 voor 18- tot 24-jarigen.

De kosten van zorgverzekeringen voor ouderen zijn de laatste jaren flink toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door een aantal factoren, zoals de toename van zorgkosten want ouderen maken over het algemeen meer gebruik van zorg, wat de kosten voor verzekeraars opdrijft. Er komen steeds meer ouderen bij, wat eveneens zorgt voor stijgende uitgaven bij zorgverzekeraars. Er is daarnaast ook onvoldoende compensatie vanuit de overheid want de overheid compenseert de extra kosten van oudere verzekerden onvoldoende.

Uit het Rastreator-onderzoek blijkt dat 70% van de Spanjaarden de kosten van een zorgverzekering te hoog vindt. Slechts 43% schat de maandelijkse premie correct in, op tussen de € 50 en € 100. 11% denkt zelfs dat een polis meer dan € 100 per maand kost, wat inderdaad geldt voor 65-plussers.

Het aantal afgesloten particuliere zorgverzekeringen is de laatste jaren flink toegenomen. Inmiddels hebben ruim 12 miljoen Spanjaarden zo’n aanvullende polis. Dit is 50% meer dan in het midden van de jaren 2000. De pandemie en lange wachttijden in de publieke zorg hebben deze groei versneld. Tegelijkertijd zijn de premies voor particuliere polissen echter ook flink gestegen.

Vooral onder 65-plussers is de groei van particuliere zorgverzekeringen groot. In 2021 stapte 15% van deze groep over op een aanvullende verzekering.

Ga naar de inhoud