De 10 meest beboete verkeersovertredingen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De 10 meest beboete verkeersovertredingen in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu het met de Paasdagen weer extra druk is op de Spaanse wegen met meer dan 15,5 miljoen verkeersbewegingen, vinden er niet alleen veel ongevallen plaats maar worden veel automobilisten ook op verkeersovertredingen betrapt. De Spaanse verkeersdienst DGT heeft een lijstje van de 10 meest beboete overtredingen op de Spaanse wegen gepresenteerd.

De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico ofwel DGT is verantwoordelijk voor het Spaanse wegenstelsel en voor de veiligheid op de wegen in het land. Op de website van de DGT geven ze veel informatie over het verkeer en het veilig deelnemen daaraan en recent plaatsten ze een lijst met de 10 meest voorkomende en beboete verkeersovertredingen.

1- Slechte banden

Een van de meest voorkomende boetes heeft te maken met de staat van de banden ofwel neumáticos waarbij de slijtage of onvoldoende druk kan resulteren in een aanzienlijk verlies van de grip op het wegdek waarbij de kans op een ongeval toeneemt. Daarom wordt er niet alleen bij de ITV (APK keuring) gekeken naar de staat van de banden maar ook door agenten op de Spaanse wegen. Wanneer de diepte van het profiel van de band kleiner is dan 1,6 mm bij personenwagens wordt dat gezien als een ernstige overtreding met een boete van 200 euro tot gevolg.

2- Slechte verlichting

Zien en gezien worden is erg belangrijk op de Spaanse wegen en ook al is het niet verplicht om je lichten ook overdag aan te hebben, het is wel raadzaam want het vergroot de zichtbaarheid van je personenwagen. Als de verlichting echter niet in goede staat is en koplampen, richtingaanwijzers en remlichten niet goed werken dan wordt dat gezien als een zware overtreding met boetes tot 200 euro.

3- Snelheid

Afgezien van de gebruikelijke snelheidsovertredingen is het ook belangrijk om te weten dat het niet verminderen van snelheden bij bijvoorbeeld voetgangersoversteekplaatsen, scholen, bushaltes en in woonwijken strafbaar is. Dit kan beboet worden tot 260 euro.

4- Knipperlicht

Eenieder die in Spanje woont en zich in het Spaanse verkeer mengt weet dat de meeste automobilisten de knipperlichten of niet of niet goed gebruiken. Buitenlanders die in Spanje rijden zeggen vaak dat de enige keer dat een Spanjaard wel het knipperlicht weet te vinden is wanneer men dubbel geparkeerd staat. Het niet signaleren van een manoeuvre in het verkeer door de richtingwijzer niet te gebruiken is een wijdverspreide nalatigheid. Het is echter wel volgens de wet verplicht en wordt je gezien door de politie dan kan dat een boete van 200 euro opleveren.

5- Linker rijstrook

Men zegt wel eens dat de linker rijstrook bestemd is voor Audi, BMW en Mercedes rijders maar uiteraard is dat niet zo. Het is vaak een slechte en aangeleerde gewoonte om links te rijden op met name snelwegen en autowegen omdat het soms makkelijker is of omdat een weggebruiker vergeet na een inhaalmanoeuvre terug naar rechts te gaan. Het is echter volgens de wet niet toegestaan en kan beboet worden met 200 euro.

6- Stoppen bij bushalte

Het stoppen en parkeren (met of zonder gevarenlichten) is strafbaar en is een gebrek aan respect voor de busgebruikers. Daarnaast kan het gevaarlijke situaties veroorzaken voor passagiers van de bus waardoor deze gedwongen worden op de weg te gaan staan of uit te stappen en een bus gedwongen op de weg stil moet staan. Het wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete van 200 euro. Daarnaast worden gestationeerde voertuigen vaak weggesleept wat de boete nog hoger maakt.

7- Stopborden

Het niet goed stoppen bij een stopbord bij gevaarlijke kruispunten is strafbaar. Een automobilist moet een voertuig moet ook echt stil zetten, de situatie links en rechts bekijken en dan pas door te rijden. Het niet correct stoppen kan niet alleen een boete opleveren van 200 euro maar ook vier punten kosten van een rijbewijs.

8- Bagage

Als je bagage op het dak of achter de auto op een kar vervoert en deze niet goed vastzit dan kan dat uiteraard gevaarlijke situaties opleveren. Dit soort overtredingen gebeurt veel bij het vervoeren van bouwmateriaal, puin, tuinafval etc. maar het niet goed vastzetten van deze “bagage” wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete van maar liefst 500 euro.

9- Portier

Het zomaar openen van een portier zonder te kijken of er iets aankomt kan levensgevaarlijk zijn. Er kunnen andere weggebruikers zoals automobilisten, fietsers en motorrijders aankomen die tegen een openslaande deur kunnen rijden met alle gevolgen van dien. Degene die zomaar zonder te controleren het portier opent kan een boete krijgen van 260 euro.

10- Parkeren op de stoep

Je ziet het overal in Spanje (en waarschijnlijk ook in Nederland en België), het parkeren op de stoep. De stoep is echter een ruimte bestemd voor voetgangers en het is niet alleen geen respect hebben voor deze voetgangers als je een auto op de stoep zet, het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Boetes voor degene die een auto op de stoep zet kunnen oplopen tot 200 euro.

Ga naar de inhoud