skip to Main Content
De 10 meest beboete verkeersovertredingen in Spanje

De 10 meest beboete verkeersovertredingen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nu het met de Paasdagen weer extra druk is op de Spaanse wegen met meer dan 15,5 miljoen verkeersbewegingen, vinden er niet alleen veel ongevallen plaats maar worden veel automobilisten ook op verkeersovertredingen betrapt. De Spaanse verkeersdienst DGT heeft een lijstje van de 10 meest beboete overtredingen op de Spaanse wegen gepresenteerd.

De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico ofwel DGT is verantwoordelijk voor het Spaanse wegenstelsel en voor de veiligheid op de wegen in het land. Op de website van de DGT geven ze veel informatie over het verkeer en het veilig deelnemen daaraan en recent plaatsten ze een lijst met de 10 meest voorkomende en beboete verkeersovertredingen.

1- Slechte banden

Een van de meest voorkomende boetes heeft te maken met de staat van de banden ofwel neumáticos waarbij de slijtage of onvoldoende druk kan resulteren in een aanzienlijk verlies van de grip op het wegdek waarbij de kans op een ongeval toeneemt. Daarom wordt er niet alleen bij de ITV (APK keuring) gekeken naar de staat van de banden maar ook door agenten op de Spaanse wegen. Wanneer de diepte van het profiel van de band kleiner is dan 1,6 mm bij personenwagens wordt dat gezien als een ernstige overtreding met een boete van 200 euro tot gevolg.

2- Slechte verlichting

Zien en gezien worden is erg belangrijk op de Spaanse wegen en ook al is het niet verplicht om je lichten ook overdag aan te hebben, het is wel raadzaam want het vergroot de zichtbaarheid van je personenwagen. Als de verlichting echter niet in goede staat is en koplampen, richtingaanwijzers en remlichten niet goed werken dan wordt dat gezien als een zware overtreding met boetes tot 200 euro.

3- Snelheid

Afgezien van de gebruikelijke snelheidsovertredingen is het ook belangrijk om te weten dat het niet verminderen van snelheden bij bijvoorbeeld voetgangersoversteekplaatsen, scholen, bushaltes en in woonwijken strafbaar is. Dit kan beboet worden tot 260 euro.

4- Knipperlicht

Eenieder die in Spanje woont en zich in het Spaanse verkeer mengt weet dat de meeste automobilisten de knipperlichten of niet of niet goed gebruiken. Buitenlanders die in Spanje rijden zeggen vaak dat de enige keer dat een Spanjaard wel het knipperlicht weet te vinden is wanneer men dubbel geparkeerd staat. Het niet signaleren van een manoeuvre in het verkeer door de richtingwijzer niet te gebruiken is een wijdverspreide nalatigheid. Het is echter wel volgens de wet verplicht en wordt je gezien door de politie dan kan dat een boete van 200 euro opleveren.

5- Linker rijstrook

Men zegt wel eens dat de linker rijstrook bestemd is voor Audi, BMW en Mercedes rijders maar uiteraard is dat niet zo. Het is vaak een slechte en aangeleerde gewoonte om links te rijden op met name snelwegen en autowegen omdat het soms makkelijker is of omdat een weggebruiker vergeet na een inhaalmanoeuvre terug naar rechts te gaan. Het is echter volgens de wet niet toegestaan en kan beboet worden met 200 euro.

6- Stoppen bij bushalte

Het stoppen en parkeren (met of zonder gevarenlichten) is strafbaar en is een gebrek aan respect voor de busgebruikers. Daarnaast kan het gevaarlijke situaties veroorzaken voor passagiers van de bus waardoor deze gedwongen worden op de weg te gaan staan of uit te stappen en een bus gedwongen op de weg stil moet staan. Het wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete van 200 euro. Daarnaast worden gestationeerde voertuigen vaak weggesleept wat de boete nog hoger maakt.

7- Stopborden

Het niet goed stoppen bij een stopbord bij gevaarlijke kruispunten is strafbaar. Een automobilist moet een voertuig moet ook echt stil zetten, de situatie links en rechts bekijken en dan pas door te rijden. Het niet correct stoppen kan niet alleen een boete opleveren van 200 euro maar ook vier punten kosten van een rijbewijs.

8- Bagage

Als je bagage op het dak of achter de auto op een kar vervoert en deze niet goed vastzit dan kan dat uiteraard gevaarlijke situaties opleveren. Dit soort overtredingen gebeurt veel bij het vervoeren van bouwmateriaal, puin, tuinafval etc. maar het niet goed vastzetten van deze “bagage” wordt gezien als een ernstige overtreding met een boete van maar liefst 500 euro.

9- Portier

Het zomaar openen van een portier zonder te kijken of er iets aankomt kan levensgevaarlijk zijn. Er kunnen andere weggebruikers zoals automobilisten, fietsers en motorrijders aankomen die tegen een openslaande deur kunnen rijden met alle gevolgen van dien. Degene die zomaar zonder te controleren het portier opent kan een boete krijgen van 260 euro.

10- Parkeren op de stoep

Je ziet het overal in Spanje (en waarschijnlijk ook in Nederland en België), het parkeren op de stoep. De stoep is echter een ruimte bestemd voor voetgangers en het is niet alleen geen respect hebben voor deze voetgangers als je een auto op de stoep zet, het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Boetes voor degene die een auto op de stoep zet kunnen oplopen tot 200 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
 1. Snelheidsovertredingen 100 tot € 500
  Geen veiligheidsgordel € 200
  Niet op tijd auto keuren € 500
  € 200, is het gebruik van de mobiel aan het stuur . Bluetooth en handsfree zijn toegestaan.
  Boetes van € 200 voor het overslaan van een rood licht
  Een van de meest voorkomende, met blote voeten of met slippers rijden, gesanctioneerd met € 80, hetzelfde voor het rijden zonder shirt aan of je elleboog door het raam steken. Eten of drinken aan het stuur is € 100, hoewel in de zomer snelheid en alcohol de belangrijkste verkeersovertredingen zijn .

 2. Op de juiste manier een rotonde nemen is voor veel Spanjaarden een probleem. Als zij voor driekwart een rotonde moeten nemen, rijden zij vanaf het begin enkel in de buitenbaan.

 3. Policia local gaf deze week weer eens het goede voorbeeld:
  – Komen in auto van links, rijden rotonde op, verlaten rotonde via eerste de beste afslag recht zonder richting aan te geven.
  Daar sta ik te wachten om rotonde op te rijden. Wachtte dus voor joker.
  – ik rijd in ons dorp achter personenauto met aanhanger. Remlichten en richtingaanwijzers functioneren niet. Schrok me rot de eerste keer toen die combi moest remmen. We passeren verderop 2 agenten die op straat staan. Ik stop en vertel mijn verhaal. Hun reactie: ze kijken die combi na en toen…… toen niks. Nog te belazerd om hun oproepapp. te pakken en collega’s te waarschuwen.

 4. Van mij mogen ze ook bekeuren voor het niet tussen de strepen van parkeervakken parkeren. Hoe vaak kun je niet parkeren omdat ze er scheef in staan? Vooral als er weinig plek is zeer ergerlijk!

 5. Is het een vooroordeel (na 8 jaar) als ik vind dat Spanjaarden i.h.a. nogal zwakke chauffeurs zijn? Volgens de regeltjes en geen durf of dommig en dan rijden of ze niet beter weten. Dit in de provincie. Madrid en Barcelona zal wel zoals elders

 6. Een enkele keer gebeurt het wel eens dat er niet geparkeerd wordt op de bushaltes en verdrijvingsvlakken. In Alfaz del Pi heb ik nog nooit iemand een bekeuring daarvoor zien krijgen, evenals het portier openen zonder goed te kijken. De politie geeft daar volop zelf het verkeerde voorbeeld, helaas!!!!

 7. Het niet gebruiken van richtingaanwijzers in Spanje is inderdaad dramatisch. Maar de politie, onder andere de Guardia Civil, gebruikt dit instrument ook niet dus wat verwachten we dan? Als laatse nog even een aanmerking over het “alleenrecht” op het rijden op de rechtse rijstrook voor Audi-, BMW- en Mercedezrijders. Dit is een absolute onwaarheid! Deze strook is ALLEEN en UITSLUITEND bestemd voor eigenaren c.q. rijders van Porsche sportauto’s, zoals ondergetekende ?

  1. Er staat nergens dat ik niet op rijbaan mag lopen. Behalve op auto snelwegen. En op wegen van 30 Km heeft de voetganger zelfs voorrang .

 8. Lachen hoor. Zag laatst bij het postkantoor een auto asociaal geparkeerd op een verwijderingsvlak met witte strepen. Komt er een politieauto aan. Dus ik geamuseerd kijken hoe ze deze aso gingen aanpakken. Wat denkt u? Ze reden er langs, keken even en reden gewoon door. Onvoorstelbaar !

  1. Wat erg zeg, meneer! Ongelooflijk. Droeg u wel uw oranje hesje toen u naar die “verwijderingsvlakken” keek? U komt vast niet uit de allerdiepste provincies van Nederland waar de zon zelden schijnt.

    1. Nou beste Rob. Als collega en vriend had ik regelmatig problemen met de kwaliteit van haar stem. Geen bereik, geen volume, geen vibrato, onzeker, en zeker niet stemvast. Ik heb regelmatig met Jenny Arian mogen optreden….man, dat was een dijk van een zangeres, hulde!.

   1. Het gaat over :
    de 10 gevaarlijkste frequente overtredingen in Spanje en niet
    de 10 meest beboete verkeersovertredingen in Spanje

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by