Platteland Spanje loopt niet leeg maar is geleegd

Platteland Spanje loopt niet leeg maar is geleegd
Beeld: Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze zondag zijn er tienduizenden deelnemers in het centrum van Madrid bijeengekomen tijdens een demonstratie tegen de leegloop op het platteland in Spanje. Feit is dat er honderden dorpen op het punt staan om te verdwijnen omdat er geen jeugd meer woont, geen kinderen worden geboren, de gemiddelde leeftijd boven de 70 jaar is, er geen voorzieningen zijn of toekomst is.

De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA zegt echter dat het Spaanse binnenland niet leegloopt maar geleegd is ofwel ‘España no se vacía, España ha sido vaciada’ waarmee ze verwijzen naar het gebrek aan voorzieningen, mogelijkheden en investeringen van de autoriteiten die gedurende tientallen jaren hun rug gekeerd hebben naar het platteland en rurale gebieden.

PACMA heeft kritiek op de jacht welke vaak in het platteland gebeurt en ook vaak in die regio’s die het meest te maken hebben met de leegloop maar het platteland in Spanje is veel meer dan alleen de jacht. Daarmee spreken ze partijen zoals de PP en VOX tegen die voorstanders zijn van de jacht en zeggen dat zonder deze vorm van ‘sport’ of ‘cultuur’ er geen plattelandsleven meer zou zijn in Spanje.

Volgens PACMA is het enige wat het platteland nodig heeft aandacht van de centrale overheid en regionale overheden door te investeren, kansen te creëren en het platteland weer aantrekkelijk te maken voor de Spanjaarden om er te gaan wonen. Zo wil PACMA dat de gezondheidheidszorg, onderwijs, telecommunicatie en hoogwaardig openbaar vervoer een recht is voor zowel de bewoners van het platteland als die van de stedelijke gebieden.

Volgens de Partij voor de Dieren, die in haar verkiezingsprogramma niet alleen over de bescherming van de dieren praat, worden de inwoners van de plattelandsgebieden in Spanje nu behandeld als tweederangsburgers.

Daar moet volgens PACMA een einde aan komen en dus stelt de partij voor om de lokale economie te bevorderen, milieuvriendelijk ondernemerschap te introduceren en bevorderen en basisnetwerken voor openbare voorzieningen en diensten te waarborgen.

De federatie van Spaanse dorpen en provincies (FEMP) heeft al meerdere keren aangegeven dat de overheid serieus moet gaan kijken naar het probleem van de leegloop om te voorkomen dat veel gebieden in Spanje demografische woestijnen worden in de toekomst.

Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben en staan er zo’n 4.000 dorpen op de kaart met het risico om te verdwijnen omdat de oudere inwoners overlijden, de jeugd weg is en er geen nieuwe inwoners bijkomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.