skip to Main Content
Platteland Spanje loopt niet leeg maar is geleegd
Archieffoto

Platteland Spanje loopt niet leeg maar is geleegd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze zondag zijn er tienduizenden deelnemers in het centrum van Madrid bijeengekomen tijdens een demonstratie tegen de leegloop op het platteland in Spanje. Feit is dat er honderden dorpen op het punt staan om te verdwijnen omdat er geen jeugd meer woont, geen kinderen worden geboren, de gemiddelde leeftijd boven de 70 jaar is, er geen voorzieningen zijn of toekomst is.

De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA zegt echter dat het Spaanse binnenland niet leegloopt maar geleegd is ofwel ‘España no se vacía, España ha sido vaciada’ waarmee ze verwijzen naar het gebrek aan voorzieningen, mogelijkheden en investeringen van de autoriteiten die gedurende tientallen jaren hun rug gekeerd hebben naar het platteland en rurale gebieden.

PACMA heeft kritiek op de jacht welke vaak in het platteland gebeurt en ook vaak in die regio’s die het meest te maken hebben met de leegloop maar het platteland in Spanje is veel meer dan alleen de jacht. Daarmee spreken ze partijen zoals de PP en VOX tegen die voorstanders zijn van de jacht en zeggen dat zonder deze vorm van ‘sport’ of ‘cultuur’ er geen plattelandsleven meer zou zijn in Spanje.

Volgens PACMA is het enige wat het platteland nodig heeft aandacht van de centrale overheid en regionale overheden door te investeren, kansen te creëren en het platteland weer aantrekkelijk te maken voor de Spanjaarden om er te gaan wonen. Zo wil PACMA dat de gezondheidheidszorg, onderwijs, telecommunicatie en hoogwaardig openbaar vervoer een recht is voor zowel de bewoners van het platteland als die van de stedelijke gebieden.

Volgens de Partij voor de Dieren, die in haar verkiezingsprogramma niet alleen over de bescherming van de dieren praat, worden de inwoners van de plattelandsgebieden in Spanje nu behandeld als tweederangsburgers.

Daar moet volgens PACMA een einde aan komen en dus stelt de partij voor om de lokale economie te bevorderen, milieuvriendelijk ondernemerschap te introduceren en bevorderen en basisnetwerken voor openbare voorzieningen en diensten te waarborgen.

De federatie van Spaanse dorpen en provincies (FEMP) heeft al meerdere keren aangegeven dat de overheid serieus moet gaan kijken naar het probleem van de leegloop om te voorkomen dat veel gebieden in Spanje demografische woestijnen worden in de toekomst.

Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben en staan er zo’n 4.000 dorpen op de kaart met het risico om te verdwijnen omdat de oudere inwoners overlijden, de jeugd weg is en er geen nieuwe inwoners bijkomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Beste redactie, dus het is de schuld van de jagers ?? Kom aan zeg wat een blinde vooringenomenheid! Dit probleem stelt zich eigenlijk in gans Europa, de jeugd wil, en dat begrijp ik wel, alle lusten van de huidige maatschappij maar niet meer de lasten. Alles moet direct en nu. We leven in een consumptiemaatschappij en niemand wil ook maar iets missen, dus op naar de stad en randsteden.

 2. Ik ben Nederlander 66 jaar oud maar fit. Wil van de heerlijke zon genieten op het platteland om en nabij Lliria. kinderen kleinkinderen en familie over laten komen dat Is toch geweldig voor Spanje.

 3. Het is helemaal niet nodig om er meer landbouw of industrie te vestigen. Alles staat of valt met voorzieningen. Er zijn veel beroepen waarbij mensen thuis werken of via internet. Als er voldoende mensen bij elkaar zijn is er ook behoefte aan een slager, een bakker, een bibliotheek, misschien zelfs een school. Leveranciers zijn pas geïnteresseerd als er ook verkooppunten zijn. Met een beetje soepele voorwaarden komt dat vanzelf.

 4. Ik had het al eens geschreven, je kan daar niks….
  Tenzij je landbouw verder ontgint, of bouw de omgeving vol met zonnepanelen maar industrie zal daar nooit komen.
  Hoe kom je daar als ondernemer aan gekwalificeerd personeel, leveranciers in de nabijheid met service ?
  Nee, spijtig, maar dat wordt um niet.

  1. PACMA slaat de spijker op de kop, het is juist door mensen zoals bovenstaande dat er niets gebeurd niets is namelijk onmogelijk maar omdat dit een beetje geld kost is het ineens niet meer te realiseren. Doet als regering wat aan de infrastruktuur en wala er is werk onderwijs en een supermarkt en zo weer een leefbare situatie. Maar nee is niet kan niet lekker kop in het zand steken is de grootste onzin, het leven was er al jaren mogelijk zonder problemen en is door de crisis waar Spanje lange na nog niet uit is verschrikkelijk verstoord.

   Bovenstaande berichten hier getuigen van duidelijk geen vertrouwen hebben in de Spaanse samenleving dus wat doen jullie hier nog gaat elders je onzin verkondigen of help de Spaanse maatschappij weer een beetje op te bouwen.

   1. Jouw ¨opbouwende¨ enorm linkse reacties zorgen gelukkig wel voor positieve bijdragen aan de maatschappij. Om over je algemene negativiteit nog maar niet te spreken.
    Wat Luc zegt is helaas gewoon een feit.
    Jonge mensen willen daar gaan waar het vermaak is, dat is over het algemeen in de grotere dorpen en steden te vinden.
    En het openen van supermarkten en andere voorzieningen zal toch ook weer betaald moeten worden. Wat verwacht jij eigenlijk? Dat de overheid dan maar zorgt voor meer vermaak in de plattelands dorpen?? Typisch links gedacht en zelfs richting communisme, de staat moet bepalen en betalen.
    En vooral dat laatste wil er bij jou maar niet in Fred, wie gaat dat betalen?
    Ik heb je al eens eerder gezegd, NIETS is gratis in het leven, de PSOE heeft voordat Rajoy puin moest gaan ruimen er al voor gezorgd dat het land bijna bankroet ging, wil je weer die kant op?
    Alles maar weggeven? In een land waarbij de crisis nog lang niet voorbij is, wil jij geld pompen in zaken waarvan van te voren helemaal niet vast staat dat het gaat werken.
    Behalve scholen, ziekenhuizen en andere overheidszaken, wie gaat dan de commerciele zaken runnen? Welke ondernemer gaat zijn of haar geld steken in een zaak in een dorp waar geen omzet te behalen is?
    Men gaat daarheen waar er geld te verdienen is en helaas is dat niet altijd in de plattelandsdorpen.
    En denk je nu echt dat dit fenomeen alleen in Spanje plaatsvind? Kijk naar Nederland bijvoorbeeld, daar lopen de dorpen ook leeg. En uiteindelijk is het misschien zo dat dit soort ¨problemen¨ zichzelf wel oplossen.
    Want als de steden te vol worden, huizen te duur worden, dan trekt men eerst naar de forenzen dorpen, daar vind de hele cyclus nog een keer plaats en op den duur trekt men dan toch weer naar meer betaalbare plaatsen.
    Moeten we daar nu al in deze onzekere tijden, geld in gaan steken? Denk het niet. Geld kan je maar 1 keer uitgeven en dan zijn er nu wel belangrijkere zaken om het aan uit te geven lijkt me.

   2. Niet zo zeuren Fred. Kunnen die Spanjaarden niet eindelijk eens zelf hun boontjes doppen? Alleen al door hier in Spanje te zijn en hun geld hier uit te geven dragen de buitenlanders hun steentje bij. Nu de Spanjaarden zelf nog gewoon belasting betalen en aan de slag gaan.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken