Barça-vrouwen breken wereldrecord met 91.553 toeschouwers damesvoetbalwedstrijd

Barça-vrouwen breken wereldrecord met 91.553 toeschouwers damesvoetbalwedstrijd
Beeld: @FCBfemeni / twitter

Barça-vrouwen breken wereldrecord met 91.553 toeschouwers damesvoetbalwedstrijd

VOETBAL – Het vrouwenvoetbal is volwassen geworden in Spanje waar een wereldrecord toeschouwers bij een wedstrijd is gehaald. Tijdens de kwartfinale van de Women’s Champions League wedstrijd tussen aartsrivalen FC Barcelona en Real Madrid wist het Camp Nou stadion plaats te bieden aan 91.553 personen die ondanks de regen toch naar de wedstrijd waren gekomen. Daarmee is deze wedstrijd de best bezochte wedstrijd in het vrouwenvoetbal ooit. Het was overigens de eerste keer dat het vrouwenelftal in het Camp Nou speelde. 

Het oude record was in handen van de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en China toen de VS wereldkampioen werd in 1999 waar 90.185 personen bij aanwezig waren. De Champions League wedstrijd tussen FC Barcelona en real Madrid trok in het Camp Nou stadion echter 91.553 personen. Het Camp Nou is het grootste voetbalstadion van Spanje met plaats voor 99.354 toeschouwers maar tijdens Champions League wedstrijden wordt dat gereduceerd.

Die tienduizenden mensen zagen daarnaast hoe het thuisteam FC Barcelona met 5-2 van Real Madrid wist te winnen. De heenwedstrijd werd ook al met 3-1 door FC Barcelona gewonnen. In totaal werd de eindscore dus 8-3 voor FC Barcelona. Tijdens deze recordwedstrijd deed de Nederlandse Lieke Martens niet mee wegens een blessure.

In Spanje zelf werd ook het record verbroken. In het voetbalseizoen 2018-1019 wist de Liga Femenina Iberdrola wedstrijd Atlético de Madrid tegen FC Barcelona in het Wanda Metropolitano stadion in Madrid 60.739 bezoekers te trekken.

Geschiedenis vrouwenvoetbal Spanje

De competitie voor vrouwen werd in 1988 opgericht onder naam ‘Liga Nacional’ door Club Femení Barcelona, RCD Espanyol, CE Sabadell, Peña Barcelonista, Vallès Occcidental, Olímpico Fortuna, Puente Castro, Parque Alcobendas en Santa María Atlético. In 2001 werd de competitie hernoemd naar ‘Superliga Femenina’ met veertien deelnemende clubs.

In 2008 vond een uitbreiding plaats naar zestien clubs. In 2009 veranderde de opzet van de Superliga. De competitie werd uitgebreid naar 24 clubs, die verdeeld werd over drie groepen op basis van geografie. De best geklasseerde clubs uit iedere groep plaatsten zich aan het einde van het seizoen voor wedstrijden om het kampioenschap. In 2011 werd de Superliga hernoemd naar ‘Primera División’, met zestien clubs in een reguliere competitie. De nummer een en twee in de Primera División doen mee met de UEFA Women’s Champions League. Spanje heeft tot nu toe nog geen titel gewonnen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.