Eén van de meest gezochte voortvluchtigen van Europol opgepakt op vliegveld Madrid

Eén van de meest gezochte voortvluchtigen van Europol opgepakt op vliegveld Madrid
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Eén van de meest gezochte voortvluchtigen van Europol opgepakt op vliegveld Madrid

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Agenten van de Spaanse nationale politie hebben op het vliegveld Adolfo Suárez Madrid-Barajas een Hongaarse voortvluchtige opgepakt. De vrouw stond op de lijst van de meest gezochte criminelen in Europa van Europol en Enfast. Op deze lijst staan slechts de belangrijkste mensen die ontsnapt zijn uit Europese landen. De term ‘belangrijk’ verwijst in dit geval naar het feit dat ze ofwel een zwaar delict hebben gepleegd, ofwel erg gevaarlijk zijn, of dat ze een groot risico hebben om het recht te ontlopen. 

Er was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de vrouw. Daarnaast is er ook een bevel om de vrouw over te dragen aan de autoriteiten van Hongarije. De vrouw werd veroordeeld tot meer dan tien jaar gevangenisstraf voor het plegen van economische delicten. Hiernaast heeft ze nog verschillende zaken openstaan waarover de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. Deze zaken betreffen voornamelijk valsheid in geschrifte, fraude en oplichting. Voor deze overige misdaden gaat ze waarschijnlijk nog meer dan vijftien jaar celstraf krijgen. 

Het onderzoek van de Spaanse nationale politie begon al in 2022, toen maatregelen werden genomen om de expert in bank- en kredietfraude te lokaliseren en op te pakken. De vrouw werd specifiek gezocht voor delicten die ze had gepleegd tussen 2005 en 2012, toen de vrouw samen met twee andere personen meer dan twee miljoen euro buit wist te maken. Om het geld wit te wassen bedachten ze verschillende lege vennootschappen. 

Direct na haar veroordeling tot gevangenisstraf in 2012 ontsnapte de vrouw zonder een spoor achter te laten uit Hongarije. Haar verblijfplaats was tot het moment van haar arrestatie nog onbekend. Eerst werd gedacht dat ze in Thailand verbleef, waar een van haar medeverdachten werd opgepakt. Daarna werd onderzocht of ze misschien in Duitsland, Spanje of de Dominicaanse Republiek verbleef. 

Uiteindelijk werd ze dus in Spanje gelokaliseerd. De vrouw werd hier in Spanje beschermd door een invloedrijke Hongaarse gemeenschap, waarin ze zich kon verstoppen en een ogenschijnlijk normaal leven kon leiden onder een valse identiteit. Hier trouwde ze met een man uit de Dominicaanse Republiek, waarmee ze ook een jong kind heeft.

Ga naar de inhoud