Het is weer tijd voor de Semana Santa vakantieweek in Spanje

Het is weer tijd voor de Semana Santa vakantieweek in Spanje
Beeld: 123rf

Het is weer tijd voor de Semana Santa vakantieweek in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Semana Santa 2023 wordt gevierd van donderdag 6 april (Witte Donderdag) tot en met zondag 9 april (Paaszondag). Dat zijn de data wanneer heel praktisch Spanje vrij heeft, maar gedurende de hele Goede Week, die eigenlijk al op zondag 2 april begint, worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. Hieronder een korte omschrijving van de belangrijkste processies.

De processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet betekent dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk). Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, of passietaferelen.

Data 2023

De Heilige of Goede Week begint op zondag 2 april met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 3 april en Martes Santo op dinsdag 4 april. Daarna volgen de Miércoles Santo op 5 april, Jueves Santo op 6 april, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 7 april en Sábado Santo op 8 april om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 9 april (eerste Paasdag).

De Semana Santa is een drukke vakantieweek waarbij miljoenen inwoners van Spanje door het hele land reizen om op vakantie te gaan. De populairste bestemmingen zijn doorgaans Andalusië, maar ook de Middellandse Zeekust in de Valencia regio en Catalonië worden druk bezocht. Op de wegen is het gedurende de hele week erg druk op de wegen, zowel richting de zee als richting de bergen, voor degene die liever nog willen genieten van de laatste sneeuw in de skiresorts.

Processies

De Semana Santa is dus een belangrijke religieuze viering in Spanje die plaatsvindt in de week voor Pasen. Het is een tijd van processies, ceremonies en festiviteiten die het leven, de dood en de wederopstanding van Jezus Christus herdenken. Hieronder zullen we de betekenis van de verschillende dagen van de Semana Santa in Spanje bespreken en de processies die elke dag worden gehouden.

Palmzondag (2 april)
De Semana Santa begint op Palmzondag (Domingo de Ramos) en herdenkt de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem, waar de menigte hem met palmtakken verwelkomde. In Spanje worden processies gehouden waarin de deelnemers palmtakken en olijftakken dragen. De processies worden geleid door een afbeelding van Jezus op een ezel en zijn volgelingen.

Witte Donderdag (6 april)
Witte Donderdag (Jueves Santo) is de dag waarop het Laatste Avondmaal wordt herdacht, het moment waarop Jezus zijn discipelen vertelde dat hij zou worden verraden en gekruisigd. ’s Avonds vinden er processies plaats waarin de deelnemers kaarsen dragen en de afbeelding van Jezus in een processie dragen. Dit is de enige nacht waarop processies ’s nachts plaatsvinden.

Goede Vrijdag (7 april)
Goede Vrijdag (Viernes Santo) is de dag waarop Jezus werd gekruisigd en stierf. Het is een dag van rouw en meditatie. ’s Morgens vinden er processies plaats waarin de deelnemers de afbeelding van de gekruisigde Christus meedragen. ’s Middags wordt een speciale dienst gehouden, de Vía Crucis (Kruisweg), waarin het lijden van Jezus wordt herdacht.

Paaszaterdag (8 april)
Paaszaterdag (Sábado Santo) is de dag waarop Jezus in het graf lag. Er vinden geen processies plaats op deze dag, maar ’s avonds is er een speciale mis, de Vigilia Pascual, die het begin van de paasviering markeert. Tijdens deze mis wordt het nieuwe licht ontstoken en wordt de wederopstanding van Jezus gevierd.

Paaszondag (9 april)
Paaszondag (Domingo de Resurrección) is de dag waarop de wederopstanding van Jezus wordt gevierd. Processies worden gehouden met afbeeldingen van Jezus en Maria, en er is een feestelijke sfeer in de straten. De processies zijn kleurrijker dan op de andere dagen en er worden bloemen en confetti gegooid.

Ga naar de inhoud