Spaanse Kerk gaat belastingen betalen over onroerend goed eigendom

Spaanse Kerk gaat belastingen betalen over onroerend goed eigendom
Beeld: Burgos / Canva

Spaanse Kerk gaat belastingen betalen over onroerend goed eigendom

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vanaf nu zal de Kerk in Spanje de verplichte belastingen op Speciale Bijdragen en op Bouw-, Installatie- en Werkzaamheden (ICIO) moeten betalen, die voor iedereen gelden behalve voor de Conferentie van Bisschoppen vanwege hun vrijstellingen met de Overeenkomsten met de Heilige Stoel. Volgens de Spaanse kranten gaat het jaarlijks om zo’n 16 miljoen euro die betaald moet worden aan gemeenten.

De regering heeft bevestigd dat de volgende stap het intrekken van de Ministeriële Orde van 5 juni 2001 van het Ministerie van Economie en Financiën zal zijn, waarin de opname van die belastingen in de Overeenkomst tussen de Spaanse Staat en de Kerk wordt geregeld. Er is echter nog geen overeenkomst bereikt over het betalen van onroerendgoedbelasting door de Kerk.

Tussen 1998 en 2015 wist de Katholieke Kerk in Spanje vanwege een wetswijziging van de regering-Aznar (Partido Popular) via een simpel bewijs van eigendom of een eenvoudige aantekening en kerkelijke certificaten duizenden gebouwen zoals kerken, scholen etc. in bezit te krijgen terwijl de Kerk daar eigenlijk in de meeste gevallen geen recht op had.

Op de lijst van 34.961 activa staan o.a. de kathedralen van Sevilla, León, Barcelona, Málaga, Santiago de Compostela en ook de wereldberoemde Mezquita in Córdoba. Maar ook de kathedralen en kerken in Cádiz, Burgos, Toledo, Zamora, Tarragona, Palma en Ibiza om er maar een paar te noemen. Deze staan op de nu gepresenteerde lijst als eigendom van de Kerk.

Op de lijst staan 32.401 gebouwen die de Kerk erkent, maar ongeveer 1.000 andere gebouwen zoals rustieke boerderijen, huizen, andere gebouwen en enkele hermitages erkent de Kerk niet als hun eigendom. De Kerk is met de Spaanse regering overeengekomen deze terug te geven zodat derden deze kunnen claimen. Volgens critici gaat deze ‘biecht’ van de Kerk niet ver genoeg en zijn er nog vele duizenden eigendommen die niet van de Kerk zijn en die wel als eigendom erkend worden.

Ga naar de inhoud