Spaanse kunstenaar maakt van de zwarte Osborne stier een Picasso meesterwerk in Alicante

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse kunstenaar maakt van de zwarte Osborne stier een Picasso meesterwerk in Alicante

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De Spaanse kunstenaar die bekend staat onder de naam Sam3 heeft van de grote zwarte Osborne stier die in de gemeente Santa Pola te vinden is een nieuw soort kunstwerk gemaakt. Hij wist afgelopen 18 mei velen te verrassen door de zwarte stier zo te versieren dat het nu een replica is van een stuk van Picasso’s meesterwerk de Guernica. Sam3 heeft twee redenen om dit te doen: ten eerste een eerbetoon aan Picasso als kunstenaar en de 80-jarige verjaardag van het Guernica schilderij en ten tweede uit protest tegen het stierenvechten.

Officieel is het volgens de wet niet toegestaan graffiti te plaatsen op openbare plaatsen waaronder ook de billboard borden in vorm van een grote zwarte stier, bekend als de Osborne stier en het boegbeeld van heel Spanje. Het probleem in dit geval is dat de kunstenaar Sam3 er een mooi kunstwerkje van heeft gemaakt wat eigenlijk zonde is om weg te halen.

Protest

Volgens Sam3, die ooit samen heeft gewerkt met de Britse kunstenaar Banksy, staat de Guernica van Picasso voor horror, mishandeling, geweld, vernieling, de dood, slachtoffers en leedvermaak wat volgens hem ook slaat op het stierenvechten in Spanje. Daarom ziet Sam3 de link tussen de Guernica en de Osborne stier en wilde hij deze twee samenvoegen in een nieuw kunstwerk. Sam3 vindt de Zwarte stieren als billboard toch al niets want ze zijn lelijk, kijken op de Spanjaarden neer en vertegenwoordigen het irrationele gedrag van het Middellandse zeevolk.

En nu?

De gemeente Santa Pola weet even niet zo goed wat ze met dit nieuwe kunstwerk aan moeten. In 2009 maakte Sam3 al een ander kunstwerk van deze Osborne stier (als omschrijving van de crisis) welke daarna weer gewoon zwart werd geverfd. Dit keer gaat het echter om een combinatie van Picasso’s kunst (wat als heilig gezien wordt) waarbij Sam3 de Zwarte stier als canvas heeft gebruikt. De keuze om de stier weer terug zwart te verven ligt bij de Osbornegroep, de eigenaar van deze billboards en degene die voor het onderhoud zorgt. Toch stuurt de gemeente een brief naar het bedrijf om te kijken of er een mogelijkheid is om het kunstwerk te laten zoals het nu is.

Wie is Sam3

Er is niet veel bekend over de Spaanse kunstenaar Sam3 en hij doet er blijkbaar van alles aan om anoniem te blijven. Men weet wel dat Sam3 geboren werd in 1980 in Elche maar opgroeide in Murcia. Sam3 is echter wel wereldberoemd vanwege zijn “street art” en heeft inmiddels kunstwerken in Murcia, Alicante, Madrid, Barcelona en ook in het buitenland zoals in Atlanta (VS), Athene, Quito, Lissabon en Parijs om maar enkele steden te noemen. Sam3 heeft geen kunstgalerie want hij gebruikt de straat als kunstobject en als galerij. Daarnaast is de kunst van Sam3 rijkelijk te vinden op de sociale media zoals Facebook en Instagram, of hij dat nu zelf plaatst of anderen dat voor hem doen.

Ben je dus in de buurt deze zomer, ga dan eens een kijkje nemen bij het Sam3-Osborne-Picasso kunstwerk. De stier staat langs de N-332 in de gemeente Santa Pola, provincie Alicante.

Ga naar de inhoud