Valenciaanse taal gaat verplichte voertaal op scholen in de Comunidad Valenciana worden

Valenciaanse taal gaat verplichte voertaal op scholen in de Comunidad Valenciana worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Veel inwoners zijn op weg naar een confrontatie met de regionale overheid van de deelstaat Comunidad Valenciana. De regionale regering heeft de beslissing genomen dat de Valenciaanse taal verplicht wordt in alle scholen tegen het jaar 2019. Het plan treedt dit jaar al in de lagere scholen in werking en het secundair onderwijs volgt de volgende twee schooljaren.

Veel ouders die in de regio wonen, zowel Spaans, Valenciaans alsook buitenlands, zijn het daar echter niet mee eens en hebben meerdere betogingen gehad in onder andere Torrevieja, Alicante en Calpe waarin zij eisen dat zij het recht krijgen om de taal van de school te kiezen. Een soortgelijk probleem hebben ook ouders van schoolkinderen in de deelstaat Catalonië waar het Catalaanse al veel langer de officiële voertaal is op de scholen.

Het wel of niet handhaven van het Valenciaans als voertaal op scholen is afhankelijk van de scholen zelf. De ene school voert het nieuwe decreet strenger in dan de andere maar de ouders weten niet welke school streng is en welke niet.

Ondanks de vele protesten tegen deze nieuwe regels rondom het Valenciaans hebben de regionale premier van de Comunidad Valenciana Ximo Puig (PSPV) en de vice presidente Monica Oltra (Compromis) toch besloten door te zetten met de invoering van het Valenciaans als voertaal op de scholen in de deelstaat. Dit ondanks het feit dat een rechtbank heeft geoordeeld dat het Valenciaans niet opgelegd mag worden en dat de ouders de keuze moeten krijgen.

Mocht echter alles doorgaan dan zullen duizenden schoolkinderen in de provincies Castellón, Valencia en Alicante niet meer in het Spaans les gaan krijgen maar in het Valenciaans. Een keuze voor een taal zullen veel ouders en kinderen niet krijgen waardoor het dus, net zoals in Catalonië, kan voorkomen dat kinderen sneller het Valenciaans dan het Castiliaans gaan leren, volgens velen een flinke achteruitgang in het regionale onderwijs.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.