skip to Main Content
Valenciaanse taal gaat verplichte voertaal op scholen in de Comunidad Valenciana worden

Valenciaanse taal gaat verplichte voertaal op scholen in de Comunidad Valenciana worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Veel inwoners zijn op weg naar een confrontatie met de regionale overheid van de deelstaat Comunidad Valenciana. De regionale regering heeft de beslissing genomen dat de Valenciaanse taal verplicht wordt in alle scholen tegen het jaar 2019. Het plan treedt dit jaar al in de lagere scholen in werking en het secundair onderwijs volgt de volgende twee schooljaren.

Veel ouders die in de regio wonen, zowel Spaans, Valenciaans alsook buitenlands, zijn het daar echter niet mee eens en hebben meerdere betogingen gehad in onder andere Torrevieja, Alicante en Calpe waarin zij eisen dat zij het recht krijgen om de taal van de school te kiezen. Een soortgelijk probleem hebben ook ouders van schoolkinderen in de deelstaat Catalonië waar het Catalaanse al veel langer de officiële voertaal is op de scholen.

Het wel of niet handhaven van het Valenciaans als voertaal op scholen is afhankelijk van de scholen zelf. De ene school voert het nieuwe decreet strenger in dan de andere maar de ouders weten niet welke school streng is en welke niet.

Ondanks de vele protesten tegen deze nieuwe regels rondom het Valenciaans hebben de regionale premier van de Comunidad Valenciana Ximo Puig (PSPV) en de vice presidente Monica Oltra (Compromis) toch besloten door te zetten met de invoering van het Valenciaans als voertaal op de scholen in de deelstaat. Dit ondanks het feit dat een rechtbank heeft geoordeeld dat het Valenciaans niet opgelegd mag worden en dat de ouders de keuze moeten krijgen.

Mocht echter alles doorgaan dan zullen duizenden schoolkinderen in de provincies Castellón, Valencia en Alicante niet meer in het Spaans les gaan krijgen maar in het Valenciaans. Een keuze voor een taal zullen veel ouders en kinderen niet krijgen waardoor het dus, net zoals in Catalonië, kan voorkomen dat kinderen sneller het Valenciaans dan het Castiliaans gaan leren, volgens velen een flinke achteruitgang in het regionale onderwijs.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Ik denk ook dat bovengenoemde reactie van Bert werkelijkheid gaat worden.
  We willen 1 Europa, maar tot nu toe is men in Spanje nog steeds bezig kleine staatjes
  op te richten.
  Ik woon al sinds 1969 in Spanje en ik ben het er nog steeds niet mee eens dat men op de scholen de talen / dialecten of hoe je ze ook wil noemen door willen voeren.
  Vooral de jonge politici hebben een sterke drang hiertoe. Afzetting tegen de vele
  buitenlanders in hun omgeving? Kan zijn, soms heb ik die indruk ! Men vergeet dat
  zonder deze medebewoners van hun dorp of stad er geen welvaart zou zijn. Dat klinkt afgezaagd maar is wel zo. Maar vele jongeren zullen in de toekomst buiten hun provincie werk moeten zoeken, en dan? Nu dan heb je toch echt meer aan goed Spaans dan het catalaans of valenciaans of mallorquin. Ik heb dit al meerdere malen gezien, dat jongeren weg zijn gegaan om een betere toekomst elders te vinden.
  En dan dat men goed castellaans zou spreken? Nu moet je dan maar eens in de dorpen komen…….dat wordt een mix en vele woorden weten ze niet eens……
  Ik heb helemaal niets tegen de lokale talen, ik versta het prima, spreek het ook, alhoewel ik dat meestal niet doe. Ben zelfs op les geweest om het te verbeteren.
  Maar alleen les geven in Valenciaans?? Nee, dit is geen goed zaak. Vele buitenlandse gezinnen zijn hier dan ook zeer bezorgd over. En Feola kan dan wel vinden dat men wel goed castellaans bijft spreken, maar daar ben ik het niet mee eens.

  1. “Afzetting tegen de vele buitenlanders in hun omgeving?” Vervolgens, stelt u direct … Engels leren? of wat? Na dat immigranten men klaagt dat de allochtonen niet geïntegreerd zijn. niet menen in een taal die je niet kent, zorg voor hem, of ga ergens anders als u niet comfortabel. U zult geen opinie van een andere taal die u niet kent geven, u moet met uwe bezighouden blijven en als U niet comfortabel zich bevindt, er zijn andere landen.

  2. Het Catalaans/Valenciaans is geen “dialect” maar een taal met ruim tien miljoen sprekers, dat is méér dan pakweg Deens of Fins. Catalanen en Basken en Galiciërs hebben even veel recht op onderwijs in hun volkstaal in hun thuisgebied als de Castilianen dat hebben in Castilië en de Italianen dat in Italië.
   Als je werkelijk het “we-gaan-naar-één-Europa”-verhaaltje wil misbruiken om de uitroeiing van Baskisch en Catalaans te bepleiten, wees dan consequent en pleit ook voor de afschaffing van het Spaans, want in het eengemaakte Europa van de toekomst zullen Engels of Duits de dominante talen zijn.
   In Catalonië zijn nogal veel migranten het trouwens eens met de keuze voor Catalaans als bindtaal tussen de migrantengemeenschappen. Beweren dat die Catalaanse taalbeweging een “drang om zich af te zetten tegen vreemdelingen is” is nogal absurd als je weet dat net migrantengemeenschappen een sterke drijvende kracht achter die Catalaanse taalbeweging zijn. Dit jaar ging de Premi Martí Gasull i Roig van het Taalplatform naar de Sikh-gemeenschap, die actief het Catalaans promoot.

   1. In de wereld word meer Spaans dan Engels gesproken , ook in usa is voor 1/3 spaanstalig. Dus dan spreken er straks net zoveel mensen Valenciaans/Catalaans als dat er nederlanders nederlands spreken .18 miljoen . Conclusie ken je nergens mee terecht dan je eigen land. Engels en Spaans en je heb de hele wereld in je pakket. Dit allemaal statistich gezien dan. Eigen taal oke maar engels of spaans heb je meer aan.

 2. Helaas heeft het doordringen van de persoonlijke wensen van de politici een hogere prioriteit dan de toekomst van de jeugd in spanje…

  En por favor, in Catalunya leren kinderen met een paar uurtjes geen goed spaans. Ik heb zelf kinderen op de publieke school en het niveau is bedroefend. Zelfs leraren maken spelfouten in de spaanse taal en kinderen uit puur catalaanse gezinnen spreken amper spaans. En ook het uurtje engels in de week is een lachertje.

  Ik zeg niet dat ze geen lokale taal op school mogen krijgen, ik vind alleen dat ook deze generatie slecht wordt voorbereid op een toekomst buiten Catalunya (of straks Valencia).

  Dus allemaal aandelen in internationale scholen kopen!

  1. Nogmaals, de officiële landelijke testen wijzen uit dat Catalaanse kinderen net zo goed Spaans leren als andere Spaanse kinderen. Veel Spaanse kinderen en volwassenen maken ook schrijffouten. Het Nederlands wat ik op internet lees is eveneens vaak onder de maat. De meeste Catalanen spreken en schrijven dagelijks zowel Spaans als Catalaans en schakelen makkelijk over van de ene naar de andere taal. Tweetalig zijn heeft vele voordelen, o.a. bij het verwerven van een derde taal.
   V.w.b. Engels, het klopt dat Spanjaarden geen goed resultaat bereiken met Engels op school, net als Nederlanders zich na 4 jaar Frans nog slecht uitdrukken in die taal. Het onderwijs kan zeker beter, maar het leren van een taal uit een andere taalfamilie (Latijnse vs. Germaanse) vraagt nu eenmaal meer tijd. Tot slot, als de Tweede Wereldoorlog anders was afgelopen, zouden wij Nederlanders nu dan alleen maar Duits willen spreken? Taal is iets natuurlijks, inherent aan onze identiteit, en hoe meer talen en culturen we beheersen, hoe rijker we zijn. Een mens kan naast zijn moedertaal andere talen leren, maar zijn moedertaal kun je hem niet afnemen. Mensen die hier het gebruik van het Valenciaans of Catalaans afkeuren, vinden het misschien zelf jammer dat ze die talen niet begrijpen, nadat ze zo hun best gedaan hebben zich het Spaans eigen te maken.

   1. 01/10/2017 om 15:35

    In de wereld word meer Spaans dan Engels gesproken , ook in usa is voor 1/3 spaanstalig. Dus dan spreken er straks net zoveel mensen Valenciaans/Catalaans als dat er nederlanders nederlands spreken .18 miljoen . Conclusie ken je nergens mee terecht dan je eigen land. Engels en Spaans en je heb de hele wereld in je pakket. Dit allemaal statistich gezien dan. Eigen taal oke maar engels of spaans heb je meer aan

 3. Ik denk dat wat die “ezel” betreft, U Alfonso, onder eigen muts moet kijken. Trouwens ,in de USA spreekt NIET iedereen USA-Engels: ongeveer de helft van de Amerikanen hebben Spaans als voertaal en niet Engels, of U dat graag hoort of niet!Ik lees hier weinig zinnige commentaren, behalve die van Feona; die spreekt tenminste met kennis van de zaak;

 4. Dit is pas “dictatuur is dat het Europa, wel in de U.S.A spreekt iedereen Amerikaans-Engels, en dat zou zo ook in Europa moeten zijn, in de scholen allemaal Engels leren, en geen Frans gelijk ze in België willen. Soms vraag ik me af hoe die pc tecknikers een toestel kunnen herstellen: Alles is in het Engels. Vluchtelingen spreken wat Engels enz…

  1. Wie zegt er dat ze in Belgie allemaal Frans leren en geen Engels? Of wist ge niet dat de meerderheid van de bevolking in Belgie, Vlaams (Nederlands) spreekt en er op school de voorkeur wordt aan gegeven om als tweede taal te opteren voor het Engels en niet meer voor het Frans. Jij bent blijkbaar een Nederlander die het allemaal weer beter weet.

  2. Oneens . De veruit grootste taal in de EU is Duits. Of je het er nu mee eens bent of niet. Bovendien de taal van het veruit machtigste land. Dus weg met Engels! En Duits invoeren als eerste taal in de EU.

 5. Volkomen belachelijk . Puur taalfundamentalisme. Politici zijn helemaal de weg kwijt! Wie promoot er nou een regionaal taaltje waar je NIETS aan hebt?
  Wat een domkoppen!

  1. Een tiental miljoen sprekers is niet “een regionaal taaltje waar je niets aan hebt”. En juist door een actief taalbeleid wordt een taal een taal waar je “iets aan hebt”.

 6. Zowel uit het artikel als uit de reacties blijkt een gebrek aan kennis en begrip voor de Catalaanse en Valenciaanse realiteit. Waarom zouden mensen niet hun eigen taal mogen spreken en onderwijzen? Vanuit Catalunya kan ik verzekeren dat alle Catalaanse kinderen ook Spaans leren en in de officiële schooltesten dezelfde resultaten voor Spaans behalen als de Madrilenen. Vorig jaar hebben 46 families in Catalunya onderwijs in het Spaans geëist voor hun kinderen; verwaarloosbaar op een bevolking van 7,5 miljoen. Overigens wil ik hiermee geen discussie uitlokken, simpelweg aangeven dat het in Catalunya zelf niet zo problematisch is als dat men daar buiten wil voordoen.

  1. De Catalanen hebben een “ezel” gekozen TERECHT. Dit noem men terug naar de tijd van Franco dictatuur, 1964 was mijn eerste bezoek aan SPANJE alle jaren woon er nu 17 jaar.

   1. Adolfo, u beseft toch dat in de tijd van de Franco-dictatuur Catalaans/Valenciaanstalig onderwijs simpelweg verboden was, net als een hoop andere dingen? De regionale talen werden actief onderdrukt met als doel ze uiteindelijk uit te roeien. Een stevig taalbeleid is nu nodig om die poging tot culturele genocide weer boven te komen. Maar in Madrid heeft men nog altijd moeite met het erkennen van het bestaan van die historische regionale talen die er al waren voor de Spaanse staat zelfs maar bestond, een staatsnationalistisch denken vergelijkbaar met Frankrijk.

 7. Hoe dichter bij Valencia hoe meer Valenciaans. Niet alleen op de scholen, ook alle gemeentelijke mededelingen eerst in het Valenciaans en soms niet, omdat het nog niet zou werken, in het Spaans. Als je daarover een opmerking maakt b.v. op Facebook wordt je werkelijk agressief aangevallen. Europa bestaat niet en Spanje maakt men steeds kleiner. Onbegrijpelijk.

 8. Het lijkt erop dat de bedoeling is naast Catalonië er weer een ander land erbij te hebben, in dit geval Valencië. Ik zie het allemaal tijdverlies en volledige doctrinatie op scholen als gevolg van een zwakke regering in Madrid, die niet de nodige maatregelen treft om de wet na te leven.

  1. Zoek eens op un pais un nacio 😉 bedoeling is om op termijn een grote catalaanse/valenciaanse staat te krijgen met Andorra, Frans-Catalonië, Balearen en Valencia, allemaal Catalaanse talen (Catalaans, Valenciaans en Baleaars)

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken