Search
menu
Search

Ambulances in Spanje krijgen eindelijk blauwe zwaailichten

Oeps ... foto ontbreekt!

Ambulances in Spanje krijgen eindelijk blauwe zwaailichten

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met een vertraging van maar liefst 50 jaar zal het op 1 juli 2018 dan eindelijk zover zijn. De ambulances in Spanje zullen vanaf die datum de gele zwaailichten omruilen voor blauwe zwaailichten om zo dezelfde kleur te hebben als de rest van de Europese landen. De meeste mensen zullen er wellicht niet eens op letten maar voor de ambulancesector is het wachten eindelijk voorbij.

In 1968 werd tijdens een conferentie in Wenen afgesproken dat alle zwaailichten op hulp voertuigen zoals ambulances, politiewagens en brandweer blauwe zwaailichten zouden krijgen in heel Europa.

Terwijl andere landen daar gehoor aan gaven werd dat in Spanje maar deels gedaan door blauwe zwaailichten te geven aan de politiewagens van o.a. de Policía Nacional en Guardia Civil (en alle lokale politiekorpsen).

Pas recent werden ook de zwaailichten van de brandweer in Spanje vervangen voor blauwe zwaailichten en bleven alleen de ambulances nog over. De gele zwaailichten van de ambulances zullen echter vanaf 1 juli 2018 verdwijnen en vervangen worden voor blauwe zwaailichten om zo in heel Europa dezelfde kleur zwaailichten te hebben.

Langzaam

Nu lijkt de kleur van een zwaailicht voor de gewone mens niet zo belangrijk maar om in Europa op eenzelfde lijn te zitten moeten deze kleuren in alle landen overeenstemmen. Daarnaast is het zo dat een oranje/geel zwaailicht synoniem is voor een langzaam rijdend of stilstaand voertuig zoals tractoren, vrachtwagens, sleepdiensten en hijskranen.

Volgens een artikel op deze website zorgden de gele zwaailichten op de ambulances bij Europese autorijders in Spanje voor problemen omdat men niet wist of er iets ernstigs aan de hand was en of de ambulance vrij baan moest krijgen. Voor de Spanjaarden maakte het niet veel uit want het merendeel is niet anders gewend maar vanaf 1 juli zal men zich moeten gaan aanpassen.

Wat vreemd is, is het feit dat er in 1968 wel een overeenkomst werd gemaakt over de kleur van de zwaailichten maar blijkbaar niet over de sirenes van de diverse hulpdiensten. Is het je al eens opgevallen dat deze in alle landen anders klinken?

Ga naar de inhoud