Paniek in Alicante na gewonden na beet giftige spin

Oeps ... foto ontbreekt!

Paniek in Alicante na gewonden na beet giftige spin

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Vier personen waarvan er een 10 dagen in een ziekenhuis heeft gelegen zijn gebeten door een exemplaar van de gevaarlijke ‘loxosceles laeta’ spin die tot de vioolspinnen groep behoort. De vioolspinnen is een familie van giftige spinnen. Bij een beet van een van deze soort spinnen sterft het weefsel af dat dodelijk kan zijn.

Vioolspinnen hebben een zeer giftige, pijnlijke beet, die weefseldegeneratie veroorzaakt en zeer gevaarlijk is. Het weefsel kan ten gevolge van een beet afsterven (necrose). Het gif van de ‘araña violinista’ is tot wel 15 keer giftiger dan een cobra slang.

Vooralsnog gaat het om een niet voorkomende spinnensoort in Spanje maar het feit dat er vier personen in aanraking zijn gekomen met de vioolspin zorgt voor enige paniek onder de inwoners van de provincie Alicante. Waar komt deze spin vandaan en kan de spin op meerdere plaatsen voorkomen?

Een van de vier gewonden moest tien dagen opgenomen worden in een ziekenhuis en lijdt aan één been aan necrose (afsterven weefsel). De man werd gebeten toen hij samen met zijn vrouw en hond een wandeling maakte in een bebost gebied. Daar werd hij rond zijn knie gebeten waarna hij met 40 graden koorts opgenomen werd in het ziekenhuis. De artsen constateerden dat hij gif in zijn lichaam had dat later van een spin bleek te komen.

Naast deze in een ziekenhuis opgenomen man raakten ook een echtpaar in Sax en een vrouw uit Elda gewond. Ook zij werden vanwege een spinnenbeet geholpen in ziekenhuizen maar hoefden niet te worden opgenomen.

In oktober 2018 werd er al een exemplaar van een vioolspin gevonden in een badkamer in Vallecas. Deze spin werd vanwege de gevaarlijke beet door specialisten voor onderzoek meegenomen maar men meende toen niet dat er meer spinnen van deze soort waren.

Kenmerken vioolspin

Deze 6-ogige spinnen hebben duidelijke beharing op lichaam en poten. De meeste soorten zijn bruinachtig met een vioolvormige vlek op de carapax. De lichaamslengte varieert van 0,6 tot 1,8 cm.

Ze weven kleverige, matvormige webben. Ze hebben een zeer giftige, pijnlijke beet, die weefseldegeneratie veroorzaakt en zeer gevaarlijk is. Het weefsel kan ten gevolge van een beet afsterven (necrose).

Ga naar de inhoud