skip to Main Content
Paniek in Alicante na gewonden na beet giftige spin
Wikimedia

Paniek in Alicante na gewonden na beet giftige spin

ALICANTE – Vier personen waarvan er een 10 dagen in een ziekenhuis heeft gelegen zijn gebeten door een exemplaar van de gevaarlijke ‘loxosceles laeta’ spin die tot de vioolspinnen groep behoort. De vioolspinnen is een familie van giftige spinnen. Bij een beet van een van deze soort spinnen sterft het weefsel af dat dodelijk kan zijn.

Vioolspinnen hebben een zeer giftige, pijnlijke beet, die weefseldegeneratie veroorzaakt en zeer gevaarlijk is. Het weefsel kan ten gevolge van een beet afsterven (necrose). Het gif van de ‘araña violinista’ is tot wel 15 keer giftiger dan een cobra slang.

Vooralsnog gaat het om een niet voorkomende spinnensoort in Spanje maar het feit dat er vier personen in aanraking zijn gekomen met de vioolspin zorgt voor enige paniek onder de inwoners van de provincie Alicante. Waar komt deze spin vandaan en kan de spin op meerdere plaatsen voorkomen?

Een van de vier gewonden moest tien dagen opgenomen worden in een ziekenhuis en lijdt aan één been aan necrose (afsterven weefsel). De man werd gebeten toen hij samen met zijn vrouw en hond een wandeling maakte in een bebost gebied. Daar werd hij rond zijn knie gebeten waarna hij met 40 graden koorts opgenomen werd in het ziekenhuis. De artsen constateerden dat hij gif in zijn lichaam had dat later van een spin bleek te komen.

Naast deze in een ziekenhuis opgenomen man raakten ook een echtpaar in Sax en een vrouw uit Elda gewond. Ook zij werden vanwege een spinnenbeet geholpen in ziekenhuizen maar hoefden niet te worden opgenomen.

In oktober 2018 werd er al een exemplaar van een vioolspin gevonden in een badkamer in Vallecas. Deze spin werd vanwege de gevaarlijke beet door specialisten voor onderzoek meegenomen maar men meende toen niet dat er meer spinnen van deze soort waren.

Kenmerken vioolspin

Deze 6-ogige spinnen hebben duidelijke beharing op lichaam en poten. De meeste soorten zijn bruinachtig met een vioolvormige vlek op de carapax. De lichaamslengte varieert van 0,6 tot 1,8 cm.

Ze weven kleverige, matvormige webben. Ze hebben een zeer giftige, pijnlijke beet, die weefseldegeneratie veroorzaakt en zeer gevaarlijk is. Het weefsel kan ten gevolge van een beet afsterven (necrose).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Is het mogelijk dat deze vioolspin ook voorkomt in onze streken van België o.a. ik woon op Sint-Amandsberg (Gent) en ik heb ook al opgemerkt dat je van die soortgelijke spinnen ziet met kleverige, matvormige webben.

  2. Ik durf het bijna niet te denken maar ik ben 2 weken terug gebeten in Zuid Spanje. 2 dagen later ontstoken bovenbeen en dood weefsel. De necrose is eruit gesneden en heb aan de zwaarste antibiotica gezeten. Het gaat nu wel weer op een litteken van de open wond na. Ik heb niet gezien wat me gebeten heeft maar alle symptomen kloppen. ??

  3. Ik heb gister ergens op facebook een reactie gelezen van de sanidad dat vermelde dat de junta het bericht is nagegaan, maar dat er bij hun geen patienten bekend zijn. Ik hoop dat het fake nieuws is! Ik weet niet hoe jullie dit kunnen checken?

  4. Die spin lijkt verekte veel op een spin van iets groter dan 1cm die ik zag een tijdje terug, die spin reageerde al vreemd door aan te geven dat hij wilde aanvallen toen ik hem beter wilde bekijken. Heb er toen maar afstand van gehouden. Als dat zo´n spin is geweest ben ik blij dat ik dat deed.

    1. Geen fakenieuws, zeker niet. Anderhalf naar geleden werd mn vriendin Bianca ook gebeten door dit beestje. Alle symptomen zoals beschreven in dit artikel. Hoge koorts, zwelling, roodheid, pijn en belemmerde functie van in dit geval het polsgewricht. Daarna necrose (weefselversterf) ter grootte van een fors polshorloge. Drie maanden intensieve, bijna dagelijkse wondverzorging in de lokale kliniek. Lang en pijnlijk proces, wat rest is een fors en blijvend litteken. Spin is zat waarschijnlijk in een hooibaal, Bianca was naar paard aan het verzorgen op een manege hier op Ibiza.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by