Dit zijn de Spaanse regio’s waar men het meeste ijs eet

Dit zijn de Spaanse regio’s waar men het meeste ijs eet
Beeld: Freepik

Dit zijn de Spaanse regio’s waar men het meeste ijs eet

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het warm weer is in Spanje dan lust je wel een ijsje en ook de Spanjaarden zijn er gek op. Wist je dat een inwoner van Spanje gemiddeld 3,16 kilo ijs per jaar eet (of likt) en dat er jaarlijks 143,38 miljoen kilo ‘helados’ gegeten wordt? Maar het nuttigen van ijsjes is niet overal in Spanje hetzelfde en er zijn regio’s waar de ijsconsumptie veel hoger is dan in andere regio’s. De meeste ijsjes worden gegeten op de eilanden.

Uit de eerste gegevens van het ‘Panel de consumo alimentario en hogares’ rapport (2020) van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Consumptie blijkt dat er in het afgelopen jaar (dat van mei tot mei gaat) 143,38 miljoen kilo ijs gegeten in Spanje, een stijging van 5,8% ten opzichte van de periode daarvoor. In Spanje werd maar liefst 529,3 miljoen euro uitgegeven aan ijsjes, 7,9% meer dan het jaar daarvoor met een prijsstijging per kilo ijs van 2,1%.

Elke inwoner van Spanje eet gemiddeld 3,16 kilo ijs, een stijging van 0,20 kilo terwijl er ook 6,9% meer uitgegeven werd aan het eten van ijs met een gemiddeld bedrag per persoon van 11,67 euro. Uiteraard heeft het weer en de temperatuur een grote invloed op de ijsconsumptie want in de maanden juli (20,8%), augustus (17,7%) en juni (15,9%) worden de meeste ijsjes gegeten.

Ondanks de vele ijszaken (heladerias) in Spanje wordt het meeste ijs toch gekocht in de supermarkten, te weten 6 van elke 10 kilo ijs (60,7%) wordt gekocht in supermarkten. 

De autonome regio’s waar in de zomermaanden per hoofd van de bevolking het meeste ijs werd geconsumeerd zijn de Balearen, de Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha, de Valencia regio, Andalusië en Catalonië . Dit zijn gebieden waar de temperaturen normaal gesproken hoog zijn wat het eten van ijs beïnvloedt.

Ga naar de inhoud