Nederlandse denktank legt extreemrechtse sympathieën bloot in het Spaanse leger

Nederlandse denktank legt extreemrechtse sympathieën bloot in het Spaanse leger
Beeld: Canva

Nederlandse denktank legt extreemrechtse sympathieën bloot in het Spaanse leger

MADRID – Het internationaal centrum voor contraterrorisme, dat zijn hoofdzetel in Den Haag heeft, legt onder meer in Spanje de link bloot tussen extreemrechts en de militaire macht. Ook in andere Europese landen blijken dergelijke banden te bestaan, zo melden de Spaanse kranten.

Het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme (ICCT, naar de Engelse naam) is een prestigieuze denktank met hoofdzetel in Den Haag. Het legde in een recent rapport het verband bloot tussen een aantal Europese militaire machten en het extreemrechtse gedachtegoed. De organisatie maakt zich zorgen om die tendens en roept politici op om stappen te nemen.

Volgens het ICCT gaat het om de legers van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België, Italië, Griekenland, Nederland, de Verenigde Staten en Canada. 

De laatste tijd hebben bepaalde evenementen, bijvoorbeeld de verdwijning en dreigende aanslag van de Belgische soldaat Jurgen Konings vorig jaar, in verschillende Westerse landen de angst voor een mogelijke extremistische dreiging vanuit het leger doen opflakkeren.

Ook in Spanje zijn er binnen het leger bepaalde extremistische elementen aanwezig aan de rechterzijde. Het gaat onder meer om een kapitein van de luchtmacht die banden heeft met een groep neonazi’s. Ook de parachutisten van de BRIPAC brigade werden onlangs betrapt op het maken van fascistische groeten terwijl ze een lied zongen over een Spaanse militaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Duitse Wehrmacht vocht. Over het algemeen zijn dergelijke incidenten de laatste tijd in het Spaanse leger geen uitzondering meer.

De Spaanse regering beweert stappen te hebben genomen tegen het laatste incident, maar het rapport van het ICCT komt er met de hoop politici wakker te schudden over een ernstig probleem.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.