Nederlandse denktank legt extreemrechtse sympathieën bloot in het Spaanse leger

Nederlandse denktank legt extreemrechtse sympathieën bloot in het Spaanse leger
Beeld: Canva

Nederlandse denktank legt extreemrechtse sympathieën bloot in het Spaanse leger

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het internationaal centrum voor contraterrorisme, dat zijn hoofdzetel in Den Haag heeft, legt onder meer in Spanje de link bloot tussen extreemrechts en de militaire macht. Ook in andere Europese landen blijken dergelijke banden te bestaan, zo melden de Spaanse kranten.

Het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme (ICCT, naar de Engelse naam) is een prestigieuze denktank met hoofdzetel in Den Haag. Het legde in een recent rapport het verband bloot tussen een aantal Europese militaire machten en het extreemrechtse gedachtegoed. De organisatie maakt zich zorgen om die tendens en roept politici op om stappen te nemen.

Volgens het ICCT gaat het om de legers van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België, Italië, Griekenland, Nederland, de Verenigde Staten en Canada. 

De laatste tijd hebben bepaalde evenementen, bijvoorbeeld de verdwijning en dreigende aanslag van de Belgische soldaat Jurgen Konings vorig jaar, in verschillende Westerse landen de angst voor een mogelijke extremistische dreiging vanuit het leger doen opflakkeren.

Ook in Spanje zijn er binnen het leger bepaalde extremistische elementen aanwezig aan de rechterzijde. Het gaat onder meer om een kapitein van de luchtmacht die banden heeft met een groep neonazi’s. Ook de parachutisten van de BRIPAC brigade werden onlangs betrapt op het maken van fascistische groeten terwijl ze een lied zongen over een Spaanse militaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Duitse Wehrmacht vocht. Over het algemeen zijn dergelijke incidenten de laatste tijd in het Spaanse leger geen uitzondering meer.

De Spaanse regering beweert stappen te hebben genomen tegen het laatste incident, maar het rapport van het ICCT komt er met de hoop politici wakker te schudden over een ernstig probleem.

Ga naar de inhoud