Overzicht van meest geconsumeerde merken in Spanje

Overzicht van meest geconsumeerde merken in Spanje
Beeld: via canva.com

Overzicht van meest geconsumeerde merken in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Welke merken worden het meest geconsumeerd in Spanje? Wat is de favoriet in elke autonome regio? Hoeveel huishoudens kopen producten van Coca-Cola, Bimbo, Danone of El Pozo? Op deze en andere vragen kan worden beantwoord met de conclusies van Brand Footprint 2023, een rapport dat de aanwezigheid van grote consumentenmerken in meer dan 50 landen, waaronder Spanje, vastlegt.

Recent gepubliceerd door Kantar, een bedrijf gespecialiseerd in data-analyse en consultancy, wordt het beschouwd als ‘de grootste wereldwijde studie van grote consumentenmerken’ en bevat het gegevens van 37.000 merken in 53 landen over de hele wereld, met een bereik van 73% van de wereldbevolking, volgens het bedrijf.

In het geval van Spanje analyseert het de 50 meest gekozen grote consumentenmerken in het land, gebaseerd op consumentencontactpunten (CRP, een afkorting in het Engels). Samen bereiken ze 99,9% van de Spaanse huishoudens en zijn ze aanwezig in bijna één op de vier boodschappenmanden, terwijl de helft van hen Spaans is.

Coca Cola staat aan de top van alle merken in Spanje, dankzij een cijfer van bijna 131 miljoen consumentencontactpunten, die voortkomen uit het vermenigvuldigen van een penetratie van 70,5% (proportie van huishoudens die het merk minstens één keer per jaar kopen), een aankoopfrequentie van 9,9 (keer dat elk huishouden het jaarlijks koopt) en een bevolking in huishoudens van 18,7 miljoen.

Dit is de rangschikking van de favoriete merken in Spanje, volgens het aantal consumentencontacten verzameld door Brand Footprint 2023:

  1. Coca-Cola: 130,69 miljoen consumentencontactpunten (CRP)
  2. El Pozo: 110,86 miljoen CRP
  3. Central Lechera Asturiana: 97,99 miljoen CRP
  4. Campofrio: 85,54 miljoen CRP
  5. Gallo: 61,51 miljoen CRP
  6. Bimbo: 54,75 miljoen CRP
  7. Activia: 46,34 miljoen CRP
  8. Danone: 46,30 miljoen CRP
  9. Pescanova: 46,13 miljoen CRP
  10. Don Simón: 46,09 miljoen CRP

Buiten deze 10 meest gekozen grote consumentenmerken door de Spaanse bevolking, maar binnen de top 50, bevinden zich andere bekende merken zoals Casa Tarradellas, Puleva, Nestlé, Gallina Blanca, Fanta, Mahou, Colgate, Lays, Fairy, Pascual, Aquarius, Nescafé, Milka, Pepsi, Cheetos, Calvo, Nivea, Cola Cao, Evax, La Casera en Philadelphia.

Regionaal

Brand Footprint 2023 verzamelt ook welke grote consumentenmerken het meest gekozen worden door de Spanjaarden in elk van de autonome regio’s, wat een ‘duel’ laat zien tussen Coca-Cola (van het multinationale bedrijf van Amerikaanse oorsprong) en El Pozo (Spaans voedselbedrijf).

In deze regionale rangschikking van favoriete merken in Spanje, wordt opgemerkt dat Coca Cola en El Pozo het leiderschap delen in termen van het aantal autonome regio’s (6) waarin ze het meest gekozen zijn, onder degenen die minstens 80% van hun omzet in één enkele regio hebben.

Coca-Cola domineert in Catalonië, Valencia, Aragón, de Balearen, Cantabrië en de Madrid regio, terwijl El Pozo nummer 1 is in Navarra, Castilla-La Mancha, Extremadura, Murcia, Andalusië en de Canarische Eilanden.

In de rest van Spanje leidt Campofrio in 2 autonome regio’s (Castilla y León en Baskenland), evenveel als Central Lechera Asturiana (Asturië en La Rioja), terwijl Larsa nummer 1 is in Galicië en herhaalt als het enige regionale merk dat een eerste plaats bereikt.

Tot slot bevat het rapport als andere belangrijke conclusies dat El Pozo weer het merk is dat in de meeste huishoudens komt (73,6% penetratie), Lay’s is de eerste in Voedsel buiten het huis, Plátanos de Canarias leidt de ranglijst van Fruit en Groenten en Nestlé valt op als de belangrijkste fabrikant en degene die de meeste merken introduceert in de top 50 in Spanje.

Ga naar de inhoud