De hoofdstad van Spanje Madrid heeft nu meer dan 3,4 miljoen inwoners

De hoofdstad van Spanje Madrid heeft nu meer dan 3,4 miljoen inwoners
Beeld: via canva.com

De hoofdstad van Spanje Madrid heeft nu meer dan 3,4 miljoen inwoners

Madrid heeft het afgelopen jaar een opmerkelijke bevolkingsgroei doorgemaakt. Volgens de meest recente cijfers heeft de stad voor het eerst meer dan 3,4 miljoen geregistreerde inwoners. Deze groei weerspiegelt de aantrekkingskracht van Madrid als een bruisende en dynamische stad, mede dankzij de toename van buitenlandse immigranten.

Madrid heeft in het afgelopen jaar een opmerkelijke bevolkingsgroei gekend. De cijfers laten zien dat de stad 120.000 nieuwe inwoners heeft aangetrokken, waardoor het totale aantal geregistreerde inwoners voor het eerst de 3,4 miljoen heeft overschreden.

Een van de belangrijkste factoren die heeft bijgedragen aan de bevolkingsgroei in Madrid is de toestroom van buitenlandse immigranten. De stad heeft zich ontwikkeld tot een aantrekkelijke bestemming voor mensen uit verschillende delen van de wereld die op zoek zijn naar nieuwe kansen en een beter leven.

Volgens de cijfers is het aantal buitenlandse inwoners in Madrid in 2023 met meer dan 86.000 personen gestegen, wat neerkomt op een aanzienlijk deel van de totale bevolkingsgroei. De meeste van deze nieuwe immigranten komen uit landen als Colombia, Venezuela, Peru en Argentinië, die samen meer dan 51% van de buitenlandse instroom vertegenwoordigen.

Naast de buitenlandse immigratie heeft Madrid ook een aanzienlijke toestroom van binnenlandse migranten ervaren. Volgens de cijfers hebben in 2023 bijna 108.000 mensen hun woonplaats van andere Spaanse steden naar Madrid verplaatst, waarbij de meeste van hen afkomstig waren uit nabijgelegen gemeenten in de regio Madrid en Castilla-La Mancha.

Naast migratie speelt ook de natuurlijke bevolkingsgroei een rol in de toename van het aantal inwoners van Madrid. Hoewel de stad in 2023 een negatief geboortesaldo had, met 522 meer sterfgevallen dan geboorten, was dit getal aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren.

Het aantal geboorten in Madrid steeg tot 25.649, een stijging van 1520 vergeleken met het voorgaande jaar. Aan de andere kant daalde het aantal sterfgevallen tot 26.171, een daling van 1809 vergeleken met 2022. Deze cijfers suggereren dat de stad op weg is naar een evenwichtiger geboortesaldo in de toekomst.

Ga naar de inhoud