Stijgend aantal Nederlanders laat hun Nederlands voertuig in Spanje keuren

Oeps ... foto ontbreekt!

Stijgend aantal Nederlanders laat hun Nederlands voertuig in Spanje keuren

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gedurende het eerste halfjaar van 2017 hebben 813 mensen hun voertuig met Nederlands kenteken in Spanje laten keuren bij een van de zes keuringsstations in het land waar dit mogelijk is. In totaal echter werden er 914 voertuigen volgens Nederlandse maatstaven in Spanje gekeurd. Het gaat dan om personenwagens, campers, bedrijfsauto’s, vrachtwagens, opleggers en aanhangers.

Tot nu toe hebben dit jaar 17,5% meer Nederlanders hun voertuig in Spanje volgens de Nederlandse APK maatstaven laten keuren. In 2016 waren dat nog 778 voertuigen gedurende het eerste halfjaar maar dat is nu gegroeid naar 914 voertuigen in 2017. Hierbij gaat het om 703 personenwagens (+17,8%), 110 campers (+19,6%), 81 bedrijfsauto’s (+20,9%), 10 vrachtwagens (0%), 8 opleggers (-20%) en 2 aanhangers (0%).

Gekeken naar de carrosserietypen bij de personenwagens valt het volgende op. Er waren 211 hatchbacks (31,1% aandeel), 133 cabrio’s (19,6%), 86 SUV’s (12,7%), 83 MPV’s (12,2%), 67 stations (9,9%), 62 sedans (9,1%), 17 terreinwagens (2,5%), 14 coupes (2,1%) en 5 overige typen (0,7%).

Lees ook: Autokeuring ITV in Spanje is vooral lopende band werk met veel geduld

Gekeken naar de automerken is Volkswagen met de Golf Cabriolet het meest in Spanje gekeurd gevolgd door de Fiat Panda, Opel Corsa, Saab 9-3 cabrio, Peugeot 206, Citroen C3, Volkswagen Polo, BMW 3-serie cabrio, Volkswagen Golf en de Mercedes C-klasse.

Wat opvalt is dat er veel campers met Nederlands kenteken gekeurd worden in Spanje en dat er een toename is van het aantal Nederlandse cabrio’s die gekeurd worden bij de Spaanse keuringsstations.

Mogelijk

De Nederlandse RDW staat het toe om sinds november 2012 voertuigen met Nederlandse kentekens ook te laten keuren in België en Spanje. Dit werd ingevoerd als uitdrukkelijke wens en op vele verzoek van de Nederlanders die in Spanje woonachtig zijn of daar lange tijd verblijven en daarbij hun Nederlandse auto meenemen. De APK kan in Spanje alleen uitgevoerd worden bij de zes geautoriseerde keuringsstations die te vinden zijn in Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella, Motril en Sevilla. Adressen kun je hier vinden.

Hoe

Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld bij de RDW en ontvang je een Nederlands APK-rapport. Bij afkeuring wordt het voertuig als afgekeurd in het kentekenregister gemeld. Je moet het voertuig dan laten repareren. Daarna moet je het voertuig weer voor APK laten keuren. In Spanje kun je via internet een afspraak maken voor de ITV (APK) keuring maar dat is slechts bij sommige adressen mogelijk met een buitenlands kenteken door dat in te voeren als daar om gevraagd wordt. Daarnaast zijn sommige website ook in het Nederlands te lezen en worden de rapporten in het Nederlands geprint. In theorie gelden in Spanje dezelfde keuringseisen als in Nederland maar dat is in de praktijk niet altijd het geval.

Ga naar de inhoud