skip to Main Content
Stijgend aantal Nederlanders laat hun Nederlands voertuig in Spanje keuren

Stijgend aantal Nederlanders laat hun Nederlands voertuig in Spanje keuren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Gedurende het eerste halfjaar van 2017 hebben 813 mensen hun voertuig met Nederlands kenteken in Spanje laten keuren bij een van de zes keuringsstations in het land waar dit mogelijk is. In totaal echter werden er 914 voertuigen volgens Nederlandse maatstaven in Spanje gekeurd. Het gaat dan om personenwagens, campers, bedrijfsauto’s, vrachtwagens, opleggers en aanhangers.

Tot nu toe hebben dit jaar 17,5% meer Nederlanders hun voertuig in Spanje volgens de Nederlandse APK maatstaven laten keuren. In 2016 waren dat nog 778 voertuigen gedurende het eerste halfjaar maar dat is nu gegroeid naar 914 voertuigen in 2017. Hierbij gaat het om 703 personenwagens (+17,8%), 110 campers (+19,6%), 81 bedrijfsauto’s (+20,9%), 10 vrachtwagens (0%), 8 opleggers (-20%) en 2 aanhangers (0%).

Gekeken naar de carrosserietypen bij de personenwagens valt het volgende op. Er waren 211 hatchbacks (31,1% aandeel), 133 cabrio’s (19,6%), 86 SUV’s (12,7%), 83 MPV’s (12,2%), 67 stations (9,9%), 62 sedans (9,1%), 17 terreinwagens (2,5%), 14 coupes (2,1%) en 5 overige typen (0,7%).

Lees ook: Autokeuring ITV in Spanje is vooral lopende band werk met veel geduld

Gekeken naar de automerken is Volkswagen met de Golf Cabriolet het meest in Spanje gekeurd gevolgd door de Fiat Panda, Opel Corsa, Saab 9-3 cabrio, Peugeot 206, Citroen C3, Volkswagen Polo, BMW 3-serie cabrio, Volkswagen Golf en de Mercedes C-klasse.

Wat opvalt is dat er veel campers met Nederlands kenteken gekeurd worden in Spanje en dat er een toename is van het aantal Nederlandse cabrio’s die gekeurd worden bij de Spaanse keuringsstations.

Mogelijk

De Nederlandse RDW staat het toe om sinds november 2012 voertuigen met Nederlandse kentekens ook te laten keuren in België en Spanje. Dit werd ingevoerd als uitdrukkelijke wens en op vele verzoek van de Nederlanders die in Spanje woonachtig zijn of daar lange tijd verblijven en daarbij hun Nederlandse auto meenemen. De APK kan in Spanje alleen uitgevoerd worden bij de zes geautoriseerde keuringsstations die te vinden zijn in Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella, Motril en Sevilla. Adressen kun je hier vinden.

Hoe

Bij goedkeuring wordt het voertuig online afgemeld bij de RDW en ontvang je een Nederlands APK-rapport. Bij afkeuring wordt het voertuig als afgekeurd in het kentekenregister gemeld. Je moet het voertuig dan laten repareren. Daarna moet je het voertuig weer voor APK laten keuren. In Spanje kun je via internet een afspraak maken voor de ITV (APK) keuring maar dat is slechts bij sommige adressen mogelijk met een buitenlands kenteken door dat in te voeren als daar om gevraagd wordt. Daarnaast zijn sommige website ook in het Nederlands te lezen en worden de rapporten in het Nederlands geprint. In theorie gelden in Spanje dezelfde keuringseisen als in Nederland maar dat is in de praktijk niet altijd het geval.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Twee weken geleden mijn busje Peugeot Boxer laten keuren (Benidorm). Van aankomst tot wegrijden drie kwartier. Keuren 25 min. De keuring gaat bloedserieus. Rem controle en test busonderstel op schuddende platen fors en pittig. Ik reed daar weg met een gevoel:” Zo ik rijd in een veilige bus”.
  NIE nummer jaren geleden aangevraagd, op vaste camping standplaats.

 2. Allemaal leuk en aardig hoor maar klopt weer eens niets van.
  Dubbele kosten van de keuring tw Spanje en Nederland, waarom nou weer.
  Is het niet dat Brussel altijd roept, 1 Europa met 1 regering. Nou dan moet je eens proberen je auto over te zetten van NL naar ES. Dan komen pas de problemen en ga je weer betalen voor al die nonsens. Dat ene Europa komt er nooit, want wie mag er dan nog stelen van de burgers.

 3. Mensen, een auto mag je alleen op kenteken zetten in het land waar je officieel resident bent!

  Nu zijn er voorbeelden van mensen die het in Spanje toch gelukt is terwijl ze geen resident zijn. Het KAN dus wel (via omwegen) maar het MAG niet!

  Je loopt bovendien een risico, want bij de lokale autoriteit waar je geregistreerd bent voor het kenteken en de wegenbelasting, wil men een adres hebben. Sommige gemeenten gebruiken dat adres dan tevens om je te registreren als inwoner (leuk hé, hoef je niets voor te doen!) om hun inwonertal te actualiseren (krijgen ze het jaar daarop weer hogere budgetten).
  En dan kan het hommeles worden als die gemeente dat doorgeeft aan Nederland, waar je dan wordt uitgeschreven uit de Gemeentelijke Basis Administratie. Vanaf dat moment zijn al je Nederlandse verzekeringen ongeldig, ook die voor je ziektekosten, en stopt je eventuele uitkering.
  Denk dus goed na, voor je gaat proberen om onder de Nederlandse of Belgische wegenbelasting uit te komen.

 4. Eén Europa, ja dat dacht men. Bureaucratie is het vlaggenschip van elke lidstaat. Hoe lang zijn we al met Europa bezig, zo’n Apk-keuring had toch al lang europees moeten zijn. Nee ieder zijn eigen toko want we weten het allemaal beter. Eén Europa komt er nooit of het zal nog enkele generaties duren.
  Ik heb mijn auto ook in Spanje laten keuren het ging erg vlot (circa 20 minuten), hier moet je je auto afgeven en je bent de auto een dag kwijt.

 5. Kunt u mij zeggen wat er met de Nederlandse wegenbelasting gebeurd als een voertuig voor langere tijd ( minimaal 1 jaar ) in Spanje blijft dus gedurende deze periode niet in Nederland rijdt? Kan ik deze stopzetten? Dit met behoud van het Nederlandse kenteken.

  1. We zitten het winter-halfjaar in Spanje. We hebben onze Nederlandse auto mee. De andere staat in de garage in NL en is uit de verzekering en belasting. Het lukte ons niet om alleen de belasting op te schorten….gaat samen met de verzekering. Alternatief is als je lang in Spanje bent is nieuw kenteken(Spaans) aanvragen. Belasting is stuk goedkoper!

   1. Hola
    dit is alleen mogelijk als je een NIE nummer hebt , resident zijn hoeft niet en ingeschreven staan in een gemeenten ook niet ,maar een NIE nummer krijg je als je een huis koopt ,niet bij huren !!!!

    1. Een NIE nr krijg je wel als je een huis huurt. Heb ik ook gedaan jaren terug. Als je een telefoon of auto koopt heb je al een NIE nr nodig.
     Gewoon het adres van je huurwoning invullen

     1. Inderdaad, je hoeft geen huis te kopen om een NIE nummer te krijgen.
      Ik huur en heb dit jaar een NIE-nummer aangevraagd en gekregen.
      Dat heb je – zoals eerder is aangegeven – namelijk overal voor nodig: bankrekening openen, huis kopen, telefoon abonnement, etc.

    2. Een NIE nummer kan iedereen aanvragen, ook als je huurt (uitgezonderd vakantiehuur) maar als je een contract hebt voor langdurige – verblijfs – huur krijg je ook een NIE nummer.

  2. Beste Josephus.

   Met de Nederlandse wegenbelasting gebeurt niets. Zolang de auto geregistreerd staat blijf je betalen. De wegenbelasting en verzekering kun je in Nederland opschorten, d.w.z. dat de auto van de openbare weg moet. Er mag dan beslist niet mee gereden worden.
   Veel mensen denken ik schort op en rij fijn in het buitenland in mijn auto. Pas op….als je gepakt wordt ,bekeuring o.i d. of gefotografeerd, die kans is veel groter, dan pleeg je een misdrijf en die doe je niet af met een boete.
   Het is ook onmogelijk om een auto ,met in dit geval een ned kenteken, b.v. in Spanje te verzekeren. Dit kan alleen maar in het Thuisland van de auto.
   Ik rij ook met mijn Nederlandse kenteken in Spanje en betaal gewoon in Ned verzekering en weg belasting.
   Officieel mag je 3 maanden in Spanje rijden met een ned kenteken.

   Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geïnformeerd.Wil je nog wat meer weten stuur maar een email.
   Hans

   1. Hallo.
    Wij gaan permanent in Spanje wonen dit jaar en ik vraag mij af of het slimmer is om mijn auto in NL te verkopen en in Spanje en nieuwe te kopen of toch gewoon in te voeren. Het invoeren lijkt ingewikkeld?

    Weet jij hier iets van?

    Alvast bedankt.

  3. Nee, dat kan niet, zelfs als je heel lang niet meer in Nederland rijdt moet je toch de wegenbelasting betalen, het is beter om je auto in te voeren in Spanje. De wegenbelasting hier is een lachertje.

 6. En voor wanneer officiele autocontrole voor Belgische eigenaars in Spanje? 1 Europa, 1gedachte?
  Zonder discussie op te starten of ITV op auto met Belgische platen kan in Spanje en aangenomen wordt door de Belgische keuringsdienst, tot je terug in Belgie aankomt (ASAP aanbieden op controle). Want ja dat kan en wordt gedaan, hier in Torre del Mar toch al zeker, maar is wel iets anders dan een officiele keuring met 1jaar geldigheid en zonder bijbetaling voor laattijdige aanbieding.

 7. Misschien wel een tip voor mensen die hun auto (vrijwel) alleen in het buitenland gebruiken, kijk even de voorwaarden van je Nederlandse verzekering na. Soms cryptisch, maar meestal heel duidelijk wat wel en wat niet mag en wanneer de dekking in het buitenland een probleem op kan lopen. Ik neem maar de volgende: “De verzekering stopt in de volgende gevallen….” en 1 daarvan “Uw auto staat voornamelijk in het buitenland.” We weten allemaal dat dat meer dan eens gebeurt. Het wordt je dan wel toegestaan om de keuring elders uit te laten voeren, maar verzekeraars zijn nationaal georiënteerd. Europa is mooi, maar……
  Een verzekeraar kan in zo’n APK-keuring in het buitenland een aanknopingspunt vinden om eens wat meer tijd aan een (doorgaans) schadedossier te besteden, zeker als het een wat grotere schade betreft. Dat kan immers lonen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken