skip to Main Content
Heineken geeft de schuld aan Mercadona vanwege slechte resultaten
123rf

Heineken geeft de schuld aan Mercadona vanwege slechte resultaten

MADRID – De Nederlandse bierbrouwer Heineken is in Spanje een van de grootste van het land maar bij de bedrijfsresultaten die afgelopen maandag werden gepresenteerd bleek dat de verkopen van de Heineken biermerken licht gedaald zijn het afgelopen jaar. Daarbij geeft men indirect de schuld aan ‘una gran cadena de comercio minorista’ wat door de kenners als de Mercadona gezien wordt.

Weliswaar geeft Heineken niet direct aan dat het om de Mercadona gaat maar de experts weten wat bedoeld wordt als men het over een grote supermarktketen heeft. De Mercadona heeft een marktaandeel van 24,3% en is verreweg de grootste supermarktketen in Spanje met op de biermarkt een aandeel van 21,7%.

Maar in de Mercadona worden minder bieren verkocht die bij de Heineken groep horen in Spanje en besteedt de Valenciaanse supermarktketen meer aandacht aan de eigen biermerken en regionale biersoorten. Maar feit is dat het aantal biermerken van de Heineken groep hetzelfde is gebleven bij de Mercadona maar men heeft er minder bier verkocht omdat er meer variëteit is gekomen en de klant een grotere keuze heeft.

Heineken verkoopt in Spanje maar liefst 27 biermerken maar slechts twee merken van deze keten zijn bij de Mercadona te vinden, de groene Heineken blikjes (geen flesjes) en Falke, een alcoholvrij bier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. zinloze biersmaak discussie door beterweters, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen ! ( volgens mij een Holland-België gevecht )

  1. Ach ja, die eeuwige discussie is nu eenmaal deel van onze noord-zuid folklore geworden. Het belangrijkste is dat we gewoon vrienden blijven en drinken wat ons het beste bevalt. Voor de rest moeten we niet proberen om de grootste te zijn maar respect te tonen voor de plaatselijke ambachtelijke brouwers die met hart en ziel aan de kwaliteit van hun producten werken. Er is al genoeg verschraling in het bieraanbod, dus “lang leve de onafhankelijke brouwers” en spaar ons van de managers die enkel geïnteresseerd zijn in marktaandeel en beurskoersen. Salud! (bij deze drink ik een 2 jaar oude Orval uit mijn koele kelder)
   Frank

 2. Heinekenbier vind ik vergeleken met Belgische bieren (teveel om op te noemen) en Spaanse biermerken (Cruzcampo bijv., maar las dus net dat dat overgenomen is door Heineken) een slap aftreksel. Het enige waarom het merk goed verkocht wordt, is hun PR en ‘agressieve’ werkwijze om hun marktafzetgebied nog meer te vergroten.
  J Kromhout

 3. Lieve mensen, zij die Heineken of Amstel willen drinken moeten dat vooral doen, maar het is goed dat men in Spanje begint te beseffen dat de nationale onafhankelijke brouwerijen zoals Ambar, Estrella Galicia, Damm e.a. lekkere bieren op de markt brengen. (Zie Spanje vandaag van 23 juli) Ik vraag in Spanje ook niet naar een Stella of een Jupiler maar kan af en toe wel genieten van een Omer, Tripel Westmalle of Duvel, en wanneer ik na 9 maanden weer thuis kom duik ik mijn kelder in om er een belegen Orval te halen.
  Smaken verschillen maar de verbondenheid aan een biermerk heeft voor de drinker ook een hoge sentimentele waarde.
  Als Belg behoor ik dus automatisch tot het non-Heineken kamp, maar dat blijft dus echt een persoonlijke mening en die neem je voor wat ze waard- of niet waard is.
  Salud!

 4. Ik krijg sterk de indruk dat het een beetje populair-doenerij is om Heineken te ”bashen”.

  Er gaat mijns inziens niets boven een versgetapte Heineken maar dan wel in een ijskoud glas.

 5. Op Estrella Damm na is het bier uit de Mercadona niet te zuipen. De groene flesjes van Heineken drink ik in Nederland al niet, laat staan in Spanje. Waar zijn de goudbruine flesjes van vroeger gebleven? Toen was het nog wat.

  1. dan moet je eens een keer een paar flessen Alhambra mee naar huis nemen….. voor mij het beste bier dat er is……( en je hebt gelijk over Heineken, dat geef ik nog niet aan mijn slechtste buur 😉 )

  2. Bij flesjes Heinekenbier denk ik qua smaak altijd aan de tekening van een hengst (paard) dat uit een emmer gevuld met lekker bier drinkt en onder zijn buik / piemel staat op de grond een emmer waarin hij urineert. Op die emmer stáát geschreven “”HEINEKEN “”

 6. Prachtig als ik weer de opmerkingen lees van mensen over Heineken bier, alleen de domme opmerkingen erger ik me aan. In de eerste plaats is smaak bij een ieder verschillend, maar als er over de hele wereld meer dan 12 miljoen Hectoliter Heineken per jaar wordt gedronken zegt dat toch wel iets. Dat doen heel veel brouwerijen Heineken niet na, maar het Aller belangrijkste is Heineken bier over de hele wereld in 24 uur van de zelfde constante kwaliteit is. En dat kan ik zeggen na bijna dertig jaar in dienst te zijn geweest bij dit prachtige familie bedrijf. En ook zit ik nu riant met mijn Heineken pensioen aan de Costa Del Sol. En als laatste wil ik zeggen proost op deze prachtige zomer ongeacht met welk merk bier, als ie maar smaakt. Salut.

  1. Beste Erik, Heineken alcoholvrij is een schitterend biertje, fris van smaak ! Ik ben Belg en natuurlijk zijn wij super bierbrouwers maar ik sta altijd versteld over de filosofie en de uitstraling van een bedrijf als Heineken…..overal ter wereld zie je het ….en daar juist kunnen wij samen met vele andere bierbrouwers veel van leren….

  2. Erik, jouw commentaar is al even smakeloos als dat bocht van jouw voormalige broodheer.
   DAT BIER SMAAKT GEWOON NAAR NIKS, het is water met een smaakje, heeft 0,0 toegevoegde waarde, een valse illusie.
   Welnu, die Spaanse brouwerijen welke zijn opgekocht door jouw broodheer, zijn ook al niet de beste, een paar daarvan kun je beter als azijn voor je sla gebruiken.
   Dat geldt trouwens ook naar mijn mening voor alle andere NL bieren, al-dan-niet behorend tot het groene concern.
   Als ik Mercadona was, zou ik die 2 merken niet meer in de schappen zetten.
   Daar zal jij met je Costa del Sol pensioen geen last meer van hebben…..

   1. We gaan eens een blind test bij de doen Piet, zeker te weten dat jij menig biertje uit Holland of zelfs van het Heineken concern dan gaat bestempelen als een lekker biertje.
    En ga eens naar het Zuiden van Nederland, waar de ambachtelijke brouwers zitten en proef dan eens een Hertog Jan of een Lindeboom, ik denk dat je dan je keutel snel intrekt.
    Overigens lijkt het me sterk dat jij alle Nederlandse bieren al eens hebt geproefd en ook alle bieren van het Heineken concern al eens hebt geproefd, dus voor je alles over dezelfde kam scheert, zou ik mij eens verdiepen welke top bieren door Nederlandse brouwers zijn gemaakt.

    1. Hi Juan74, het groene concern heeft geloof ik meer dan 300 merken, wereldwijd en hoewel ik over de hele wereld bier heb gedronken, zou het inderdaad best wel eens kunnen dat ook daar een “groen” biertje bij was.
     In Nederland ben ik al lang niet meer woonachtig, en dan zou ik inderdaad niet alle biermerken/soorten kennen, zoals Lindeboom, dat zegt me niks maar wil het best wel eens proberen.
     Maar je mag weten dat ik enige jaren in de levensmiddelen-industrie heb gewerkt en ik weet hoe merken-trouw consumenten zijn, vreemd gaan is nog steeds niet zo sterk aan de orde, de uitspraak “wat de boer niet kent, vreet ie niet”, gaat vaak op.
     Zo ook bij mij, zonder mijzelf te willen bestempelen als bier-goeroe, heb ik een sterke voorkeur voor een beperkt aantal (spaanse) bier-merken die ik in Spanje drink, maar het groene bier uit “Holanda” drink ik al zeker geen 30 jaar meer, gewoon omdat ik het niet lekker vind. kraak-nog-smaak. (al helemaal niet uit blik)
     En het zou mij worst zijn of het bier met de zachte G is, uit Catalonië, Polen of uit Turkije komt, als ik het maar lekker vind.
     Hebben ze in een Spaans café niet mijn favoriete biermerk, dan drink ik wat anders.

     1. Ieder moet drinken wat die lekker vind Piet.
      En Lindeboom is ook maar een kleine brouwerij, ik woonde vroeger in de studentenstad Groningen, daar leer je aardig wat biertjes kennen als je er oog voor hebt hahahaha
      Eerlijk gezegd, drink ik zelf ook geen Heineken hoor, Spaans bier is prima, het enige Spaanse bier dat ik dan weer niet lekker vind is San Miquel.
      Zelfs van 1 of 2 krijg ik direct koppijn dus dat laat ik maar staan.
      Ik zou zeggen geniet van je drankjes Piet, het is er zeker het weer voor!

    2. Ja, toevallig, van dat bier krijg ik ook pijn in mijn knars, haha !
     Dat “groene” bier uit Sevilla vind ik ook niet lekker, het is “droog”.
     Probeer eens Estrella Levante uit Espinardo bij Murcia, dat is heel fijn en zacht bier.
     Helaas beperkt verkrijgbaar in andere delen van Spanje.
     Eigenaar van Estrella Levante is Grupo Damm uit Barcelona.

  3. Inderdaad Eric, maar dit heeft alles te maken met marketing en niets met smaak , de Belgische bieren zijn pas echt de laatste 10 jaar in opmars .
   Ik heb Heineken nog nooit de prijs weten te vergaren van Beste bier ter wereld. Het is en blijft kattepis. In vergelijk met de Spaanse bieren komen ze ook weer te kort. Maar smaken verschillen

 7. Wat andere jaren gebeurt in de grote warenhuisketens is dat men grote promoties van bier doet tegen dat het seizoen begint om zo de buitenlandse klanten naar hun warenhuis te lokken. Dit jaar echter doen de grote warenhuizen echter niet mee en moeten we als wakkere consument naar Mas y Mas gaan of naar Vidal om kortingen op bier te bekomen en die lopen op tot wel 35%. Dus het marktaandeel van bier zal zo wie zo dalen in de grote warenhuisketens.

 8. Ik kom veel in Spanje en drink ook graag een pintje , maar ze mogen me zeker geen Heineken voorschotelen , dan drink ik nog liever water van de Ajuntament ! trouwens in Spanje zijn zoveel goeie bieren !

  1. Het grappige is dat dan veel mensen naar andere bieren grijpen, die dan toch ook weer uit de Heineken fabrieken komen. Ik noem een Cruzcampo, dat drinken mensen dan wel, zonder dat ze er bij nadenken dat het ook een onderdeel is van hetzelfde Heineken concern.

   1. Ik verblijf ook in Spanje,drink ik toch liever en goede blonde of donkere Leffe, dan een Heineken. Daar tegen is Heineken kattenpis.

   1. Juan74 als je wilt weten hoe uilenzeik smaakt neem dan een slok Heineken! Als ik een biertje mag kiezen dan toch een Ambar uit de tap heerlijk.

    1. Ik hoef het niet te weten leo, hoe jij weet hoe de zeik van een uil smaakt, dat hoef ik ook niet te weten. Ieder zijn eigen zeg ik maar weer.
     Maar een fris bekend Mexicaans biertje dat zeer veel wordt gedronken op de terrassen, komt ook van Heineken, ik zal niet teveel namen noemen hier, want dan wordt het een reclame bericht, maar dat biertje zie ik er toch heel veel ingaan bij mensen. En of dat biertje dan echt Mexicaans is, dat zullen we dan maar in het midden laten.
     Mijn stelling is, dat veel mensen nu hier heel populair doen om Heineken af te zeiken als bier en als merk, maar velen hebben helemaal geen idee welke bieren allemaal onder het concern vallen.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken